Een la vol glazen potjes

Wat je allemaal kunt doen met een glazen potje

Er zijn ontzettend veel manieren waarop je een leeg jampotje kunt hergebruiken. Of een leeg sauspotje, pindakaas potje of wat voor glazen potje dan ook.

Wil je minder plastic kopen, dan koop je automatisch meer in glas. Liever koop ik mijn boodschappen helemaal onverpakt, maar voor sommige dingen kom je toch uit bij een verpakte versie. Denk aan pindakaas (dit maken we soms zelf, maar soms kopen we het), ketchup of limonade.

Hoewel glas goed te recyclen is, en je het zo vies in de glasbak mag gooien met dop en al, hebben wij al een grote la vol met potjes die we bewaren om werkelijk van alles mee en in te doen.

Maar wat doen we er dan allemaal mee? 10 ideeën om je glazen pot of fles te hergebruiken. O ja, sommige potjes gooien we wel in de glasbak als we het label er niet goed afkrijgen of als ze qua vorm onhandig zijn. We proberen die potjes al zo min mogelijk te kopen. Wel bewaar ik de deksels ervan omdat de deksels na een paar keer gebruiken vies kunnen worden en dan heb je altijd nog wel ergens een deksel liggen.

Ik schreef trouwens ook een artikel over hoe je glazen potjes gemakkelijk schoon krijgt. 

Hier zijn alvast 12 dingen die je met een glazen potje kunt doen:

1. Maak je eigen jam!

Ken je dat? Ga je een keer zelf jam maken, moet je leuren om potjes omdat je ze altijd weggooide. Heb ik een keer gehad en sindsdien ben ik fan van zelf jam maken en bewaar ik dus ook de potjes.


Zelfgemaakte jam in glazen potjes

2. Dingen invriezen

Ja echt waar! Je kunt dingen gewoon in glas invriezen! Had ik in het kader van m'n zero waste missie net wat schalen met deksel bij Ikea gekocht, kwam ik erachter dat gewone potten dus ook gewoon in de vriezer kunnen. Je moet er wel bij opletten dat je de potten maar voor 3/4 of liever 2/3 vol doet, in verband met het uitzetten van de inhoud. Het glas kan dan barsten. Dit hebben wij in 2 jaar tijd overigens maar 1 keer gehad. De voordelen van het invriezen in glas zijn:

  1. Je hebt geen plastic diepvriesbakjes meer nodig die toch altijd snel vies worden of stuk gaan (bij mij dan... )
  2. Er komt geen plasticsmaak aan je eten door die plastic diepvriesbakjes (ik proef dat ook echt als iets te lang in bepaald plastic heeft gezeten) – en dus ook geen microplastics, want wat je proeft dat zit dus piepklein in je eten.
  3. Je hoeft dus geen aparte diepvriesbakjes te kopen, ze zijn gewoon gratis :).

3. Er thee of koffie to go uit drinken

Een Mason jar is eigenlijk een dure term voor een jampot. Veel zero wasters nemen een Mason jar overal mee naar toe om bijv. koffie of thee of andere drank to go in te halen. Een soepje kan natuurlijk ook. Als ik onderweg ga met bijvoorbeeld de trein dan wil ik ook nog wel eens een jampotje meenemen omdat het afsluitbaar is en je zo geen thee lekt, maar ook je theezakjes er daarna in op kunt bergen, zodat je dat thuis weg kunt gooien. Let op: in sommige theezakjes zit plastic verwerkt en die mogen niet bij het gft.


Thee to go in de trein


4. Het als limonadeglas gebruiken

 Sommige hippe restaurants serveren bepaalde gerechten of drankjes heel hip uit een potje. Waarom zou je dat thuis niet doen? Omdat glas van drinkglazen niet makkelijk te recyclen is en bij het restafval moet, is het eigenlijk heel duurzaam om oude potjes als drinkglas te gebruiken. Gaan ze stuk dan kunnen ze namelijk alsnog gerecycled worden.


5. Er je favoriete etenswaren in halen

En dat kan natuurlijk van alles zijn. Zo halen wij olijven, tapenade en roomkaas in potjes, maar ook de droge voedingsmiddelen zoals noten, pitten, rozijnen, kruiden en snoep. Alles kan natuurlijk in zo'n pot. De winkel waar je dit haalt kan vaak de weegschaal op 0 zetten, voordat ze de voedingswaarde erin doen, maar sommigen wegen simpelweg eerst de pot en deksel en vullen 'm daarna. Je betaalt dus nooit teveel en je krijgt vaak leuke reacties. Wist je dat het trouwens ook heel leuk staat als je bonbons in een glazen pot haalt? Dan kom ik gelijk bij tip nr. 6:


6. Er een cadeau in verpakken

Doe er een cadeau in en een mooi (hergebruikt) lint met een persoonlijk kaartje eraan en je hebt een superleuk cadeau. Haal wat lekkere bonbons of snoepjes los. Je kunt er ook een bon in doen voor een belevenis.


Chocolade bonbons verpakt in een glazen potje

7. Als handige opberger

Potjes zijn ook uitermate geschikt om dingen in op te bergen. Denk aan kralen, knoopjes, maar ook zaadjes, wat dan ook. Bij ons werd zelfs de lego op kleur gesorteerd en in potjes gedaan (waardoor onze la tijdelijk leeg was en nu veel deksels gelabeld zijn met “glijbaanlego” of “boomlego”). Het handige van potjes is, dat je zo kunt zien wat er in zit; makkelijk vinden dus. En het ziet er ook nog eens heel gezellig uit. Ikzelf vind een plank vol potjes veel leuker staan dan een plank vol met plastic bakken.


8. Er bloemen of stekjes in doen

Ook als vaas doet je potje nog goed dienst. Je ziet deze toepassing ook vaak bij de restaurantjes. Een paar flesjes of potjes bij elkaar staat lekker simpel, maar superleuk. Volgens de nieuwe trend kun je bepaalde kamerplanten ook alleen op water houden, waardoor je de wortels goed ziet. Ook daarvoor zijn je gebruikte potjes uitermate geschikt.


Avocadoboompje in glazen potje


9. Creatief met flessen snijden

Wist je dat er flessensnijders bestaan waarmee je potjes, maar ook flessen kunt snijden en er prachtige creaties mee kunt maken? Van wijnflessen maak je bijvoorbeeld een klokkenspel voor in de wind, servetringen, waxinelichtjehouders of vazen. Het leuke van het flessen snijden is dat je als je een pot of fles als vaas of drinkglas wilt gebruiken, je de schroefrand eraf kunt halen. Het is echter wel een bewerkelijk klusje. Het snijden valt nog wel mee, maar je moet de randen daarna goed schuren, dus je bent wel even bezig, maar dan heb je ook wel je zelfgemaakte vazen drinkglazen en andere creaties.


Flessen snijden met een flessensnijder


10. Zelfgemaakte limonade of sap in bewaren

In lege glazen flessen kun je ook weer je eigen limonade of sap doen. Of je kunt er je eigen kruidenolie, azijn in doen. Of gebruik 'm gewoon als waterfles.


11. Er een kaarsje of waxinelichtje in doen

 Deze is ook al oeroud en vast wel bekend. Een beschilderd potje met een klein kaarsje of waxinelichtje erin staat heel gezellig en leuk voor de donkere dagen.


12. Er zelfgemaakte verzorgingsproducten in bewaren

 Ga lekker aan de slag en maak je eigen crèmes zoals dagcrème, nachtcrème en bodylotion. Of lippenbalsem, haarwax en deodorant. Glazen potjes zijn ideaal om dit soort zelfgemaakte producten in te bewaren.


Zelfgemaakte verzorgingsproducten


Zoals je merkt zijn er zoveel toepassingen voor je gebruikte potjes dat je er genoeg kunt hergebruiken voor dat je het moment van verzadiging hebt bereikt (zoals wij nu ongeveer).


Missen er volgens jou nog dingen op deze lijst? Laat jouw idee weten in een opmerking hieronder.

Anna
Door

Anna

op 05 Jan 2022

Leuke ideeën! Ik ga mijn potjes vanaf nu niet meer in de glasbak gooien.

Yvette
Door

Yvette

op 15 Jan 2023

Restjes verf en zelfgemaakte lijm om mee te knutselen (recept zelfgemaakte lijm: 125 ml water, 30 gram maizena, theelepel azijn, eventueel etherische geur olie)

Wellecomme
Door

Wellecomme

op 14 Dec 2023

Geweldige site nu ga ik nooit meer mijn potjes weggooien, je kunt er eigenlijk alles in bewaren Bedankt

Boeckx Chantal .
Door

Boeckx Chantal .

op 01 Apr 2024

Goed idee en de afvalberg verminderd er ook mee ! En het leuke is dat ze bestaan in allerlei modellen !

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste