Zero waste tuinmeubelen maak je zelf
17 april 2020 
4 min. leestijd

Zero waste tuinmeubelen maak je zelf

Nu het lente is en ook gelijk mooier weer. En we toch binnen en in onze tuin of balkon moeten blijven, gaat menig Hollander aan de klus. Minder fijn voor de thuiswerkers om tijdens je online meetings je verstaanbaar te maken tijdens het geslijp, geboor, geKärcher of geschuur van je klussende buurvrouw of -man. Maar wel een goede tijdsbesteding als je nu toch aan huis en tuin gekluisterd zit. Ik snap het wel dat het nu druk is bij menig gemeentewerf.
Wij hebben de klusjes in de tuin al grotendeels klaar, dus nu het mooier weer is kunnen we lekker genieten van onze tuin die we vorig jaar opnieuw hebben aangelegd. En van onze zero waste tuinmeubelen die we zelf hebben gemaakt.

Ben jij handig?

Maar heb jij nu wel zin en tijd om te klussen en ben je een beetje handig? Dan heb ik nog wat mooie zero waste tips voor je. Duurzame zelfmaaktips waarvoor je dus juist niet naar een te drukke bouwmarkt hoeft te gaan. Maar gewoon eens goed moet struinen in je schuur. Ik geef je drie voorbeelden van wat wij hebben gemaakt met afvalhout of sloophout en gebruikt hang- en sluitwerk. En hopelijk inspireer ik je om je creativiteit verder de vrije loop te laten.

Vernieuwde tuin

Vorig jaar hebben we onze tuin vernieuwd. En de verticale moestuin aangelegd, zie mijn blog van vorig jaar. We hadden altijd al 2 grote tuinbanken van gebruikt steigerhout. De banken zijn naar eigen ontwerp en de kussens heb ik samen met moeder en schoonmoeder zelf gemaakt. Maar na 10 jaar waren ze beiden aan hun eind gekomen door de tand des tijds. Ook de veel te kleine zandbak voor onze kids hadden we de deur uit gedaan. Nu hadden we weer ruimte voor nieuw tuinmeubilair en -speelgoed. We hadden 1 grote bank al nieuw gemaakt. 1 set kussens was nu over, dus een extra bank was welkom. Ook handig voor visite. En voor de kids mocht er ook wel wat nieuws komen. Maar niet teveel, want zo groot is onze tuin nu ook weer niet.

Overgebleven materialen

In het kader van onze missie willen we niet zomaar nieuw kopen als het niet nodig is. Daarom keken we naar wat we konden doen met materiaal dat we over hadden van het upgraden van de tuin. We hadden wat balken over van de pergola en wat oude stukken schutting. Nu ben ik gezegend met een handige vent. Dus toen ik zei: “Kun je geen buitenkeuken voor de kids maken, schrok hij daar niet voor terug.”

Kinderbuitenkeuken

Vorig jaar heeft ie ‘m gelijk gemaakt. Geheel van pallethout, oude schuttingdelen en balken die over waren en anders niet meer gebruikt zouden worden. 2 lades erin van gebruikte laderails uit een archiefkast. En 4 2ehands wielen gevonden op Marktplaats. Een deel van een vloertegel die ooit teveel was geleverd voor onze wc doet dienst als keukenblad. Met wat keukengerei van de kringloop is de keuken helemaal af. En de kids superblij.

Kinderbuitenkeuken gemaakt van afvalhout
De buitenkeuken van afvalhout voor de kids

Buitenbank

Vervolgens kwam ik op het idee van een opbergbak/bank. (Je merkt het al, ik ben van de creatieve ideeën die N dan mag uitvoeren hahaha. Wel een goed team zijn we ?, we hebben al veel gave dingen samen ontworpen en gemaakt. We wilden altijd al een keer meedoen met Het Blok.)

Een grote bak ter grootte van onze overgebleven tuinkussens met een dubbele deksel. En op wielen. Zo doet de bak dienst als opberger van speelgoed. En huub huub, barbatruc: als je het bovenste deksel openklapt, kun je met de tuinkussens erop heerlijk zitten. Ook deze bakbank is volledig uit gebruikte materialen opgetrokken. De houten bak uit pallethout, de bovenste deksel uit een stuk plaathout dat anders was weggegooid, scharnieren en wielen die we op de rommelmarkt op de kop tikten. De deksels zitten aan elkaar met ophangband, maar achteraf hadden oude autogordels ook gekund. Om het bovenste deksel hebben we een oud spandoek geniet om het waterdicht te maken.

Buitenbank gemaakt van oude pallets
Verrijdbare buitenbank en bak ineen

Buitenbak gemaakt van oude pallets
De bak met het spandoek als bescherming tegen water

Insectenhotel

Ook weer van overgebleven stukken hout maakte N een insectenhotel. Zo’n kastje met stokjes en dingetjes en gaatjes, wat wel gezellig staat aan je schutting, maar wat daadwerkelijk ook nog nut heeft voor de beestjes (zegt men). Bouwtekeningen hiervan kun je genoeg op internet vinden.

Insektenhotel
Insektenhotel van restjes hout

DIY = cool

Zo zie je maar wat voor een gave dingen je zelf kunt maken met een beetje creativiteit en handigheid. Zo verlengen we de levensduur van de gebruikte materialen weer. En het ziet er ook nog supervet uit. Ik houd wel van die natuurlijke houtlook. En zelfgemaakt vind ik unieker, leuker en het geeft voldoening. En nog een voordeel: misschien hoef je dan niet eens meer naar de drukke gemeentewerf omdat je van je afval weer nieuwe dingen hebt gemaakt.

Bouwtekening?

Wil jij weten hoe de bank of buitenkeuken is gemaakt zodat je ze zelf ook kunt maken? Check dan de foto’s en kom je er niet uit, stuur me dan gerust een berichtje, dan zoeken we de afmetingen nog even terug.

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!