gas besparen met een cv ketel in huis

25 tips om op gas te besparen als je nog een cv-ketel in je huis hebt

De gasprijs blijft hoog en minder gas verbruiken kan je enorm veel geld schelen. Maar gas besparen doe je natuurlijk niet alleen voor je portemonnee, het is ook duurzamer om minder gas te verbruiken. Gas is namelijk een fossiele brandstof die bij verbranding bijdraagt aan het opwarmen van de aarde. Veel mensen zijn bezig met het isoleren van hun huis en stappen over op een andere manier van verwarmen zoals een (hybride) warmtepomp, (elektrische) vloerverwarming. Maar wat als zo’n investering voor jou (nog) niet haalbaar is of als je een huurwoning hebt waarbij je afhankelijk bent van de eigenaar? Er zijn genoeg manieren om evengoed flink op gas te besparen als je nog een cv-ketel in je huis hebt, zonder dat het veel investeringskosten met zich meebrengt. Ook wij hebben nog een cv-ketel en we verbruiken minder dan 300 m3 gas per jaar. In dit artikel deel ik 25 tips die goedkoop, snel en makkelijk toe te passen zijn en die je helpen om gas en geld te besparen. Zo spaar jij je portemonnee én het milieu. Hoe tof is dat?

Op gas besparen als je nog vast zit aan een cv-ketel

Wij hebben onze cv-ketel in 2017 vervangen voor een nieuwe. Van de oude was de pomp stuk en omdat deze al 13 jaar oud was, leek het ons beter deze te vernieuwen. Juist omdat nieuwe modellen zuiniger in gebruik zijn dan hun oudere broertjes of zusjes. We hebben toen ook gekeken of een alternatief als een (hybride) warmtepomp voor ons rendabel zou zijn, maar omdat we toen ook al maar rond de 550 m3 gas per jaar verbruikten, werd dat een veel te dure investering. Ons hele huis ombouwen en vloerverwarming aanleggen leek ons ook qua impact niet opwegen tegen ons lage gasverbruik. Daarom kozen we voor een nieuwe cv-ketel met een minimale capaciteit die net voldoet voor ons huis. We namen er een slimme thermostaat bij. En probeerden we op allerlei manieren om ons gasverbruik verder te verminderen. De afgelopen 3 jaar lukte het ons om minder dan 300 m3 te verbruiken, zelfs minder dan 250 m3.

Oh ja, wellicht handig voor de beeldvorming: Ons rijtjeshuis is uit 2004 en had al zonnepanelen toen we het kochten. Het is goed geïsoleerd en heeft een warmte terugwin installatie (WTW). We verwarmen, douchen en koken nog op gas. We hadden een kokend water boiler in de keuken, maar sinds die stuk ging, gebruiken we de waterkoker om water te koken voor de afwas.

Besparingstips voor de verwarming van je huis

Gemiddeld gaat driekwart van je gasverbruik naar het verwarmen van je huis. Daarna komt je warm water verbruik (met name douchen) en als laatste koken. (bron: MilieuCentraal). Op het verwarmen van je huis kun je dan ook het meeste gas besparen.

Als eerste wat tips om je huis slim te verwarmen of warm te houden:

  1. Allereerst is het wijs om te zorgen dat de warmte niet ontsnapt. Anders is het dweilen met de kraan open, zeg maar. Isoleren met goede vloerisolatie, spouwmuurisolatie en HR++ glas, gaat heel veel schelen. Dit is ook de eerste stap die je zou moeten nemen, voordat je een alternatieve warmtebron zoals een warmtepomp zou overwegen. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het isoleren van je huis. Ok, dit is dan toch een tip die wat meer investering kost, maar ik wilde toch even benoemen dat dit wel een belangrijke is en je uiteindelijk snel geld gaat opleveren. Meer informatie over subsidies in jouw woonplaats vind je op Duurzaam Bouwloket.

  2. Heb je (nog) geen mogelijkheid om je huis optimaal te isoleren? Dan kunnen ook kleine energiebesparende maatregelen echt het verschil maken. Denk aan tochtstrippen, een brievenbusborstel, het dichtkitten van naden en randen, radiatorfolie achter de radiatoren, of radiatorventilatoren plaatsen. Dit zijn klusjes die niet al te veel werk of investering kosten, maar direct een besparing opleveren.

  3. Je kunt je gratis laten adviseren door een vrijwillige energiecoach in jouw gemeente. De energiecoach doorloopt met jou samen je huis en vertelt welke grote en kleine maatregelen je nog kunt treffen om gas- en stroom te besparen. Ook een energiecoach vind je via het Duurzaam Bouwloket.

  4. Sommige gemeenten haken aan bij het geweldige idee van de Klusbus. Dit is een team klussers die langskomt met hun Klusbus en diverse kleine maatregelen (zoals die tochstrippen en radiatorfolie) gelijk bij jou in huis installeert. Vooral bedoeld voor inwoners die het niet al te breed hebben en/of zelf deze klussen niet meer kunnen uitvoeren. Ik hoor hier geweldig goede geluiden over, het draagt veel meer bij dan de energiebespaarbox die gemeenten wel eens aanbieden. Je kunt bij jouw gemeente nagaan of er ook een Klusbus bij jou rondrijdt.

  5. Verlaag van je cv-ketel de aanvoertemperatuur van de verwarming. Hoe laag je kunt gaan hangt van jouw situatie af. Wij hebben radiatoren en gingen van 80 naar 60 graden. Op de handige website zetmop60 vind je instructies hoe je dit zelf gemakkelijk kunt doen. Als je hier zelf niet uitkomt, kun je dit je cv-installateur laten doen.

  6. Zet ook de comfortstand voor tapwater uit. Deze stand zorgt ervoor dat je sneller warm water tapt, maar hierdoor houdt je cv-ketel continu water warm. Dit scheelt ons al 6 m3 gas per maand. Het koude water kun je opvangen in een bak en je wc mee doorspoelen of planten water geven.

  7. Schaf een slimme thermostaat aan en stel die juist in. Vaak zit hier een handige app bij waarmee je ook nog eens je verbruik kunt meten. Als je de thermostaat volgens een weekprogramma instelt, dan “leert” het systeem zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Bovendien is de kans minder klein dat je de verwarming vergeet lager te zetten als je er niet bent. En als je het vergeet als je op vakantie gaat, kun je de thermostaat alsnog via de app lager zetten. En ga je een keer eerder naar bed of ben je toch onverwacht thuis? Dan kun je altijd de thermostaat handmatig hoger of lager zetten. Je zit dus niet aan je programma vast.

  8. Onze thermostaat stond vorig jaar al op 19, dit jaar willen we kijken of 18 ons ook lukt. Zet ook jouw thermostaat steeds een graadje lager en kijk wat voor jou haalbaar is. Met een fijne trui, warme sloffen en een (elektrische) deken voor op de bank kom je een heel eind. Sowieso vinden wij het een uitdaging om het aanzetten van de verwarming zo lang mogelijk uit te stellen. Stelregel hier is dat ie pas op 1 november aan mag. Daarvoor hebben we de thermostaat nu in oktober nog op 17 staan, zodat ie niet per ongeluk aanslaat als het in de ochtend toch koud wordt. Ons huis warmt namelijk heel snel op door de zon.

  9. Verwarm alleen de kamers waar je bent. Bij ons is dat meestal alleen de benedenverdieping en soms mijn thuiswerkplek. De rest van de radiatoren staat dicht, ook in de slaapkamers (liever een warme deken in een frisse kamer). Ook houden we de deuren dicht van de kamers die we wel verwarmen. Een dranger of deurveer kan hierbij helpen als er mensen in je huishouden nogal eens vergeten de deur dicht te doen.

  10. Doe ’s avonds de gordijnen dicht die voor de ramen hangen, dit heeft een isolerende werking.

  11. Zorg dat je radiatoren hun warmte kwijt kunnen. Warmte stijgt op, dus als je te brede vensterbanken hebt, kun je hier ventilatiegaten in maken. Kort gordijnen in als ze voor de radiatoren hangen.

  12. Zet de temperatuur van je thermostaat al een uur voor je naar bed gaat op 15 graden. Je kamer koelt namelijk niet direct af.

  13. Als iedereen ‘s ochtends de deur uit moet, kun je in de ochtend de verwarming uit laten. Je bent vaak toch binnen een uur weg.

  14. Maak slim gebruik van de zon: laat in het najaar en in de winter juist die zonnestralen lekker binnenkomen om je huis te verwarmen. Als het dan te warm wordt in de kamer (dat kan bij ons ook), zet ik de tussendeur naar de gang open om de warmte alsnog in huis te houden.

  15. Je thuiswerkplek lokaal verwarmen. Ik werk graag achter mijn bureau in een klein kamertje boven. Maar vind het zonde om mijn hele benedenverdieping te verwarmen als ik alleen boven zit. Daarom gebruik ik, als ik alleen thuis ben, een straalkacheltje om deze kamer kort even te verwarmen. Verder is een dikke trui en een dekentje ook fijn. Er zijn ook verwarmde kussens op de markt die je bureaustoel verwarmen, daarvoor kun je trouwens ook een elektrische deken gebruiken. Ook een mooie optie! Maar ook dat zijn weer spullen en die staan op nummer 1 in de Verborgen Impact Top 10 uit het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Dus als je het op kunt lossen met dingen die je hebt of tweedehands dan is dat nog beter.

Deze gasbesparende maatregelen zijn niet zo duurzaam of effectief als je denkt

Er zijn ook een aantal maatregelen die ik zou afraden om op gas te besparen:

16. Een houtkachel gebruiken: het gebruik van een houtkachel wordt steeds meer omstreden vanwege de directe luchtvervuiling en fijnstof die deze veroorzaakt. Daarnaast verwarmt een houtkachel niet efficiënt en ben je met de hogere houtprijzen duurder uit.

17. Elektrische kachels gebruiken: deze vreten in verhouding veel meer stroom dan gas.

18. Kaarsen gebruiken om je huis te verwarmen. Veel kaarsen zijn gemaakt van paraffine, wat een product is op basis van olie. Als je kaarsen gaat branden is er sowieso meer brandgevaar in je huis, maar je ademt ook nog eens veel schadelijke stoffen in die vrijkomen bij de verbranding. Dan is het beter om goed te ventileren, waardoor al je warmte weer ontsnapt.

De fijne douche: helpt korter of koud douchen om gas te besparen?

Jazeker! Lekker warm douchen is zo fijn! Maar het kost ook veel gas en door slimmer te douchen kun je dus ook echt flink besparen.
Mijn tips:

19. Zelf douche ik niet meer elke dag, maar om de dag en maar 3 minuten. Het is ook beter voor je huid om niet elke dag te douchen. De dagen dat ik niet douche, fris ik me op bij de wastafel. Mijn vriend is loodgieter en voor hem is elke dag een douche wel weer nodig.

20. Zet een douchetimer op 5 minuten. Liefst minder natuurlijk! Enne, een timer kan ook je favoriete douchetrack zijn! Dat maakt het nog eens zo leuk om voordat die af is klaar te zijn.

21. Ik oefen met koud douchen, dat lukt heel vaak, maar niet als ik mijn haar was. Dat is nog echt een brug te ver. Toch schijnt het ook goed te zijn voor je lichaamsthermostaat. Ik wilde de uitdaging aangaan en ik houd nog vol. Het water wordt wel steeds kouder…

22. Je kunt ook de douche tussendoor uitzetten als je je haar inzeept, conditioner indoet of als je gaat scheren.

23. Installeer een waterbesparende douchekop

24. Een douche is beter dan een bad, want een bad vullen kost veel meer water (wel afhankelijk van hoe lang je doucht natuurlijk).

25. Meer een waterbesparingstip: van het koude water op of ga in een teil staan. Het douchewater kun je weer gebruiken om je wc door te spoelen.

Gas of energie besparen tijdens het koken

Kook je nog op gas, dan kun je hiermee ook gas besparen. De meeste gasbesparing haal je echter uit de bovengenoemde tips. Naast gaan koken op inductie zijn er nog een aantal slimme manieren om gas of energie te besparen tijdens het koken. Je leest ze in dit artikel.

Ik hoop dat ik je goed op weg heb geholpen met bovenstaande tips. Mis je er nog een? Deel jouw tip hieronder in de comments!

Jasper
Door

Jasper

op 03 Dec 2023

Prima adviezen Wat ik mis het thermische hemd zoals wielrenner s die om het lijf doen Niet erg modieus maar lekker warm.

Petra van Kleef
Door

Petra van Kleef

op 05 Dec 2023

Hoi Jasper, wat een goede tip! Dank voor het delen! Duurzame groet, Petra

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste