8 tips om snel je afval te verminderen
31 maart 2019 
4 min. leestijd

8 tips om snel je afval te verminderen

Na de twee vorige posts waarin ik beschreef hoe je afval in de badkamer kunt vermijden, leek het me weer eens tijd voor tips die wat minder van je DIY creativiteit
vragen.

Laaghangend fruit voor beginners

Want wij zijn dan nu al bijna een jaar bezig om afval en met name plastic te vermijden en voor ons zijn sommige dingen al helemaal normaal geworden. Maar wat zijn nu makkelijke winstpakkers, het laaghangende fruit als je net begint? Of als je graag je steentje bij wilt dragen, maar geen ambities hebt om “all the way” te gaan of om je boodschappenroutine helemaal om te gooien?

Ik zet er 8 voor je op een rij. Waarbij ik er overigens vanuit ga dat een aantal basics wel vanzelfsprekend zijn. Denk aan het meenemen van je eigen boodschappentas naar de winkel en het vullen van je eigen waterfles met kraanwater.

1. Nee – Nee op je brievenbus

De Nee – Nee sticker is echt een hele grote winstpakker. Zowel op gebied van plastic als papier. Heb je wel eens gewogen hoeveel papier er in een week tijd op je deurmat valt als je niet zo’n sticker op je deur hebt? Volgens mij kom je zo aan de kilo. Ik vind het echt bijzonder dat de Nee- Nee en Nee – Ja stickers nog steeds in de minderheid zijn als ik in mijn buurt rondkijk. Wie leest nou die hele stapel? Moet je bedenken dat je die kilo vervolgens direct naar de papierbak brengt en die als ie vol is (en dat gaat snel) dan weer óf aan de weg zet óf zelf wegbrengt (met de auto want anders is het zo zwaar). Een heleboel handelingen die je jezelf simpel kunt besparen. En dan ga ik er wel vanuit dat je het papier inderdaad in de papierbak gooit en het onnodige plasticje netjes in de plasticbak.

Goed voor je portemonnee

Wij hadden al jaren een Ja – Nee sticker, maar zijn sinds een half jaar overgestapt op Nee – Nee. Het niet meer krijgen van die kilo folders was jaren geleden al een verademing. En ook beter voor je portemonnee. Want van al die aanbiedingen kijken word je toch maar hebberig en dan ga je weer allemaal spullen kopen die je helemaal niet nodig hebt. Nu we Nee – Nee hebben krijgen we ook geen suffertjes meer. En ja nu missen we wel eens het regionale nieuws of een advertentie voor een rommelmarkt (daar las ik ‘m voor, haha). Maar hoe erg is dat…Wist je trouwens dat je op www.meukisleuk.nl een handig overzicht kunt vinden van alle rommelmarkten in jouw regio?

Lees jij al die folders en suffertjes die je krijgt? Nee? Doe jezelf dan een plezier en bespaar tegelijk veel tijd, geld en afval. Makkelijk verkrijgbaar bij het gemeenteloket. Gewoon even doen dus.

2. Brood in je eigen zak

Haal brood of broodjes in je eigen (stoffen) zak. Hoe spannend ik het de eerste keer vond, hoe normaal is het nu en vraagt onze bakker zelfs alvast of het weer in mijn eigen zak moet. Ook bij de supermarkt haal ik standaard de losse broodjes in eigen zakjes. Vooral omdat die zakjes voor croissantjes e.d. vaak echt superkort gebruikt worden bespaar je snel veel plastic.

Broodzakken zijn trouwens vaak verkrijgbaar in natuurwinkels en ben je een beetje handig, dan maak je ze zelf. Brood in je eigen zak halen is echt een goede
beginnersworkout om te oefenen met een zero waste lifestyle en je zult merken dat je je er meteen heel goed bij voelt, just do it!

3. Koop zoveel mogelijk groente en fruit zonder plastic

Ok, als je dit echt goed wilt doen, kun je niet voor al je boodschappen naar een reguliere supermarkt. Dan wordt wat je eet wel erg beperkt. Bij de natuurwinkel hebben ze veel meer losse groente. Maar als je bij de reguliere supermarkt al kiest voor zoveel mogelijk groente en fruit zonder plastic, kom je al een heel eind. Neem je eigen zak mee voor appels en kies niet een voorverpakte zak. Het helpt ook als je met de seizoenen mee eet, de groente die in het seizoen beschikbaar is, is vaak onverpakt beschikbaar. En mijd de supermarkten die standaard alles in plastic verpakken.

4. Ga naar de visboer en/of slager

Wij eten amper vlees en vis. Maar als we het halen, gaan we naar de biologische slager of de markt. Daar kun je gemakkelijk vlees en vis meekrijgen in je eigen bak. Dat scheelt echt een hoop verpakkingen mdat je in de supermarkt alles per 2 of per 4 moet kopen. Bij de slager koop je alleen wat je nodig hebt (3, of 6, of 10 hamburgers). Sowieso is veel minder vlees en vis eten beter voor het milieu en het scheelt gelijk een hoop afval.

5. Kies voor papier en karton of glas

Hoewel sommige dingen echt niet zonder plastic verkrijgbaar lijken, zijn er wel producten die je in papier of karton kunt kopen. Denk aan pasta of spaghetti. De AH heeft ze in karton en ook bij Deen heb ik ze gezien. Of kies voor glas. De glazen potjes kun je gemakkelijk weer hergebruiken voor van alles en nog wat.

6. Neem je eigen mok en broodtrommel mee

Op mijn werk hebben ze koffiebekertjes want dat zou beter zijn voor het milieu dan losse mokken. Ik geloof er niet zo in. Dus ik heb lekker m’n eigen theemok. En neem dagelijks m’n eigen broodtrommel met broodjes mee.

7. Koop minder spullen

Afval vermijden begint met refuse. Weigeren dus van afval. In je dagelijkse boodschappen al een uitdaging, maar denk ook eens aan andere spullen. Heb je iets echt
nodig? Of zou je wel zonder kunnen? Misschien kun je het lenen of tweedehands kopen. Ook wij kopen soms nieuwe spullen, maar we overwegen nu bijna altijd of iets wel echt nodig is en of we het tweedehands kunnen kopen of kunnen lenen. Of als iets stuk is om het te laten repareren. Helaas is het vaak zo dat repareren net zo duur is als iets nieuw kopen. En ondanks dat nieuw kopen de makkelijke weg is, kiezen we nu toch vaak voor repareren. Laatst was een rits stuk van een van onze vakantietassen. N wilde ‘m al weggooien maar ik dacht aan onze handige moeders. Uiteindelijk bleek het een rotklus en liet m’n schoonmoeder ‘m maken bij een naaiatelier, maar de tas kan nu wel weer jaren mee.

8. Hergebruik

Gooi jij ook altijd die plastic zakken van het toiletpapier meteen weg? Nu hebben we wc papier gevonden dat in dozen en papier verpakt zit, maar koop je een pak met wc rollen, dan kun je die plastic zak prima weer als afvalzak gebruiken. Scheelt je zo weer een rol pedaalemmerzakken kopen. En zo zijn er nog wel meer dingen te verzinnen waarbij je kunt hergebruiken. Denk aan de jampotjes die ik hierboven al noem. Of de lege hagelslagdozen: daar zijn de kids weer blij mee aan het knutselen.

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb met een paar makkelijke stappen die voor iedereen te doen moeten zijn. Ben wel benieuwd, wat ga jij als eerste doen? En wat gaat jou nog te ver?

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 10 Dec 2019

Ik probeer ook zoveel mogelijk producten te hergebruiken. Met glas en kartonnen dozen gaat dat gemakkelijk. Dozen gebruik ik regelmatig om spullen in op te bergen die ik niet gebruik. Zo kan ik ze veilig in mijn kelder of op zolder opslaan.

Erik
Door

Erik

op 19 Oct 2020

Ik heb wel iets met je punt 7: koop minder spullen. We gebruiken zoveel zaken die we eigenlijk niet nodig hebben. Er is bijvoorbeeld zoveel te doen om rietjes om te drinken. Is dit een levensnoodzakelijk product? Wat niet geproduceerd wordt, hoeft niet te worden weggegooid. Dit scheelt containers vol afval.

Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!