Op naar een duurzame Kerst met 7 eenvoudige tips
17 december 2020 
5 min. leestijd

Op naar een duurzame Kerst met 7 eenvoudige tips

Kan je duurzaam Kerst vieren? Natuurlijk! Net als je dagelijkse leven, kun je Kerst ook helemaal groen organiseren (en dan heb ik het niet alleen over je kerstboom). En dat maakt het zeker niet minder gezellig. Ik vind het een geweldig idee onze aarde (en daarmee onszelf) dit jaar – en alle komende jaren – een duurzame Kerst cadeau geven! Maar hoe pak je dat aan zo’n duurzame Kerst?

Een gezellige Kerst in klein comité

Nu we weer in een strenge lockdown zitten, zien de Kerstdagen er al weer anders uit dan gehoopt. Hoewel we eerder misschien nog dachten dat de horeca hun deuren weer zouden openen, zitten we nu toch echt thuis. Maar laten we niet bij de pakken neerzitten en van de nood een deugd maken. Wellicht is dit een mooi moment om je te bezinnen over met wie jij graag Kerst viert en hoe (duurzaam). Kerst vieren in klein comité hoeft niet minder gezellig te zijn. Bovendien kun je in select gezelschap juist eens die diepgaande gesprekken voeren. Over hoe we de wereld gaan redden bijvoorbeeld ;). Laten we eens kijken hoe we Kerst zo duurzaam mogelijk kunnen vieren en er ondanks de lockdown toch een gezellig feest van kunnen maken.

Hoe kun je Kerst zo duurzaam mogelijk vieren?

Om eerlijk te zijn, vind ik dat we nogal zijn doorgeslagen als het gaat om Kerst vieren. Het moet allemaal grootser, feestelijker, met grote cadeaus, veel eten, veel licht en overdaad. Maar ging het daarom in den beginne? Volgens mij niet. Volgens mij ging het wel om vrede op aarde en aandacht en liefde voor elkaar . En dat hoeft niet groots en meeslepend. En kan ook zonder grote milieu impact. Ik geef je daarom een aantal tips die Kerst ook leuk houden voor onze aarde en waarmee we eraan werken dat onze kinderen later ook nog Kerst kunnen vieren op onze enige planeet. De enige met kerstkransjes welteverstaan, dus we moeten er zuinig op zijn! Daarnaast vier je met deze tips ook nog eens een veel relaxter feest.

1. Eet geen vlees en/of vis tijdens het kerstdiner

Wist je dat voor 120 gram rundvlees 1800 gram water benodigd is (voor varkensvlees is dat 630 gram en kip 480 gram)? Rundvlees heeft veruit de meeste impact omdat een koe nu eenmaal veel eet en drinkt voordat wij ‘m opeten. Voor het land dat benodigd is om 1 kilo rundvlees te produceren, kun je ook voor 150 tot 750 mensen aardappels verbouwen. Zo kun je met de oppervlakte aan landbouwgrond voor één vleeseter 3 tot 7 vegetariërs voeden of wel 12 tot 20 veganisten (De Verborgen Impact, Babette Porcelijn 2020). Als je deze cijfers kent, snap je wel waar 1 van de grootste oplossingen van ons klimaatprobleem ligt: aanzienlijk minder vlees eten. Voor vis gelden weer andere problemen zoals overbevissing.

Wat kun je doen:

  • Kies eens voor een vegetarisch of veganistisch recept. Er zijn genoeg smakelijke vleesvervangers in de supermarkten te vinden. Met je kleine gezelschap is dit een mooi moment om eens te experimenteren met vleesloze recepten en vleesvervangers. Er zijn ook al gourmetpakketten met kleine vleesvervangertjes.
  • Kook je liever niet zelf? Bestel dan bij een vegetarisch of veganistisch restaurant. Of kies bij je favo restaurant eens het vegetarische of veganistische menu.
  • Kun/wil je nog geen afstand doen van vlees of vis? Verklein dan in elk geval de porties. Serveer ook een paar gangen zonder vlees of vis. Kies liever voor kip of varken dan rundvlees. Braziliaans rundvlees is de slechtste optie, Nederlands rundvlees iets beter (de herkomst moet je op de verpakking kunnen lezen).

2. Ga voor duurzame kerstcadeaus

Nu de winkels gesloten zijn, is dit hét moment om voor duurzame kerstcadeaus te gaan. De bezorgdiensten hebben het megadruk. Bedenk of iets nieuws bestellen nu echt nodig is of dat toffe cadeaus ook op een andere manier in huis kunt halen. Door bijvoorbeeld een tegoedbon te geven van een lokale ondernemer (desnoods zelfgemaakt), 2ehands te kopen in je buurt via Marktplaats of Vinted of zelf iets te maken (de tijd die je  kun je nu mooi gebruiken om zelf creatief te zijn).

In dit blog bespreek ik de ins en outs van duurzame cadeaus en ik heb ook een inspiratielijst met allerlei soorten duurzame cadeaus die ik steeds aanvul. Genoeg inspiratie om toch met een mooi cadeau voor de dag te komen.

3. Trek een duurzame kerstoutfit aan

Het is traditie om je met Kerst feestelijk aan te kleden. Dit jaar vier je waarschijnlijk Kerst met mensen die je goed kent. Is die nieuwe feestelijke Kerstoutfit of Kersttrui echt nodig? Of staat dat jurkje van 2 jaar geleden dat je nog maar 1x droeg je ook nog heel goed? Kijk eens in je kast wat je nog hebt. Er zijn vast feestelijke items die je dit jaar nog maar weinig hebt kunnen dragen, dus geef deze kledingstukken zeker de kans om dit jaar alsnog gedragen te worden! Ook de Kersttrui van vorig jaar wil graag nog wel een keer gedragen worden. En ik zou echt niet weten wie vorig jaar welke foute trui aan had.

Wil je toch echt graag wat anders of pas je niks meer?

  • Ruil met vrienden of familie
  • Check Marktplaats of Vinted en haal iets op in de buurt
  • Wees creatief: leuk je bestaande kleding op met toffe accessoires en versieringen

4. Ga op de fiets naar vrienden of familie

Ok, als je vrienden of familie ver weg wonen, snap ik dat je de auto pakt. Met het OV gaan doe je tijdens de lockdown als het niet anders kan. Maar probeer de ritjes onder de 10 kilometer eens op de fiets te doen. Dat heeft meerdere voordelen:

  • Niemand hoeft te boppen (hoewel je natuurlijk ook op de fiets geen gevaar in het verkeer mag vormen)
  • Je bent lekker buiten
  • Je krijgt de nodige beweging en verbrandt gelijk weer wat kerstcalorieën
  • Je stoot geen CO2 uit!

5. Wees zuinig met kerstverlichting

Hoewel het van mij niet zo hoeft, lichten veel mensen hun huis en tuin extra uit en soms al maanden voor Kerst (zeg maar: de hele winter). Mijn advies: houd het bij een paar items en maak er geen kermis van. Er is al genoeg lichtvervuiling. Zet je kerstverlichting op een timer zodat het niet de hele nacht brandt. Dat scheelt een hoop stroom, maar is ook beter voor de brandveiligheid van jouw eigen stekkie. En scheelt weer in de energierekening. Bovendien scheelt het niet ophangen (en het niet weer hoeven afhalen) van al die lichtjes je een hoop tijd en bespaar je opbergruimte omdat je het allemaal niet in je schuur of garage hoeft op te bergen als je ervoor kiest om flink te minderen met je buitenverlichting. Voor binnen geldt natuurlijk hetzelfde.

6. Duurzame kerstkaarten

Helemaal geen kerstkaarten sturen is de meest duurzame optie. Maar helemaal in deze tijden wil ik ook graag mijn vrienden en familie die verder weg wonen aandacht geven met een kaartje. Een paar duurzamere opties:

  • Vorig jaar ontvingen we veel dubbele kerstkaarten en daarvan heb ik de onbeschreven voorkanten afgeknipt. Die verstuur ik nu als enkele kerstkaarten. Enveloppen had ik nog of koop ik bij de kringloop.
  • Je kunt natuurlijk ook zelf kerstkaarten maken van “restpapier” zoals mijn dochter dat noemt. Zij heeft een lade met kleinere stukjes papier en karton.
  • Breng de kaarten voor de ontvangers die in de buurt wonen langs op de fiets. Zie de voordelen bij punt 4. Dikke kans dat je ze gelijk even (op afstand) kunt spreken.
  • Stuur geen fysieke kerstkaarten maar een simpele digitale kaart in lage resolutie en geen filmpje. Vergeet niet dat al het dataverkeer ook veel energie kost. Des te minder mb’s des te minder impact.

7. Kerstboom

De kerstboom heb je waarschijnlijk al staan. En hoewel het niet zoveel uitmaakt of je een nepboom of een echte boom hebt, kun je wel duurzame keuzes maken of alvast nadenken over duurzame keuzes voor volgend jaar. Check deze tips die ik eerder schreef over duurzame kerstbomen. 

Hele fijne en duurzame Kerstdagen!

Zo dat is toch een hele lijst geworden om Kerst duurzaam te vieren dit jaar! Duurzaam Kerst vieren heeft ook een aantal fijne voordelen. Geen grote uitbundige diners voor een hele groep betekent ook dat je niet de supermarkten hoeft af te struinen naar veel en speciale producten. Je hoeft je niet op te doffen om bepaalde iemanden af te troeven als het gaat om de mooiste kerstoutfit. En niet de drukte van de stad in om cadeaus te kopen waarvan je niet zeker weet of ze wel gewenst zijn. Wel lekker makkelijk eigenlijk als je het zo bekijkt. Bovendien kun je zo een hoop geld en tijd besparen. En je doet er ook nog eens goed mee!

Ik wens je in elk geval een hele fijne en gezellige Kerst met jouw dierbaren en ik hoop natuurlijk dat je een aantal van mijn tips gaat toepassen. Zo niet dit jaar, dan in elk geval volgend jaar!

Liefs en duurzame groet,

Petra van Kleef

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!