Waarom wij tweedehands zonnepanelen kochten voor onze schuur
14 maart 2023 
7 min. leestijd

Waarom wij tweedehands zonnepanelen kochten voor onze schuur

Het is eindelijk gelukt! We hebben zonnepanelen op onze schuur. Weet je dat ik echt al jaren bezig ben hiermee? Af en aan dan, omdat ik moedeloos werd van dit moeizame proces. Toch ben ik superblij dat er nu 3 grote tweedehands zonnepanelen op het dak van onze schuur pronken. Hoe het is gelukt en waarom we voor gebruikte zonnepanelen kozen, lees je in dit blog. Ook vertel ik waar we op gelet hebben en wat de voordelen en nadelen zijn van 2ehands zonnepanelen.

Advies over zonnepanelen vooral financieel gericht

We hebben een klein schuurtje met een golfplaten dak op het westen. Het dak van ons huis is op het zuiden en dat ligt al helemaal vol met zonnepanelen uit 2004, die het nog prima doen. Maar ik dacht: er is nog meer oppervlak op onze schuur, dus volgooien met tweedehands zonnepanelen. In onze wijk hebben we geen last van netcongestie, dus dan compenseren we een beetje voor plekken waar dat wel is. Qua verbruik hebben we het niet nodig en met de waarschijnlijk aflopende salderingsregeling per 1 januari 2025 is het financieel niet bijzonder aantrekkelijk. Maar wel duurzaam.

Ik begon bij het inwinnen van advies over de kosten van zonnepanelen op onze schuur. Tijdens verschillende telefoontjes met een commerciële partij werd het me afgeraden op onze schuur zonnepanelen te leggen. De hellingshoek zou niet goed zijn, het westen was niet ideaal en ook de lantaarnpaal die ernaast staat zou teveel schaduw werpen. Het kon gewoon niet, ofwel: zij zouden deze klus volgens hun regels niet gaan doen.

Maar ik liet het er niet bij zitten en vroeg door op deze case. Wat bleek: ze hadden gewoon nog geen mensen gehad die zonnepanelen vooral uit duurzaamheidsoogpunt wilden en niet per se financieel gewin wilden halen uit de zonnepanelen. En daarom raadden ze het af. Ook toen ik zei dat geld niet mijn prio was. Omdat het voor hen een gedane zaak was, bleef ik enigszins teleurgesteld achter. Daarnaast had ik geen goed advies gekregen over montage op onze schuur en of ons kleine schuurtje met golfplaten dak de panelen zou kunnen dragen, ook tijdens storm enzo.

En zo bleef het een tijdje liggen, totdat ik op LinkedIn Brecht van der Laan sprak en hij me toch even snel van advies voorzag dat onze schuur best zonnepanelen zou kunnen dragen. Hij adviseerde tweedehands panelen en ook ik was inmiddels op dat spoor.

Hierom kochten wij zonnepanelen 2ehands

In onze wijk staan veel huizen al vanaf 2004 en die hebben nog de originele zonnepanelen erop zitten. Het is nu 2023 dus die zonnepanelen van ons huis zijn nu 19 jaar oud. We houden het nauwlettend in de gaten en ze leveren nog steeds hetzelfde op als toen we hier kwamen wonen 15 jaar geleden. Dus die zonnepanelen doen het nog hartstikke prima. En toch zien we in onze wijk alweer huizen waarvan de zonnepanelen zijn vervangen. Nu kan dit natuurlijk zijn omdat er panelen stuk waren en vervangende panelen lastig beschikbaar. Maar ik hoor ook om me heen dat mensen denken “Er zijn nu panelen beschikbaar die meer opbrengst per paneel hebben dus ga ik mijn hele set panelen vernieuwen, dan heb ik meer opbrengst.”

Ik snap die gedachte wel want je kunt met dezelfde oppervlakte veel meer energie opwekken. Maar de keerzijde hiervan is dat de productie van die nieuwe zonnepanelen ook weer impact heeft op onze planeet. Spullen hebben namelijk de grootste impact van alles. En zonnepanelen zijn ook spullen. Dus als jij zonnepanelen op je dak hebt liggen die wat ouder zijn maar die nog prima werken,  dan is het duurzaamste nog om die gewoon lekker te Laten liggen.

Dat doen wij dus ook, maar we hadden nog wel ruimte op het dak van onze schuur. Het is een klein schuurtje en daar wilden we dus al tijden zonnepanelen leggen. Uiteindelijk kozen we dus voor tweedehands. Omdat er nog genoeg panelen beschikbaar zijn die een paar jaar dienst hebben gedaan op een ander dak en die nu dus prima op onze schuur hun leven nog kunnen slijten. Want het zou zonde zijn als we alle panelen die verouderd zijn, maar nog prima werken niet meer op een dak zouden leggen. Eigenlijk zouden we alle gebruikte panelen nog ergens op een dak moeten leggen. En dat kan dan ook prima een dak zijn wat minder rendabel ligt zoals onze schuur op het Westen. De hellingshoek is niet top, maar kan toch nog een halve dag zon meepakken. En ik kan me ook voorstellen dat je wel op je gunstige dak evengoed tweedehands zonnepanelen zou leggen want de investering in tweedehands zonnepanelen is voordeliger dan nieuwe. Met de aflopende salderingsregeling is dat niet eens zo’n gek idee.

zonnepanelen-op-de-schuur-installeren

Wat kosten ze? De prijs van gebruikte zonnepanelen

En dan kom ik gelijk bij de kosten uit. Tweedehands zonnepanelen zijn in aanschaf flink voordeliger dan nieuwe zonnepanelen. Bovendien is er nu schaarste in nieuwe zonnepanelen. Als je ze nu bestelt, kan het best zijn dat je een paar maanden moet wachten voordat ze geleverd worden. Terwijl er dus genoeg tweedehands zonnepanelen beschikbaar zijn. Wat de prijs betreft hangt het natuurlijk heel erg af van of je nieuwere of oude panelen koopt, of je gebruik maakt van een omvormer voor alle panelen, dus een in serie geschakelde set, of zonnepanelen met micro omvormers. Wij betaalden voor 3 zonnepanelen van 7 jaar oud met een vermogen van 250 wattpiek en 3 enfase micro omvormers van twee jaar oud plus het bevestigingsmateriaal € 530. Wij kochten deze set via Marktplaats. Als je een beetje je best doet met zoeken en bijvoorbeeld een zoekopdracht instelt kun je verschillende sets in verschillende prijsklassen vinden. En als je het helemaal goed in de gaten houdt, is er misschien wel een gul iemand die zijn gebruikte set zonnepanelen gratis aanbiedt (om er vanaf te zijn).

Naast het financiële voordeel voor jezelf doe je ook nog eens een Groene Heldendaad doordat je oude zonnepanelen een tweede leven geeft en er geen nieuwe gegenereerd hoeven te worden voor jouw aankoop.

Waar koop je tweedehands zonnepanelen en waar let je op?

Wij kochten onze tweedehands zonnepanelen via Marktplaats. Ik zoek in Marktplaats altijd eerst dicht bij huis en gelukkig vond ik daar iemand die oude zonnepanelen die van daken afkomen met micro omvormers weer verkoopt. Het was fijn dat we iemand troffen die onze ook een beetje kon adviseren en er verstand van had, maar dat is natuurlijk niet altijd zo op Marktplaats. Zaak is dus om jezelf een beetje te verdiepen in wat er mogelijk is en wat je wilt besteden en wat je zelf graag zou willen. En als je een beetje handig bent dan is het ook erg fijn want als je via Marktplaats koopt zal je ze vaak zelf moeten installeren (of je moet een handig iemand kennen). Bedenk dat je naast de panelen bevestigingsmateriaal nodig hebt maar ook dat is vaak via Marktplaats te verkrijgen.

Nu zijn er inmiddels ook bedrijven die handelen in tweedehands zonnepanelen dus via Marktplaats kom je verschillende advertenties tegen van bedrijven die sets met tweedehands zonnepanelen aanbieden. Je kunt dus ook bij die bedrijven kijken en mogelijk installeren zij de set dan ook voor je.

Tweedehands zonnepaneel

De voordelen van tweedehands zonnepanelen

  1. Kostenbesparing: tweedehands zonnepanelen zijn doorgaans goedkoper dan nieuwe panelen.
  2. Milieuvriendelijkheid: het hergebruiken van zonnepanelen vermindert de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd en vermindert de druk op grondstoffen voor het maken van nieuwe.
  3. Betrouwbaarheid: zonnepanelen hebben een lange levensduur en zijn ontworpen om jarenlang mee te gaan. Tweedehands zonnepanelen die in goede staat verkeren, kunnen net zo betrouwbaar zijn als nieuwe panelen.
  4. Beschikbaarheid: het kopen van tweedehands zonnepanelen kan een goede optie zijn voor mensen die moeite hebben om nieuwe panelen te vinden of te betalen. Er is vaak een grotere beschikbaarheid van tweedehands panelen dan van nieuwe panelen, waardoor het makkelijker is om aan te schaffen.
  5. Technologie: het is vaak mogelijk om tweedehands zonnepanelen van oudere technologie te kopen tegen een lagere prijs dan nieuwe panelen van de nieuwste technologie. Voor sommige toepassingen kan deze oudere technologie nog steeds effectief zijn en een goede optie zijn.

 De nadelen van tweedehands zonnepanelen

  1. Minder efficiënt: tweedehands zonnepanelen zijn mogelijk niet zo efficiënt als nieuwe panelen. Naarmate panelen ouder worden, kunnen ze minder licht omzetten in elektriciteit, wat de prestaties van het systeem kan verminderen. Wij merken echter dat onze set van 19 jaar oud niet merkbaar minder oplevert dan toen ze nog nieuw waren.
  2. Beperkte garantie: tweedehands zonnepanelen hebben meestal geen garantie meer of hebben slechts een beperkte garantie.
  3. Moeilijker te installeren: het kan moeilijker zijn om tweedehands zonnepanelen te installeren dan nieuwe panelen. Het is soms zoeken naar het juiste bevestigingsmateriaal. En koop je via Marktplaats, dan moet je het vaak zelf doen of een handige kennis hebben :).
  4. Minder informatie over de geschiedenis: bij het kopen van tweedehands zonnepanelen weet u mogelijk niet hoe goed de panelen zijn onderhouden of welke omstandigheden ze hebben meegemaakt. Dit kan problemen opleveren bij het inschatten van de levensduur.
  5. Geen btw-teruggave: van tweedehands zonnepanelen kun je de btw niet terugvragen. Vanaf 1 januari 2023 is de btw op nieuwe zonnepanelen overigens naar 0% gegaan.

Welke tweedehands set wij hebben gekozen

Uiteindelijk kozen wij voor de schuur dus 3 zonnepanelen met een vermogen van 250 wattpiek en 3 Enphase micro omvormers. Daarbij hoef je alleen nog maar een stekker in het stopcontact te doen en je levert al terug. Je hebt dus geen aparte grote omvormer nodig. Perfect voor onze schuur. Ik begreep dat je tot 3 micro omvormers op een groep kunt aansluiten als daar meerdere apparaten op staan. Raadpleeg voor jouw eigen situatie altijd een elektricien en laat je goed adviseren!!

Door ze rechtop op de schuur te leggen, heeft de lantaarnpaal minimale schaduwval en hebben de panelen geen last van elkaars schaduw. De energietoeslag in november en december 2022 was een mooie gelegenheid om dit geld goed te benutten voor de energietransitie en zo hebben we dit geld goed besteed. Zelf vind ik namelijk dat de energietoeslag veel beter gebruikt had kunnen worden om te investeren in isoleren en zonnepanelen voor iedereen. Net als bij veel onderwerpen, kom ik liever zelf in actie dan op de overheid te gaan zitten wachten.

Laat je dus niet zomaar ontmoedigen als je voor tweedehands zonnepanelen wilt gaan

Er zijn mogelijkheden! Vraag rond tot je een bevredigend advies hebt, en blijf ook zelf je gezonde verstand gebruiken. Ik zie huizen met meer schaduw dan onze schuur met zonnepanelen. Alle beetjes helpen als je tweedehands zonnepanelen op zo’n dak nog een extra leven kunt geven is dat helemaal top.

Ik ben erg benieuwd naar de opbrengst van deze panelen ondanks hun niet ideale ligging op het westen. Zelf denk ik dat het wel goed gaat komen, maar dat zal het komende jaar moeten blijken. Keep you posted en laat de zon maar schijnen!

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!