Glazen potjes zoals jampotjes, sauspotjes en pindakaas potjes zijn ideaal om van alles mee te doen. Maar voordat je glazen potjes kunt hergebruiken moet je de glazen potjes eerst schoonmaken. Dat kan een lastig klusje zijn, maar met deze uitleg wordt dat een eenvoudige routine.
Wel of niet bewaren?
Voor je gaat schoonmaken kun je het beste eerst bepalen of je het potje wel wilt bewaren, want is dat niet zo, dan mag jouw glazen potje gewoon vies en met deksel in de glasbak. Dat is omdat het vuil er op grote schaal eruit wordt gehaald door het heel heet te maken en te drogen. Het is dan zonde als jij al water hebt verspild aan het schoonmaken van het potje. Het glasrecyclebedrijf wil ook de dekseltjes wel hebben omdat ze het blik en/of plastic makkelijk gesorteerd aangeleverd krijgen en weer door kunnen verkopen aan andere recyclebedrijven. Uiteraard kopen wij bij voorkeur alleen de potjes met een blikken deksel en niet met een plastic deksel. Ik pleit er dan ook voor dat alle potjes voortaan blikken dekseltjes hebben.
Potjes schoonmaken
Ga je voor schoonmaken dan wil je waarschijnlijk het label eraf hebben. Wat wij doen is na de handafwas (we hebben een vaatwasser, maar doen af en toe een handwasje als we wat delicate items hebben) alle potjes in de wasteil gooien en gewoon een paar uur of een nachtje laten weken in het afwaswater. Je zult zien dat sommige labels er al gewoon af zijn gevallen en anderen kun je er dan gemakkelijk afpeuteren. Er blijven soms ook potjes over waarvan het label er na een nachtje weken nog steeds op zit. Aan die potjes ga ik dus niet beginnen en die gaan bij ons alsnog in de glasbak. Ik snap ook eigenlijk niet waarom er van die sterke lijm onder de labels moet zitten of waarom sommige labels zelfs van plastic gemaakt zijn, wat helemaal belachelijk is. Die kopen wij dus ook niet. Wist je trouwens dat als je zelf een label op een potje wilt maken, dat je dit heel eenvoudig met gewoon papier en melk kunt doen? Strijk wat melk met een kwastje op het label, plak het op je potje en het blijft heel goed zitten. Prima voor je zelfgemaakte jam!
Hardnekkige labels
Er zijn trouwens wel manieren om hardnekkige labels eraf te krijgen, maar aangezien we genoeg potjes hebben, doe ik die moeite niet meer. Overigens weten wij inmiddels welke potjes lastige labels hebben en vermijden we deze bij het boodschappen doen. Wat je wel kunt doen is de leverancier een mail sturen met het verzoek om minder sterke lijm voor hun labels te gebruiken of om ze te verzoeken te stoppen met het gebruiken van plastic labels om glazen potten.
Potjes en deksels apart bewaren
Als wij het meeste vuil en het label eraf hebben gehaald, dan doen wij de potjes en deksels nog in de vaatwasser en daarna zijn ze brandschoon. We bergen de potten en de deksels apart op. Wist je dat veel doppen en potten uitwisselbaar zijn? De potten en deksels blijven het meest fris als je ze open bewaard. Wij bewaren de potten en deksels los van elkaar en zoeken gewoon een deksel die bij een pot past. Wel hebben we bijvoorbeeld dekseltjes die ik steeds voor hetzelfde gebruik (als ik bijvoorbeeld mijn favoriet spread haal: tapenade of peppadew spread ivm het oranje worden van de deksel. Voor je het weet zijn anders al je deksels gekleurd). Gelukkig past op elk potje wel een dekseltje ;).
Wat je allemaal met een glazen potje kunt doen
Voor je het weet heb je een la vol potjes, maar dat kan heel handig zijn. Lees deze tips maar eens waarin ik vertel wat je allemaal met die potjes en flesjes kunt doen. Wij hebben trouwens de voorkeur aan potjes met zo min mogelijk labels en met een deksel zonder bedrukking. Gelukkig is het bedrukken van de deksels op z'n retour en zijn ook de labels van sommige producten simpeler geworden. Wat maakt dat het ook leuker is om de potjes te hergebruiken, want dan door het deksel niet meer in de war met wat erin zit.
Wist je trouwens dat je niet alle glas kunt recyclen? Glas van ovenschalen en drinkglazen is op een andere manier gemaakt en moet je dus niet in de glasbak doen, maar in de grijze bak.
Reactie plaatsen
Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!