Gas of energie besparen door te koken met een snelkookpan

Gas of stroom besparen tijdens het koken: 8 tips

De huidige hoge gasprijs en energieprijs zijn voor veel mensen een extra stok achter de deur om te besparen op gas en/of stroom. Naast dat het natuurlijk ontzettend nodig is om dit te doen om klimaatverandering tegen te gaan (daar doe je het voor, toch?), is besparen op gas en stroom met de huidige energieprijzen goed voor je portemonnee (mooi meegenomen!!). Of je nu kookt op gas of met een inductiekookplaat: met deze bespaartips verbruik je minder gas of stroom, is je eten in veel gevallen sneller klaar en behoud je vaak meer voedingsstoffen.

Wat is duurzamer: koken op gas of inductie?

Wij koken nog op gas. Uit ons gasverbruik maken we op dat dit slechts zo’n 1 à 2 m3 gas per maand is. Maar toch: ik wilde graag weten of de aanschaf van een inductie kookplaat opweegt tegen het gasverbruik. Spullen staan namelijk op nummer 1 in de Verborgen Impact Top 10 uit het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Een nieuwe inductiekookplaat heeft dus an sich ook al een flinke impact. Ik zocht het op en MilieuCentraal zegt hierover het volgende:

“Vergeleken met gas is er nu nog weinig verschil in CO2-uitstoot. Maar als de stroom duurzamer wordt, wint inductie het van koken op gas.”

Zelf hebben wij zonnepanelen en groene stroom dus voor ons zou vooral in de zomermaanden gelden dat we onze eigen opgewekte stroom verbruiken, wat dus duurzamer is dan gas. In de winter kook je vaak als het donker is, dus dan gaat die vlieger niet op. Voor ons zou koken op inductie de volgende stap moeten zijn. Ik heb echter nog niet een antwoord kunnen vinden op mijn vraag of de productie van een nieuwe inductiekookplaat wel of niet oplevert tegen de gasbesparing. Je dankt immers een goedwerkend gasfornuis af. Dat zoek ik nog verder uit. Wel beveelt MilieuCentraal bij een nieuwe keuken of - als je gasfornuis defect is - aan om voor inductie te gaan.  

Tips om gas of stroom te besparen tijdens het koken:

  1. Gebruik een snelkookpan voor zoveel mogelijk gerechten zoals stamppot of aardappels en groenten, peulvruchten, soepen en stoofschotels. Breng de snelkookpan op druk en zet na een aantal minuten de warmtebron uit. De pan blijft zo nog lange tijd heet en onder druk, waardoor de inhoud nagaart. Ik ben sinds kort helemaal fan van de snelkookpan en we gebruiken ‘m bijna dagelijks. Ik schreef een uitgebreid blog met tips voor het gebruik van de snelkookpan.

  2. Doe de deksel op de (gewone) pan als je kookt, zo gaat er geen warmte verloren.

  3. Gebruik de juiste pan: de vlam moet onder de pan blijven anders verlies je veel warmte. Bij inductie heb je dit probleem niet, de plaat ziet dan zelf hoe groot je pan is.

  4. Kook je eieren, groente of aardappels? Die hoeven echt niet helemaal onder water te staan. Een klein laagje water is genoeg om je eten te garen, wel het deksel op de pan doen.

  5. Zodra je eten kookt, zet je het vuur zo laag mogelijk, maar wel zo dat het aan de kook blijft.

  6. Gebruik een stoommandje om bijvoorbeeld aardappelen en groenten in één pan te koken. Je kunt de groente (die vaak korter moeten koken), in het mandje toevoegen zodra je aardappels koken. Op deze manier worden je groenten gaargestoomd en blijven er ook meer vitaminen en voedinggstoffen behouden.

    Stoommandje

  7. Naast de snelkookpan kun je ook gebruik maken van een hooimadam of simpelweg een koelbox om bijvoorbeeld peulvruchten te laten nagaren.

  8. Om gas te besparen kun je water voor de pasta eerst koken in de waterkoker: dit is voornamelijk duurzamer als je zonnepanelen hebt en de zon schijnt!

Wij hadden overigens een kokend waterkraan in de keuken, maar toen de 2e boiler in 10 jaar stuk ging hebben we deze niet vervangen. We hebben nu geen warm stromend water meer in de keuken en koken water met de waterkoker als we een handafwasje doen. De vaatwasser doet voor ons het meeste vuile werk. Door de boiler niet te vervanger besparen op de aanschaf (zowel qua geld als impact) én op flink wat stroomverbruik op jaarbasis.

Heb jij nog meer slimme bespaartips voor tijdens het koken? Laat ze achter in de comments!

Heb jij nog een cv-ketel om je huis mee te verwarmen? Ook dan kun je met slimme kleine aanpassingen veel gas besparen. In dit artikel geef ik je maar liefst 25 tips. 

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste