Door bomen te planten compenseer je CO2

Hoe werkt CO2-compensatie en waar kun je het regelen?

Overweeg jij om je jaarlijkse impact of de impact van bijvoorbeeld je vliegreis, autorit, nieuwe spullen of je energierekening te compenseren? In dit artikel leg ik uit hoe CO2-compensatie werkt, hoe jij kunt berekenen hoeveel CO2 je zou moeten compenseren en op welke manieren jij vervolgens die CO2 kunt compenseren.

Dit artikel heb ik geactualiseerd op 25 januari 2022

Hoe werkt CO2-compensatie?

Bij CO2-compensatie zorg je dat (meestal ergens anders) CO2 uit de lucht wordt gehaald in ruil voor de uitstoot die jij veroorzaakt. Of dat er ergens anders (veel) minder CO2 wordt uitgestoten. Dat kan bijvoorbeeld door:

  1. Bomen te laten planten: het is hard nodig, want we verliezen per jaar 15 miljard bomen per jaar: dat zijn 2 bomen per wereldburger,
  2. Zelf je eigen bos te planten (ik vind het wel stoer als je dat doet, wie weet begin ik ook nog eens m’n eigen (voedsel)bos). Maar dat vergt ook onderhoud!!
  3. Door projecten voor duurzame energie te steunen of hierin te investeren,
  4. Of door bijvoorbeeld projecten te steunen waardoor elders (veel) minder CO2 wordt uitgestoten. Het uitreiken van kooktoestellen in ontwikkelingslanden is daar een voorbeeld van. Door de kooktoestellen hoeven gezinnen niet meer op open vuur te koken, wat minder hout kost, maar tegelijk ook beter is voor de gezondheid.

Eerst consuminderen en dan CO2-compenseren

Compenseren doe je idealiter alleen voor alle activiteiten die je (nog) niet kunt vermijden. Voorkomen is beter dan genezen. Het is dus niet te bedoeling om lekker veel te blijven vliegen, te kopen wat los en vast zit, je huis niet te isoleren en lang te douchen en aan het eind alles te compenseren omdat je het toch wel kunt betalen. Verminder eerst je impact en compenseer de overgebleven impact. 

Hoe zit het met andere broeikasgassen?

Ik heb het hier trouwens alleen over CO2 en dat is ook wat de meeste CO2-compensatie initiatieven doen. Zij hebben de impact op andere vlakken en van andere broeikasgassen zoals methaan en stikstof zeker wel meegenomen maar omgerekend naar CO2-uitstoot om appels met appels te kunnen vergelijken. Anders wordt het verhaal alleen maar nog complexer.

Je CO2-uitstoot berekenen

De gemiddelde Nederlander stoot jaarlijks omgerekend zo’n 16 ton CO2 uit en we zouden 3 aardes moeten hebben als iedereen zou leven zoals wij (bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn 2020). Als je dat wil compenseren zou je volgens de berekeningen van Babette zo’n 2.200 bomen moeten planten!

Je kunt je CO2-uitstoot op verschillende manieren compenseren, afhankelijk van wat je wilt compenseren, bijvoorbeeld alleen een vliegreis, autorit of je jaarlijkse impact.

1. Bereken je impact van het afgelopen jaar op www.mijnverborgenimpact.nl. Hier komt een aantal bomen uit en ook een aantal aardes dat je verbruikt. Wil je dit uitgedrukt hebben in tonnen CO2, reken dan als volgt (berekening volgens Thinkbigactnow):

 16 ton CO2 (= gemiddelde CO2-uitstoot van een Nederlander)  x   (jouw aantal Aardes / 3 Aardes) = jouw # ton CO2

Jouw # ton CO2  x   (1000 / 7,28) = aantal bomen

(Want 1 ton CO2 is 1000 kg CO2, en één boom neemt gemiddeld 7,28 kg CO2 op per jaar)

2. Bereken aparte impacts in je leven zoals bijvoorbeeld een vliegreis, autokilometers, een vakantie of je impact van je woning. Je kunt dit doen op de sites van:

  • Treesforall: bereken je autokilometers, vliegreis of energieverbruik
  • Fairclimatefund: ook hier bereken je autokilometers, vliegreis of je woonimpact
  • Milieucentraal: hier kunt je verschillende impacts heel gedetailleerd berekenen

Deze organisaties verschillen iets in berekening, maar toch kom je overal wel ongeveer hetzelfde uit.

Als je het totaal aantal tonnen CO2 weet wat je wilt compenseren, dan kun je dit bij verschillende aanbieders en verschillende manieren gaan doen.

Aanbieders die CO2 compenseren of bomen planten

Er zijn verschillende aanbieders waar je CO2 kunt compenseren of bomen kunt (laten) planten. Ik heb de namen, wat ze doen en de kosten in de onderstaande tabel weergegeven evenals de ANBI-status (bij een periodieke schenking kun je donaties aftrekken van de belasting).  

IntiatiefWat doen ze?Kosten per eenheidANBI
Trees for allCO2 compenseren door bosherstel en bomen planten
 of
Bomen planten in o.a. het regenwoud én in Nederland
€ 16,- per ton CO2
Of
€ 20,- voor 4 bomen
Ja
JustdiggitVergroeningsprojecten in Afrika en het graven van bunds die water vasthouden€ 1,24 per boom (schatting)
of € 8,- per bund
Ja
FairClimateFundCO2 compenseren door het verstrekken van kooktoestellen€ 21,18 per ton CO2Nee
LifeTerraPlanten van bomen, leiden toekomstige generaties op en ontwikkelen technologie voor het monitoren van bomen.
€ 20,- voor 4 bomenJa
Bosje Bomen van het Wereld Natuur FondsBomen planten en bosherstel in het Atlantisch regenwoud€ 81,25 voor 1 ton CO2 (omgerekend)
Bosjes bomen vanaf €9,95
Ja
Buy World
 
Koop een stukje Nederland om het te beschermenVanaf €0,99 per m2Nee
Partners Pays-DogonO.a. bomen planten om verwoestijning te bestrijden € 1,32Ja
The Green BranchCO2-compensatie door bosherstel over de hele wereld€ 23,50 per ton CO2Nee
MeerBomenNuVrijwilligers verplanten zaailingen van kansarme naar kansrijke plekken€0,20 per zaailing of zelf bepalenJa

Uitgebreide info per aanbieder vind je in mijn artikel: CO2-compensatie: regel het bij deze groene initiatieven

Belastingvoordeel op CO2-compensatie

Een aantal van bovengenoemde instellingen zijn ANBI’s, wat betekent dat je je donatie, mits je een overeenkomst van minimaal 5 jaar afsluit, kunt aftrekken van de belasting. Op deze manier kun je de initiatieven meer geven terwijl het jou minder kost. Slim voor jouw portemonnee én voor het goede doel omdat je natuurlijk ook netto hetzelfde kunt geven, terwijl het doel bruto meer ontvangt. Check voor alle regels omtrent doneren en belastingaftrek de site van de Belastingdienst. Justdiggit heeft een handige rekenmodule om uit te rekenen hoe groot je belastingvoordeel is als je doneert.  

Liever investeren dan doneren?

Dat kan natuurlijk ook: investeer dan jouw geld in bijvoorbeeld windmolenparken, zonneparken of supergave startups die bijdragen aan een betere wereld. Ook ik ga deze mogelijkheden nog verder onderzoeken.

Krap bij kas? Doneer je Air Miles!

Heb je geen geld dat je kunt missen, maar wil je toch je steentje bijdragen? Bij een aantal van bovengenoemde instellingen kun je ook je Air Miles of Freebees inleveren. Of het overgebleven tegoed van een cadeaukaart of kerstgeschenk. Sowieso kun je de opbrengst van spaarkaarten vaak aan een goed doel schenken. Goed idee!

Geef CO2-compensatie of bomen cadeau

Weet iemand niets te vragen voor zijn verjaardag, Sinterklaas of Kerst? Geef hem dan een donatie van bovenstaande initiatieven cadeau. Dat kan voor elk budget, want alle initiatieven hebben wel een cadeau-geef-optie. Daarmee maak je de wereld voor de ontvanger, jezelf (en ons allemaal) weer een stukje beter. Hoe groen is dat?

Wat doe ik zelf aan CO2-compensatie?

Ik doe jaarlijkse giften aan Trees for all, Justdiggit, LifeTerra en MeerBomenNu en doordat ik ze kan aftrekken van de belasting, kan ik meer geven. Daarnaast geef ik jaarlijks ook een bedrag aan FairClimateFund. De Bosjes Bomen van het WNF vind ik tof om als cadeau te geven. Je kunt de berekeningen van mijn persoonlijke CO2-compensatie (van al mijn autokilometers, vliegreizen en mijn jaarlijkse impact vanaf 2020) teruglezen in mijn blog: CO2-compenseren, hoe pak je dat aan?

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste