CO2 compenseren: hoe pak je dat aan?
10 januari 2021 
6 min. leestijd

CO2 compenseren: hoe pak je dat aan?

Een van mijn eerste Groene Helden voornemens voor 2021 is om de CO2-uitstoot van al onze vliegreizen in ons hele leven plus al onze autokilometers te gaan compenseren. En vanaf nu ook jaarlijks CO2 te compenseren voor onze levensstijl. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je rekening mee houden als je jouw impact of CO2-uitstoot wilt compenseren en hoe bereken je überhaupt wat jouw CO2-uitstoot is? Ik dook eens flink in de materie van CO2-compensatie, dus kan je er nu vertellen over CO2-compenseren.

Je CO2-uitstoot berekenen

De eerste week van januari deed ik mee met Goede voornemens met Babette, de jaarlijkse actie van Think Big Act Now om je te helpen snel stappen te maken met verduurzamen en zelfs eco-positief te worden. Op dag 2 van deze challenge stelt Babette voor om je impact van het afgelopen jaar (die je op www.mijnverborgenimpact.nl kunt berekenen) te compenseren. Zoals je in mijn blog over mijn Groene Helden voornemens voor 2021 hebt kunnen lezen, kwam ik uit op 1,3 aardes. Dit komt overeen met ongeveer 7 ton CO2. Naast het compenseren van onze jaarlijkse uitstoot, willen we ook onze autokilometers en vliegreizen uit het verleden gaan compenseren.

Hoe werkt CO2-compensatie?

Bij CO2-compensatie zorg je dat (meestal ergens anders) CO2 uit de lucht wordt gehaald in ruil voor de uitstoot die jij veroorzaakt. Door bijvoorbeeld bomen te (laten) planten. Of dat er ergens anders (veel) minder CO2 wordt uitgestoten. Het is hard nodig, want we verliezen per jaar 15 miljard bomen per jaar: dat zijn 2 bomen per wereldburger. Lees ook mijn kennisbank artikel Hoe werkt CO2-compensatie en waar kun je het regelen?

Eerst consuminderen en dan compenseren

Nu kun je natuurlijk ook denken: ik heb genoeg geld, dus ik blijf gewoon lekker vliegen, vlees eten, autorijden en 15 minuten douchen per dag en dan compenseer ik dat en daarmee koop ik m’n CO2-schuld af. Maar als iedereen zo zou denken dan hebben we niet genoeg plek op aarde voor alle bomen die geplant zouden moeten worden. Niet echt een optie dus. Compenseren doe je idealiter alleen voor alle activiteiten die je (nog) niet kunt vermijden. Voorkomen is beter dan genezen.

Schuldgevoel afkopen met CO2-compensatie

Niels en ik hebben in het verleden best wel veel van de wereld gezien en wij zijn niet heel braaf zijn geweest als het gaat om onze air miles en autokilometers. Niet bewust overigens, we wisten wel dat het niet zo milieuvriendelijk was, maar niet hóe erg. Sinds ik een aantal jaar geleden besefte hoeveel impact dit gedrag werkelijk heeft gehad op het milieu heb ik hier een behoorlijk schuldgevoel aan overgehouden en dat gaan we nu afkopen 😊 (ik noem het afkopen omdat het zo lekker hypocriet klinkt). Door flink in de buidel te tasten door te compenseren maken we nooit die impact meer goed, maar het is wel iets wat we kunnen doen om onze aarde weer te helpen afkoelen. Daarnaast weet ik wel zeker dat ik met het compenseren het schuldgevoel niet kwijt ga zijn. Gelukkig hebben we sinds een paar jaar ons leven gebeterd.

Een leven lang vliegen compenseren

Maar hoeveel CO2 is dat dan, een heel leven vliegen (we lopen zo tegen de 40)? Via de CO2-calculator van Treesforall die weer gebaseerd is op de berekeningen van MilieuCentraal heb ik de CO2-uitstoot van alle vluchten bij elkaar opgeteld. Ik heb de berekening ook nog vergeleken met die van FairClimateFund maar dat kwam grosso modo op hetzelfde uit dus ben doorgegaan met de berekening van Treesforall. Het was wel ff een berekeningetje…

We kwamen daarbij op zo’n 21 ton per persoon en voor ons hele gezin (met de kids hebben we een paar keer gevlogen) in totaal op 50 ton CO2 (au! doet mijn schuldgevoel). Als je de Excel sheet die ik heb gemaakt wilt lenen, let me know dan deel ik ‘m.

Een leven lang autorijden compenseren

Voor de autokilometers heb ik het aantal kilometers dat we hebben gereden met de auto’s die we in ons bezit hadden bij elkaar opgeteld. Ok, dat is niet helemaal sluitend, maar geeft een goed beeld. Met 302.000 km (dat is zo’n 7,5 x de aarde rondrijden) komen we volgens Treesforall uit op 63,42 ton CO2 (au, au, au! doet mijn schuldgevoel).

Hoe gaan we CO2 compenseren en wat gaat dat kosten?

In totaal willen we dus 113,42 ton CO2-compenseren + nog de CO2 van onze jaarlijkse impact vanaf nu. De hamvraag is natuurlijk: hoe gaan we dat doen en wat gaat dat ons kosten?

Ook dat is nogal een uitzoekwerkje geweest en de input van Babette Porcelijn via Think Big Act Now heeft ook hier geholpen; zij heeft een aantal aanbieders op een rijtje gezet. Ik heb ondertussen veel info verzameld en voor je opgeschreven zodat het rekenwerk en de keuzes voor jou makkelijker worden. En omdat dit blog anders wat lang is, heb ik de details in mijn artikel Hoe werkt CO2-compensatie en waar kun je het regelen? gezet. Daarnaast heb ik ook een overzicht gemaakt van verschillende aanbieders van CO2-compensatie en het planten van bomen. 

5-jaren CO2-compensatieplan

Er zijn meerdere aanbieders die weer met verschillende kosten rekenen per ton CO2. Al met al komt het totaal op een flink bedrag uit: via Treesforall gaat onze 114 ton (afgerond) ons €1425,- euro kosten. En via FairClimateFund €2069,10. Dat zijn beste bedragen en daarom hebben we besloten om er een 5-jaren plan van te maken. Elk jaar compenseren we een deel van onze “oude CO2-schuld” en onze jaarlijkse nieuwe impact. Per jaar komen we dan op 34,2 ton CO2. Dat is dus de 114 ton gedeeld door 5 + de jaarlijkse gemiddelde CO2-uitstoot van ons gezin. Dat laatste heb ik ingeschat voor de komende 5 jaar.

In welke projecten investeren we om onze CO2 te compenseren?

Ik heb al hierboven al steeds Treesforall en FairClimatefund genoemd en dat is met name omdat zij een CO2-calculator op hun website hebben die het makkelijk maakt om een beetje een goed beeld te krijgen. Niet alle groene projecten zijn echter al uitgedrukt in CO2-compensatie, maar vaak wel heel goed bezig voor het klimaat. Er zijn meerdere toffe projecten die ik een warm hart toedraag en om het risico maar ook de kosten een beetje te spreiden heb ik uiteindelijk voor deze initiatieven en betaalplannen gekozen:

IntiatiefAantal Kosten per eenheid (tarieven 2021)TotaalANBIPeriodieke gift en dus aftrekbaar?   
Trees for all24 ton CO2€ 12,50 per ton CO2€ 300,-JaJa, 5 jaar
Justdiggit200 bomen€ 1,24 per boom€ 250,-JaJa, 5 jaar
FairClimateFund7 ton CO2€ 18,15 per ton CO2€ 108,30NeeNee
MeerBomenNuvast bedrag€ 0,20 per zaailing€ 75,-JaJa
LifeTerra15 bomen€ 5,- per boom€ 75,-JaJa
Totaal

€ 808,30

Belastingvoordeel

€ 260,40

Netto kosten per jaar

€ 547,90

Update 25 januari 2022: 
1. Trees for all en Fair Climate Fund hebben inmiddels hogere tarieven. De tarieven per 25 januari 2022 vind je in dit artikel over CO2-compensatie aanbieders.
2. Ik zou eerst 150 euro per jaar doneren aan Stukje Natuur, maar ik kwam erachter dat zij de CO2 afvang berekenen over 50 jaar en dat vind ik te lang. Daarom heb ik later gekozen om de 150 euro te verdelen over MeerBomenNu en LifeTerra. Deze stichtingen meten niet direct de CO2-compensatie maar zijn wel veel bezig met het efficiënt planten en onderhouden van bomen. Minder meetbaar, maar mooie initiatieven waar veel vrijwilligers bij betrokken zijn en die ik een warm hart toedraag.

Belastingvoordeel op je CO2-compensatie

Vijf van bovengenoemde instellingen zijn ANBI’s, wat betekent dat je je donatie, mits je een overeenkomst van minimaal 5 jaar afsluit, kunt aftrekken van de belasting. Op deze manier kun je de initiatieven meer geven terwijl het jou minder kost. Check voor alle regels omtrent doneren en belastingaftrek de site van de Belastingdienst. Justdiggit heeft een handige rekenmodule om uit te rekenen hoe groot je belastingvoordeel is als je doneert.

Liever investeren dan doneren?

Dat kan natuurlijk ook: investeer dan jouw geld in bijvoorbeeld windmolenparken, zonneparken of supergave startups die bijdragen aan een betere wereld. Ook ik ga deze mogelijkheden nog verder onderzoeken.

Niet zoveel te besteden? Compenseer wat je kunt of doneer je Air Miles!

Wij komen op een flink bedrag uit, maar we kunnen het gelukkig betalen en we vinden het belangrijk om te doen. Bekijk zelf wat jij kunt en wilt missen. En heb je helemaal geen geld dat je kunt missen, maar wil je toch je steentje bijdragen? Bij een aantal van bovengenoemde instellingen kun je ook je Air Miles of Freebees inleveren. Sowieso kun je de opbrengst van spaarkaarten vaak aan een goed doel schenken. Goed idee!

Geef CO2-compensatie of bomen cadeau

Weet iemand niets te vragen voor zijn verjaardag, Sinterklaas of Kerst? Geef hem dan een donatie van bovenstaande initiatieven cadeau. Dat kan voor elk budget. Daarmee maak je de wereld voor de ontvanger, jezelf (en ons allemaal) weer een stukje beter. Hoe groen is dat?

Nu jij: ga jij ook CO2 compenseren of bomen planten?

Het was wel even een flinke uitzoekklus dit CO2 compenseren. Net als de administratie die bij de periodieke giften komt kijken (old school formulieren invullen, printen, ondertekenen, inscannen en weer terugsturen). Groen doen is wel even doorzetten, maar ik ben dan ook iemand die helemaal in de materie duikt. Ben blij dat het nu geregeld is, de komende 5 jaar heb ik er geen omkijken naar. En gelukkig heb ik nu alles voor jou uitgezocht, dus moet het voor jou nu een peuleschil zijn om de juiste keuzes te maken. Ben wel benieuwd: ga jij ook compenseren of bomen planten? En heb je wat aan mijn artikel gehad?

Wil je nog meer details weten over CO2 compenseren, uit welke partijen je nog meer kunt kiezen en wat zij aanbieden? Lees dan mijn artikel Hoe werkt CO2-compensatie en waar kun je het regelen?

Op naar het volgende voornemen: een nieuw baasje zoeken voor onze auto 😊

Duurzame groet,

Petra van Kleef

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!