Groene helden voornemens: op naar de 1,5 graad samenleving!
31 december 2020 
6 min. leestijd

Groene helden voornemens: op naar de 1,5 graad samenleving!

Het jaar 2020 zit erop! Op deze laatste dag van dit bewogen jaar schrijf ik dit blog om even kort terug te blikken, maar vooral vooruit te kijken naar een nieuw jaar met vooral veel duurzame kansen. Ik neem je mee in wat 2020 mij qua duurzaamheid gebracht heeft, maar ook wat mijn groene voornemens zijn en wat jij kunt doen om de wereld weer beter te maken.

Niet terug naar normaal

2020 stond vooral in het teken van corona (ja dat weten we nu wel) en daar zijn we helaas nog niet vanaf. En hoewel ik genoeg berichten voorbij zie komen over dat we dit jaar maar weer snel moeten vergeten en we maar gauw weer terug moeten naar normaal, denk ik daar anders over.

Een jaar van bewustwording en van eenvoudig geluk

Mij heeft 2020 namelijk nog meer bewustwording gebracht en nog meer bevestiging dat een duurzame leefstijl onze kans op overleven is. Zo besefte ik opnieuw wat belangrijk is in het leven: je eigen gezondheid en die van je dierbaren. Maar ook sociale contacten: de behoefte om gezellig samen te zijn kwam onder druk te staan. Dat gemis maakte duidelijk dat veel ander spektakel eigenlijk overbodig is en dat je niet zoveel nodig hebt om gelukkig te zijn. Het belangrijkste toch is dat je een fijn dak boven je hoofd hebt, je te eten hebt (en wc-papier niet te vergeten) fijne sociale contacten en zingeving.

Een jaar van dankbaarheid en tevredenheid

Ik ben dit jaar extra dankbaar en tevreden geweest met wat ik wel heb en wat wel nog kon. Zo heb ik bijvoorbeeld weer een hele toffe vakantie gehad in Nederland en velen met ons ontdekten Nederland opnieuw. Ook in onze eigen wijk bleek meer te doen dan gedacht. Ik verdiepte me in een meer vegan dieet (dat ook mijn kids lusten). En we deden veel meer op de fiets. Ook in de regen. En dat bleek helemaal niet zo erg als dat ik dacht.

Van 1,5 meter naar 1,5 graad samenleving

Wat mij betreft gaan we dan ook van de 1,5 meter samenleving direct over op de 1,5 graad samenleving waarbij we er alles aan doen om de opwarming van onze enige aarde (de enige met chocolade!) tot 1,5 graad te beperken. Want alleen dan houden we onze aarde leefbaar voor onszelf en onze kinderen. En behoeden we ons voor extreem weer, verlies van biodiversiteit, zeespiegelstijging, voedseltekorten en meer van die ellende waar ik echt niet op zit te wachten. En – in case you hadn’t noticed – die opwarming gaat supersnel en er resten zich nog luttele jaren om het tij te keren.

En voor degenen die duurzaam maar duur vinden en slecht voor de economie: Nu duurzame keuzes maken is de goedkoopste optie als je het vergelijkt met de enorme economische schade die klimaatrampen met zich mee gaan brengen. Probeer je keuzes daarom voortaan te maken met de minste milieu/klimaatimpact als belangrijkste factor. Ook ik ga in 2021 verder verduurzamen. Wil je weten wat ik ga doen (en wat jij kunt doen), lees dan nog even door want ik heb al weer genoeg gepraat, we moeten over op actie!

Groene helden voornemens

Op www.mijnverborgenimpact.nl kun je berekenen wat jouw impact is op onze aarde. Oftewel hoeveel aardes we nodig zouden hebben als iedereen zou leven zoals jij. Zelfs met onze redelijk duurzame levensstijl kom ik nog op 1,3 aardes uit voor het afgelopen jaar (het gemiddelde voor Nederlanders is 3 aardes).

Mijn verborgen impact 2020

Het mooie van deze berekening – die gebaseerd is op het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn – is dat je een mooi overzicht krijgt van jouw impact per onderdeel van de Top 10. De uitschieters zijn dan gelijk de onderdelen waar jij de meeste duurzame winst kunt behalen. Ga hier dus als eerste mee aan de slag en focus je daarna op de kleinere zaken. Ik wil komend jaar graag uitkomen op minder dan 1 aarde en daarvoor ga ik met mijn gezin een aantal stappen maken die flink zoden aan de dijk zetten. En daarnaast blijven we gedurende het jaar ook op andere vlakken verduurzamen. Dit zijn onze groene voornemens voor 2021:

 1. Ik ga voortaan met het OV naar mijn werk. Het kost me wel meer reistijd, maar in de trein kan ik ook alvast wat ontspanning pakken door even een boek te lezen of voor me uit te staren. Maar dit zet wel zoden aan de dijk want de meeste kilometers die we met onze auto maakten waren voor mijn woon-werkverkeer.
 2. We gaan onze auto verkopen en er af en toe een lenen of huren als dat echt nodig is. De laatste maanden hebben we onze auto minimaal gebruikt en denken er wel zonder te kunnen. Alleen met vakanties of in noodgevallen kunnen we er dan 1 lenen of huren. Uiteraard ga ik met je delen hoe ons dit vergaat!
 3. Qua vakanties willen we ook dit jaar in Nederland blijven als we met de auto gaan of kijken we naar een toffe treinreis naar bijvoorbeeld Duitsland. Alles uiteraard afhankelijk van de coronamaatregelen.
 4. We gaan veganistisch eten. We aten nog af en toe vlees, maar stappen hier volledig van af en gaan nu de stap maken naar volledig veganistisch. Voor Niels en mij niet zo’n issue, de uitdaging zit ‘m vooral in gezond veganistisch eten dat m’n lieve kids ook lusten. Ze moeten tenslotte wel genoeg bouwstoffen zoals eiwitten en aminozuren binnen krijgen. Ik ben inmiddels druk aan het studeren in een boek over bonen dat m’n moeder had staan en daarnaast heb ik me aangemeld voor de Veggie challenge van Proveg waarbij je dagelijks tips krijgt voor een meer plantaardig dieet. Je hoeft trouwens niet gelijk voor vegan te gaan, je hebt ook nog de optie voor vegetarisch of een paar keer per week minder vlees eten. Ook in dit proces zal ik je meenemen via mijn blogs.
 5. Ik ga voortaan elk jaar mijn CO2 uitstoot van het afgelopen jaar compenseren door bomen te (laten) planten of geld te doneren aan CO2 compensatieprojecten zoals Just Diggit, Fair Climate Fund of Trees for all.
  Bomen compenseren
  Daarnaast wil ik meer gaan investeren in duurzame projecten, maar ik moet dat nog verder uitzoeken. Ook blijf ik microkredieten uitlenen met name aan vrouwen, duurzame projecten en sanitaire projecten via org En blijf ik doneren aan Stichting VSO die onder andere zorgen voor de scholing van meisjes in ontwikkelingslanden. Dat is dé manier om te voorkomen dat zij op jonge leeftijd trouwen en (veel) kinderen krijgen.
 6. Daarnaast wil ik ook de CO2 uitstoot van al mijn vliegreizen en autokilometers gedurende mijn hele leven gaan compenseren. Shame on me maar dat zijn er nogal wat dus ik maak hier een 5-jarenplan van waarbij ik elk jaar met de compensatie van het afgelopen jaar ook een deel van mijn CO2 schuld van mijn afgelopen jaren ga inlossen. Momenteel ben ik druk aan het rekenen 😊. Hiermee wil ik mijn reislustige gedrag uit het verleden niet goedpraten en het compenseren doet de schade hiervan niet teniet, maar het is tenminste iets wat ik kan doen om mijn schuld in te lossen van mijn minder duurzame jaren. Keep you posted.
 7. En last but not least: ik wil zoveel mogelijk mensen zoals jij helpen om ook je levensstijl te verduurzamen. Met tips, inspiratie, maar ook met een online programma met praktische lessen waarbij ik je aan de hand meeneem. Ik ben je immers al voorgegaan en weet wat wel en wat niet werkt. Het plan om het programma te maken heb ik al een tijdje, maar het kost nog wat meer voorbereidingstijd (ok en de kids thuis in lockdown helpt ook niet), maar wat in het vat zit verzuurt niet!

Zelf aan de slag met goede voornemens

Wil jij in het nieuwe jaar ook gelijk goed aan de slag om duurzamer te leven? Doe dan mee met Goede voornemens met Babette. Vanaf 4 januari begeleidt Babette (van de Verborgen Impact) je in 5 dagen naar een eco-positieve leefstijl: waarbij je je leven niet alleen verduurzaamt, maar je je ook bij elke kleine of grote stap een beetje superheld voelt. Ook ik doe mee, zie ik je daar? Meld je aan via LinkedIn. Daarnaast zijn er nog veel meer toffe challenges waar je aan mee kunt doen. Zero Waste Nederland zette ze voor je op een rijtje. En hopelijk snel natuurlijk mijn eigen programma!

Wat zijn jouw groene helden voornemens?

Heeft 2020 jou ook bewuster gemaakt op duurzaamheidsvlak en ben jij al duurzamer gaan leven? En wat zijn jouw groene voornemens voor 2021? Laat ze achter in een reactie of mail me op info@groeneheldenacademie.nl

Fijne jaarwisseling (zonder vuurwerk, ook weer iets positiefs dat uit corona is voortgekomen) en een gezond en geweldig, maar duurzaam 2021!

Duurzame groet,

Petra van Kleef

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!