Als je op zoek bent naar een veilige en duurzame keuze om mee te koken en bakken, dan zijn roestvrij stalen pannen een uitstekende optie. Deze pannen hebben namelijk geen giftige anti-aanbaklaag en bevatten geen PFAS, waardoor ze niet alleen gezonder zijn voor jou en je gezin, maar ook voor het milieu. Bakken in rvs-pannen vergt echter wel een iets andere werkwijzen dan in een pan met een anti-aanbaklaag. En wat oefening. Maar oefening baart kunst zeggen ze en dat bleek waar, want wij gebruiken nu een tijdje rvs-pannen zonder aanbrandproblemen. Het kwaliteitsmerk Demeyere moedigt het gebruik van PFAS-vrij bakken enorm aan en ik mocht van hen een aantal rvs-pannen testen. Wat mijn ervaringen zijn, en hoe dat bakken in een rvs-pan precies werkt, lees je in dit artikel.
Een pan zonder PFAS en geen gedoe door aanbranden? Het viel me alles mee dankzij de roestvrij stalen pannen van Demeyere
Heb jij ook wel eens gedacht: om zo’n rvs-pan te gebruiken en niets te laten aanbranden, moet je een koksopleiding gedaan hebben? Nou ik wel, mij was behoorlijk wat angst aangejaagd voor alles zonder anti-aanbaklaag en ja, ik heb ook wel slechte ervaringen gehad met rvs-pannen. Maar dat is al jaren geleden en waarschijnlijk wist ik niet hoe ik de pan moest gebruiken. Ik mocht een aantal rvs-pannen van Demeyere testen en met de juiste instructie bleek het makkelijker dan ik altijd dacht. En ik kreeg zelfs plezier in het oefenen van mijn nieuwe rvs-skills. Ik testte onder andere een koekenpan, pannenkoekenpan en hapjespan en maakte verschillende gerechten, zoals vegaburgers, pannenkoeken, pastasauzen en gebakken aardappelen. En dat lukte zonder aanbranden.
Het bakken met een rvs-koekenpan doe je wel net iets anders dan met een pan met anti-aanbaklaag. Want uiteraard zijn die anti aanbakpannen zo populair omdat iedereen er wel me kan bakken. Wij gebruiken nu zo’n 1,5 jaar rvs-pannen en ik wilde dat ik het eerder had gedaan. Het viel me echt reuze mee en van aanbakken is amper sprake. Ook het schoonmaken is gemakkelijk, want je hoeft niet voorzichtig te doen. Er is immers geen giftige anti-aanbaklaag om te beschadigen.
De voordelen van rvs-pannen van Demeyere: duurzamer en PFAS-vrij
Naast dat je dus helemaal geen anti-aanbakpan nodig hebt om zonder aankoeken te bakken, hebben roestvrij stalen pannen van Demeyere nog meer voordelen:
- Rvs-pannen zijn PFAS- en PFOA-vrij (lees ook mijn blog over bakken zonder PFAS waarom je dit wilt)
- Ze gaan een leven lang mee, misschien wel generaties lang, daarmee is het een goede investering (beter 1x een goede pan die je leven meegaat dan 20 pannen die maar 3 jaar meegaan). Je krijgt zelfs 30 jaar garantie op een rvs-pan.
- Ze kunnen goed tegen hitte en oververhitting, dus je kunt bakken op hoge temperaturen
- Ze houden de warmte lang vast en de warmte is goed over de bodem verdeeld zodat je een geleidelijk bakresultaat krijgt
- Ze kunnen in de vaatwasser en mocht er toch een keer iets aankoeken, dan kun je ze gemakkelijk schoonkrijgen
- Je hoeft heel voorzichtig te doen met krassende voorwerpen, je kunt dus ook rvs spatels gebruiken
- De pannen met rvs-handvat kunnen ook in de oven
- Geschikt voor alle warmtebronnen: zowel koken op inductie als gas. Bovendien kun je vanwege de dikke vlakke bodem gerust wisselen van gas naar inductie en vice versa.
Anti-aanbaklaag niet nodig dankzij slim ontwerp
Hoe werkt dat nou, bakken zonder aanbranden in een rvs-pan? Het succes van de rvs-pannen van Demeyere ligt aan de meerlaagse vlakke bodems die zorgen voor een optimale warmtegeleiding en warmteverdeling tijdens het bakproces. Demeyere zegt hier zelf over: “Het vlakke roestvrij staal zorgt ervoor dat de suikers van je ingrediënten karamelliseren en dat de eiwitten en gluten korsten. Zo krijgen je bereidingen een lekker krokant korstje en worden het echte smaakbommetjes.”
Demeyere heeft rvs-pannen met een 7-, 5- en 3-laags bodem, waarbij de 7-laags de beste prestaties hebben. Ze zijn dan ook geliefd onder professionele chefs, maar ook hobbykoks.
Tips om in een rvs pan te bakken zonder aanbranden
- Verwarm de pan voor: Plaats de rvs koekenpan op het fornuis en verwarm hem op middelhoog vuur gedurende 30 – 60 seconden. Dit helpt de pan op temperatuur te komen, wat ervoor zorgt dat het voedsel niet blijft plakken.
- Voeg olie of boter toe: Nadat de pan goed is opgewarmd, voeg je olie (arachide of een andere olie die goed tegen hoge temperaturen kan) of boter toe aan de pan. Draai de pan zodat de olie of boter gelijkmatig wordt verdeeld.
- Voeg het voedsel toe: Zodra de olie of boter heet is (bij boter zie je dat als het schuim weggetrokken is), voeg je het voedsel toe aan de pan. Leg het voedsel in de pan en laat het bakken zonder te bewegen, zodat er een korstje kan ontstaan.
- Draai het voedsel om: Na enkele minuten draai je het voedsel om. Als het voedsel vast blijft zitten aan de pan, laat het dan nog even bakken. Het voedsel moet vanzelf loslaten als het goed gebakken is.
- Controleer de temperatuur: Controleer regelmatig of de temperatuur van de pan nog goed is. Pas de hitte indien nodig aan om oververhitting of aanbranden te voorkomen.
Demeyere laat op hun website verschillende filmpjes en werkwijzen zien om in een roestvrijstalen pan te bakken en ik volgde hun handleidingen met gebakken aardappels, pannenkoeken en vegaburgers (sorry geen vleestest…).
Review: mijn ervaringen met de roestvrij stalen pannen van Demeyere
Ik testte verschillende roestvrij stalen pannen van Demeyere, allemaal om in te bakken. Ik ben heel blij met de 7-laags 28 cm Proline koekenpan met hoge rand waarin je prima vegaburgers kunt bakken, maar ook gebakken aardappelen kunt maken en zelfs pastasauzen. Door de hoge rand is deze een echte allrounder en wordt ie dagelijks gebruikt. Mijn ervaring is dat als je de instructies volgt, je geen problemen hebt met aanbranden. Ook de aardappels krijgen een mooi bakresultaat. Echt een aanrader om aan je pannenset toe te voegen.
Daarnaast heb ik pannenkoeken gebakken. De eerste keer lukte het niet helemaal goed, maar dat lag eerder aan mijn beslag. Ik maak vegan beslag en deze keer gebruikte ik een voorgemixt beslag waar suiker in zat. En dat is nu net niet handig met een roestvrij stalen pannenkoekpan (check de filmpjes!). De pannenkoeken bakten niet aan, maar werden niet stevig genoeg om ze goed om te draaien. Bij een volgende poging ging het juist wel heel soepel en viel me het mooie egale patroon op de pannenkoeken op. Ze zijn mooi egaal bruin geworden. Het is ook fijn dat de pan lekker heet blijft. Voor de pannenkoeken testte ik de Specialties 5 pannenkoekenpan.
De grote 7-laagse Souteuse uit de Apollo lijn is superhandig voor als je een flinke pan pastasaus wilt neerzetten of een curry wilt stoven. Ook kun je hier goed volumineuze groente in kwijt, zoals een hele gesneden spitskool, berg snijbiet of een lading prei voor in de preitaart. Maar ook een gevulde pompoensoep behoort tot de mogelijkheden.
Mijn moeder testte de Industry 5 wok met 2 handgrepen: "De handvaten bleven koel en leenden zich prima om het groentemengsel om te schudden. De groente bleef lekker knapperig en bakte niet aan."
Mijn ervaring is wel dat de pannen erg zwaar zijn, koken wordt vanaf nu een echte workout 😊.
Over Demeyere
In 1908 werd Demeyere opgericht in België. Intussen is het familiebedrijf uitgegroeid tot een wereldwijde producent van roestvrijstalen kookgerei. Overigens worden de meeste rvs-pannen nog steeds in België geproduceerd. Demeyere heeft naast de roestvrij stalen lijn ook een lijn met keramische anti-aanbakpannen; de Ceraforce lijn. Dankzij Demeyere-technologieën zoals ControlInduc® en TriplInduc® is koken op inductie sneller, veiliger en gemakkelijker dan ooit.
Andere pannen waarmee je PFAS-vrij kunt bakken
Wil je lezen welke andere alternatieven er naast rvs-pannen zijn voor PFAS-vrij bakken? Lees dan dit blog.
Goed om te weten: dit artikel bevat affiliate links. Als je via zo'n link een product aanschaft, krijg ik een kleine commissie en dit helpt mij de Groene Helden Academie draaiende houden. Jij betaalt in elk geval niets extra.
Samenwerking met Demeyere
Van Demeyere ontving ik een aantal producten om te reviewen. Ik mag deze producten houden en een aantal producten weggeven in ruil voor een review en social posts. Ondanks deze gesponsorde samenwerking geef ik mijn eerlijke mening in een review. Als een product mij niet bevalt zal ik daar eerlijk over zijn. Daarnaast pleit ik voor consuminderen: heb je een product niet echt nodig, koop het dan ook niet.