Groene voornemens voor 2022
30 december 2021 
7 min. leestijd

Groene voornemens voor 2022

De laatste dag van 2021! Tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. De afgelopen dagen ben ik nagegaan welke groene voornemens van afgelopen jaar ik behaald heb. En ik ben daar best tevreden over! En omdat ik best wat behaalde doelen kan afstrepen, heb ik maar gelijk nieuwe groene voornemens voor 2022 bedacht.  

Een jaar van dankbaarheid en tevredenheid

Ik ben dit jaar opnieuw extra dankbaar en tevreden geweest met wat ik heb (hoewel dit steeds minder spullen zijn) en wat wel nog kon ondanks de coronamaatregelen. We hebben toffe vakanties gehad en waar dat weer kon met familie en vrienden afgesproken. Ik heb veel tijd besteed aan de Groene Helden Academie en mijn eerste online cursus, de Zero Waste Kickstart werd in 2021 geboren! Het plan om online cursussen te maken had ik al langere tijd, maar naast m’n werk en zorgen voor m’n kids (en misschien een ietsie pietsie m’n perfectionisme) duurde het allemaal wat langer. Hoe dan ook, ik ben hartstikke trots dat ie af is. Dit is wat mij betreft nog maar het begin van een reeks cursussen die je met praktische handvatten helpen om je leven te verduurzamen. Zodat het jou veel makkelijker en sneller afgaat dan mij.

Vaart maken richting de 1,5 graad samenleving

Want dat verduurzamen nodig is dat blijkt maar des te meer. Dit jaar kwam het IPCC rapport uit (nadat het eerder was uitgelekt) en doet nog angstaanjagender voorspellingen over klimaatellende dan eerder gedacht. In Nederland merkten we door de overstromingen in Limburg voor het eerst sinds tijden wat een ellende extreem weer kan veroorzaken. En dan heb ik het alleen nog maar over wat wij er hier in Nederland van merken. Er zijn steeds meer arme én rijke landen die er last van hebben én krijgen. Helaas ontbreekt echte daadkracht nog op de klimaattop en ook in onze politiek. Toch komt er wel steeds meer beweging en worden er voorzichtige stappen richting een positieve verandering gezet. Denk aan statiegeld op plastic flesjes, de rechtszaak tegen Shell door o.a. Milieudefensie, maar ook de politieke discussies die nu wel gevoerd worden waar ze dat eerder minder werden. En zo zijn er nog veel meer goede ontwikkelingen, maar het moet nog steeds sneller!

Op naar een Happy 2050

Babette Porcelijn bracht dit jaar haar nieuwe boek uit: Het Happy 2050 Scenario, waarin ze beschrijft wat we moeten doen om elkaar in 2050 een oprecht gelukkig nieuwjaar te moeten wensen. En daar staan een boel dingen in die overheden en bedrijven kunnen doen, maar ook veel dingen die je gewoon zelf als burger, inwoner, consument, mens (net hoe jij jezelf wilt noemen) kunt doen om te helpen onze wereld te redden. En dat is ook mijn motto: doen wat je zelf kunt om de opwarming van onze enige aarde (de enige met chocolade!) tot 1,5 graad te beperken. Want alleen dan houden we onze aarde leefbaar voor onszelf en onze kinderen. En behoeden we ons voor extreem weer, verlies van biodiversiteit, zeespiegelstijging, voedseltekorten en meer van die ellende waar ik echt niet op zit te wachten. En – in case you hadn’t noticed – die opwarming gaat supersnel en er resten zich nog luttele jaren om het tij te keren.

Nu duurzame keuzes maken is de goedkoopste optie als je het vergelijkt met de enorme economische schade die klimaatrampen met zich mee gaan brengen. Probeer je keuzes daarom voortaan te maken met de minste milieu/klimaatimpact als belangrijkste factor. Ook ik ga in 2022 verder met verduurzamen.

Welke groene voornemens van 2021 heb ik behaald?

Vorig jaar heb ik flink wat Groene Helden Voornemens voor 2021 gedeeld. Wat is ervan terecht gekomen?

 1. Met het ov naar mijn werk gaan. Check (ik moet nu wel, zie ook punt 2). Als de coronamaatregelen het toelaten, reis ik met de trein naar mijn werk en fiets ik van en naar beide stations.  
 2. We wilden onze auto verkopen en er af en toe een lenen of huren als dat echt nodig is. Check! Begin februari verkochten wij onze auto en we huren nu af en toe die van mijn moeder. We hebben dit jaar met het gezin maar ongeveer 1600 autokilometers gemaakt.
 3. Qua vakanties wilden we in Nederland blijven als we met de auto gaan of kijken we naar een toffe treinreis naar bijvoorbeeld Duitsland. Check. Vanwege de coronamaatregelen hebben we gewoon lekker gekampeerd in Nederland. Wel met de auto, maar fietsen mee en ter plekke de auto laten staan.
 4. We gaan veganistisch eten. Halve check. We eten zoveel mogelijk veganistisch, maar af en toe wat kaas of een eitje, sluipt er toch nog in. Ik ben wel gestopt met yoghurt eten, wat ik in 2020 nog elke dag deed. Voor de kids is het ook nog lastig om kaas en soms worst te laten staan. We gaan in 2022 verder op zoek naar smaakvolle plantaardige en zero waste alternatieven.
 5. Voortaan elk jaar mijn CO2 uitstoot van het afgelopen jaar compenseren door bomen te (laten) planten of geld te doneren aan CO2 compensatieprojecten. Check. Dit heb ik gelijk aan het begin van 2021 gedaan, zie ook mijn blog hierover. 1 actie staat nog uit en dat is de donatie die ik zou doen aan Stukje Natuur. Dat heb ik toch niet gedaan omdat ik hun berekening van 50 jaar niet vond passen, daarna heb ik het laten liggen. Ik bepaal de komende weken een alternatief en zal dan het bedrag voor 2 jaar overmaken.
 6. Daarnaast wilde ik meer gaan investeren in duurzame projecten. Niet gelukt: geen tijd voor genomen. Wel bleef ik ook dit jaar (automatisch) microkredieten uitlenen met name aan vrouwen, duurzame projecten en sanitaire projecten via Kiva.org  En bleef ik doneren aan Stichting VSO die onder andere zorgen voor de scholing van meisjes in ontwikkelingslanden. Check.
 7. Daarnaast wilde ik ook de CO2 uitstoot van al mijn vliegreizen en autokilometers gedurende mijn hele leven gaan compenseren. Check, hier maakte ik een 5-jarenplan voor, zie ook punt 5 en mijn blog dat ik hierover schreef.
 8. En last but not least: ik wil zoveel mogelijk mensen zoals jij helpen om ook je levensstijl te verduurzamen. Check. Mijn eerste online training, de Zero Waste Kickstart, is af. Er zit heel veel werk in en daarom was ik wat minder actief met bloggen, maar het komende jaar wil ik dit gelijk weer oppakken. Ook geef ik op 5 januari een webinar “Doe duurzaam en leef gelukkiger” om je te inspireren om duurzaam te gaan doen.

Van 1,3 naar 0,7 aarde verbruiken

Op www.mijnverborgenimpact.nl kun je berekenen wat jouw impact is op onze aarde. Er komt een getal uit is en dat is het aantal aardes dat we zouden moeten hebben als iedereen zou leven zoals jij. Het mooie van deze berekening - die gebaseerd is op het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn – is dat je een mooi overzicht krijgt van jouw impact per onderdeel van de Top 10. De uitschieters zijn dan gelijk de onderdelen waar jij de meeste duurzame winst kunt behalen.
Voor 2020 kwam ik nog op 1,3 aardes uit (het gemiddelde voor Nederlanders is 3). Ik wilde voor 2021 uitkomen op minder dan 1 aarde en volgens mijn laatste berekening is dat gelukt! Ik gebruik nu maar 0,7 aarde! De verbetering zit ‘m vooral in het wegdoen van onze auto en het volledig stoppen met vlees en vis eten.

Mijn verborgen impact berekening Groene Helden Academie

Maar ik houd niet op hoor, wat zijn mijn groene voornemens voor 2022?

 1. Ik wil dit jaar veel meer inzetten op het inspireren van mensen om ook te verduurzamen. Ik wil 10.000 mensen bereiken en 500 mensen helpen middels 1 van mijn cursussen. De Zero Waste Kickstart is al af, maar in 2022 wil ik nog 2 cursussen gaan ontwikkelen waarin ik je help om snel stappen te nemen in duurzaam doen. Daarnaast wil ik ook persoonlijke duurzaamheidscoaching gaan aanbieden.
 2. We willen in 2022 nog minder autorijden, maar toch ook wel eens buiten Nederland op vakantie. Dus we gaan komend jaar het reizen met de trein ontdekken. Het grote voordeel is dat onze kids geweldige treinfanaten zijn, dus ik heb er ontzettend veel zin in. En ik houd jou natuurlijk op de hoogte van hoe dit ons vergaat en bevalt!
 3. Ik wil plantaardig lekker en gebalanceerd leren koken zodat ook m’n kids gezond en blij veganistisch eten. Het veganistisch eten lukt al aardig, maar de kids moeten nog wennen aan andere smaken. 
 4. Zelf moestuinieren. Helaas gaat het volkstuinproject vlakbij ons huis niet door (echt bummer), dus we gaan dit jaar beter ons best doen op de volkstuin van mijn schoonouders waarvan we op 1 deel onze eigen gang mogen gaan. Afgelopen jaar mislukte dit een beetje doordat wij precies 3 weken in coronaquarantaine zaten toen ongeveer alles de grond in moest. Ik heb de zaaikalender van Maria Thun in huis, dus het kan haast niet meer misgaan. Daarnaast wil ik ook onze eigen achtertuin verder gaan exploiteren als eetbare tuin.
 5. Op alle vlakken van duurzaam doen wil ik vooral vol blijven houden: alleen nieuw kopen al het echt niet anders kan, om de dag douchen, en scherp blijven op verpakkingen. Die 0,7 aarde vind ik een mooie score om te houden (en misschien zelfs nog iets te verlagen).
 6. Tot slot wil ik dit jaar wat meer balans vinden met de Groene Helden Academie. Ik krijg er superveel energie van en ik leer er heel veel van, maar het kost ook veel tijd! Best intensief naast een baan en gezin. Mijn voornemen is dan ook om hulp te vragen/zoeken waar nodig en samenwerkingen op te zoeken. Ik zie steeds meer duurzame bloggers en influencers die met ongeveer hetzelfde bezig zijn. Waarom niet meer samenwerken? Mocht jij daarvoor openstaan, stuur me dan gerust een bericht op info@groeneheldenacademie.nl. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!

Wat zijn jouw groene helden voornemens?

Heeft 2021 jou ook bewuster gemaakt op duurzaamheidsvlak en ben jij al duurzamer gaan leven? En wat zijn jouw groene voornemens voor 2022? Laat ze achter in een reactie of mail me op info@groeneheldenacademie.nl 

Fijne jaarwisseling (zonder vuurwerk, ook weer iets positiefs dat uit corona is voortgekomen) en een gezond en geweldig, maar duurzaam 2022!

Duurzame groet,

Petra van Kleef

De foto is gemaakt door Foto Focus - Jack Tillmans

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!