Plant bomen om CO2 te compenseren

CO2-compensatie: regel het bij deze groene initiatieven

Je wilt graag CO2-compenseren om jouw impact te compenseren. Maar bij welke organisaties of initiatieven kun je CO2-compenseren. In dit artikel leg ik uit welke organisaties er zijn, vertel ik per organisatie wat zij doen aan CO2-compensatie en wat het CO2-compenseren kost. Ik noem hier vooral initiatieven die in Nederland als ANBI geregistreerd staan waardoor je een periodieke donatie kunt aftrekken van de belasting (hoewel dat niet voor allemaal geldt). Eerst meer weten over CO2-compensatie? Lees dan mijn artikel over  hoe CO2-compensatie werkt en wat slimme keuzes kunnen zijn.

Dit artikel heb ik geactualiseerd op 25 januari 2022.

Bomen planten of CO2-compenseren via Trees for all

Bij Trees for all kun je kiezen voor het planten van bomen of voor het compenseren van je CO2.

Kies je voor bomen planten, dan kosten 4 bomen € 20,-. 5 euro per stuk dus. Je hebt hiermee dan wel lekker grote tropische woudbomen die ook lekker veel CO2 op gaan nemen. Ze plaatsen bomen in landen als Oeganda, Bolivia, Madagaskar en Costa Rica. Maar ook in Nederland.

Ook kun je CO2-compenseren. Voor 1 ton CO2-uitstoot betaal je €16,-. Je krijgt hiervan een CO2-certificaat. Deze laatste optie is een manier om aantoonbaar en formeel CO2 te compenseren, maar bomen planten is net zo goed voor de aarde. Met het geld dat Trees for all ontvangt voor de CO2-compensatie financieren zij ook aanplant en beheer van bossen. Bekijk ook eens hun heldere veelgestelde vragen pagina. Trees for all is een ANBI (algemeen nut beogende instelling) en daarmee kun je periodieke giften aftrekken van de belasting. Ze hebben ook handige rekentools waarmee je gemakkelijk kunt uitrekenen hoeveel CO2 je kunt compenseren voor je vliegreis, autorit, energiekosten of spullen die je gekocht hebt. Zelf heb ik ook een groot deel van mijn CO2 via Trees for all gecompenseert. 

Bosjes bomen van het WNF

Bij het Wereld Natuur Fonds kun je bosjes bomen kopen en daarmee herstellen zij bos in het Atlantisch Regenwoud. Hoewel de CO2-compensatie niet direct op hun site staat en ook niet exact vast te stellen is, heb ik van hen wat gegevens gekregen om grofweg mee te rekenen.

Het herstellen van 1 hectare bos kost gemiddeld 6500 euro, 1 m2 herstellen kost dus 0,65 euro in het Atlantisch Regenwoud. Het goedkoopste Bosje Bomen kost €9,95. Met dit bedrag herstellen ze dus ongeveer 15m2 bos. Het vastlegpotentieel van het Atlantisch regenwoud is zo’n 16 ton CO2/ha/jaar. Dit potentieel wordt vooral in de eerste jaren van het bosherstel benaderd. Na 20 jaar wordt zo’n 6.5 ton CO2/hectare/jaar vastgelegd.

Als je 1 boom plant, haalt ie dus 20 jaar veel CO2 uit de lucht en daarna minder omdat ie minder hard groeit. Jouw eenmalige investering werkt dus 20 jaar door. Dat is mooi, maar ik wil wel graag dat de CO2 zo snel mogelijk uit de lucht wordt gehaald, liefst binnen 1 jaar. Gezien de hoge kosten reken ik in dit geval met dat ik mijn investering in CO2 in 5 jaar gecompenseerd wil hebben. De overige 15 jaar gaat ie dan natuurlijk nog lekker (gratis) door!

Als ik reken dat de CO2 binnen 5 jaar gecompenseerd wordt, dan kom op de volgende berekening uit:

  • 1 hectare kost 6500 euro
  • Daarmee haal je 16 ton per jaar uit de lucht. Gedurende 5 jaar is dat 80 ton CO2 per hectare.
  • De kosten zijn dan 6500 / 80 = € 81,25 voor 1 ton CO2

Als je nu investeert in 3 bosjes bomen van 45m2 voor 29,95 per stuk (totaal dus 90 euro), heb je over 5 jaar 1,1 ton CO2 gecompenseerd.

Let op: dit is dus een berekening bij benadering om enigszins te kunnen bepalen hoeveel CO2 je compenseert met de bosjes bomen. Het WNF gaf aan dat ze alleen hebben gekeken naar de vastgelegde CO2 boven de grond, de wortels en bodem leggen ook CO2 vast, die hierbij niet is meegerekend (het totaal wordt mogelijk verdubbeld).

Het voordeel is dat het WNF ook een ANBI status heeft en dat je dus met een periodieke schenking van 5 jaar of meer je donatie kunt aftrekken van de belasting. Het jammere is dan weer dat je de bosjes bomen niet als periodieke gift kunt kopen. Je kunt wel een algemene donatie doen die het WNF besteed aan verschillende projecten om de natuur te beschermen. Jouw geld wordt dus sowieso goed besteed. Ook een leuk idee: je kunt zo'n bosje ook cadeau doen! Ik doe dit zelf ook regelmatig.

CO2-compenseren door kooktoestellen via FairClimateFund

Via FairClimateFund, een speler die ook al meer dan 10 jaar meegaat, kun je CO2 compenseren door geld te doneren voor betere kooktoestellen in ontwikkelingslanden. Daar koken ze doorgaans op open vuur en daar kappen ze een hoop hout voor, maar ze krijgen er ook gezondheidsklachten van door de rook die ze inademen. Met gesloten kooktoestellen gebruiken ze 40% minder hout (bomen die dus niet gekapt hoeven te worden) en het is ook beter voor hun gezondheid. Je kunt CO2 certificaten kopen vanaf €21,18 per ton CO2. FairClimateFund is een Social Enterprise en daarom zijn ze geen ANBI en zijn donaties niet aftrekbaar. Maar dit is wel 1 hele goede manier om Fairtrade je CO2 te compenseren. Zelf doneer ik ook aan FairClimateFund. 

Droog land vergroenen met Justdiggit

Justdiggit maakt droog land weer groen door boeren te inspireren en activeren om te vergroenen. Door kleine walletjes te graven, houden ze het regenwater weer vast en maken zij de grond weer geschikt voor vegetatie. Op deze simpele manier hebben ze al heel veel land weten te vergroenen en dit helpt weer om onze aarde af te koelen. Ze doen overigens verschillende projecten: zo graven ze bunds (halvemaanvormige heuveltjes die het water vasthouden) en planten ook bomen. Justdiggit is een ANBI waardoor je je periodieke gift kunt aftrekken. Justdiggit heeft geen CO2-compensatie rekentool, maar volgens de informatie van Think Big Act Now rekent Justdiggit met € 1,24 per boom waar ook het planten en het onderhoud in meegerekend is. Je kunt dus zelf uitrekenen hoeveel bomen je wilt planten en dan ongeveer dit bedrag doneren. Ook kun je bunds kopen voor € 8,- per stuk en die worden dan ook aan jouw naam gekoppeld. Justdiggit heeft een handige rekenmodule om uit te rekenen hoe groot je belastingvoordeel is als je doneert.  

Buy World: een stukje wereld kopen

Via Buy World kun een “stukje wereld” (in Nederland overigens) kopen en hiermee beschermen. Door collectief stukken bos op te kopen, wordt voorkomen dat hier landbouwgrond van gemaakt wordt. De stukken kosten vanaf €0,99 per m2. Een directe CO2-compensatieberekening zit hier niet aan vast, maar door bosbehoud en herstel draag je zeker bij om onze aarde te redden.

The Green Branch

The Green Branch is een internationale organisatie en laat je CO2-compenseren middels landschapsherstel- en herbebossingsprojecten over de hele wereld. Ze maken dit mogelijk door duurzame (agro) bosbouwplannen te maken voor gedegradeerde gronden en fungeren als marktplaats voor de verkoop van CO2-credits. Je kunt op hun site precies uitrekenen wat je CO2-uitstoot is en hoe je wilt compenseren. Dit kan voor € 23,50 per ton CO2.

Partners Pays-Dogon - lokale ontwikkeling

Partners Pays-Dogon staat voor een geïntegreerde aanpak om lokaal ondernemerschap en economische ontwikkeling mogelijk te maken voor de Dogon en volk in Mali. Van uienproductie door vrouwen, tot steenproductie door de bouwers en installatie van pompen en zonne-energie, of boomkwekerijen om de verwoestijning te bestrijden. CO2-compensatie staat niet als zodanig op de site, maar ze hebben voor Think Big Act Now uitgerekend dat een boom 0,32 cent kost. Daarbij is nog een euro per boom nodig is voor de logistiek eromheen: denk aan de voorbereiding, het onderhoud, de omheining, de waterboxen die ze gebruiken om de groei een kickstart te geven. Totaal kun je er dus van uitgaan dat een boom €1,32 kost. Ook dit is een ANBI, dus kun je een periodieke gift van de belasting aftrekken.

Bomen planten via LifeTerra

Life Terra is een stichting met een missie om mensen in staat te stellen nu impactvolle klimaatactie te ondernemen. Zij faciliteren het planten van bomen, leiden toekomstige generaties op en ontwikkelen technologie voor het monitoren van bomen. De stichting is gevestigd in Amsterdam en Barcelona, maar ze werken samen met partners in heel Europa. Ze willen mensen bijeenbrengen om 500 miljoen bomen te planten in 5 jaar tijd. Ze doen dit met behulp van vrijwilligers in 8 Europese landen. Je kunt bij hen 4 bomen kopen voor € 20,-. Je kunt ook specifiek aangeven waar in Europa je bomen wilt kopen. LifeTerra is ook een ANBI dus als je een periodieke schenking instelt kun je dit aftrekken van de belasting. Ook wij doneren aan LifeTerra. 

Zaailingen verplanten via MeerBomenNu

Zelf vind ik MeerBomenNu ook een heel sympathiek initiatief. Meer Bomen Nu verplant zaailingen van kansarme naar kansrijke plekken in Nederland. Zaailingen zijn boompjes die spontaan opkomen omdat zaden op de grond vallen. Vaak hebben zij op die plekken geen ruimte om tot een boom te volgroeien. Het mooie hiervan is dat je de zaailingen dus kunt oogsten en elders uit kunt planten. Komt geen kwekerij aan te pas. In 2020/2021 gaven ze 500.000 zaailingen en stekken weg met een succespercentage van 80%. Deze winter gaan ze voor de miljoen. Zee doen dit samen met duizenden vrijwilligers, boswachters en groenbeheerders. In het hele land kan je helpen als vrijwilliger. Je kunt dus bijdragen door vrijwilliger te worden, maar ook door geld aan hen te doneren. Je doneert dan aan stichting Urgenda, maar het geld komt bij MeerBomenNu terecht. Urgenda is ook een ANBI en ook hier is je donatie aftrekbaar van de belasting als je periodiek schenkt. Ze ontvangen graag 20 eurocent per ontvangen boom (als je deze ophaalt bij een oogstdag), maar da's wel een erg kleine donatie. Wil je ze steunen dan geef je lekker meer. Ze rekenen overigens niet met CO2-compensatie, dus hier is het zelf vooral inschatten wat je wilt doneren. Dat het bijdraagt aan meer groen en biodiversiteit is zeker. Ook wij doneren aan MeerBomenNu en willen graag nog eens meedoen met een oogst- of zaaidag. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger en dan word je geïnformeerd over evenementen via hun bomenplanner. 

Wat doe ik zelf aan CO2-compensatie?

Ik doe jaarlijkse giften aan Trees for all, Justdiggit, MeerBomenNu en LifeTerra en doordat ik ze kan aftrekken van de belasting, kan ik meer geven. Daarnaast geef ik jaarlijks ook een bedrag aan FairClimateFund. Ik geef regelmatig een Bosje Bomen van het WNF cadeau. Je kunt de berekeningen van mijn persoonlijke CO2-compensatie (van al mijn autokilometers, vliegreizen en mijn jaarlijkse impact vanaf 2020) teruglezen in mijn blog: CO2-compensatie: hoe pak je het aan?

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste