Petra in haar favoriete outfit

Tips om tevreden te zijn met je kledingkast

Kleding is qua zero waste een bijzonder geval omdat we ons met kleding kunnen uitdrukken wie we zijn of willen zijn. Als we gaan shoppen is kleding shoppen dan ook de meest geliefde tijdsbesteding en wordt vaak als ontspannend gezien. Ook voor mij gold dat en geldt het nog steeds wel een beetje. Hoewel ik het steeds meer afleer. De afgelopen jaren kan ik echter wel wijzer omgaan met de kleding die ik heb. Mijn kledingkast is veel overzichtelijker geworden en daarnaast doe ik nog zelden miskopen. Ik ben nu erg tevreden met wat er in mijn kast ligt en wat ik draag en ik zal jou vertellen hoe mij dat gelukt is.
 

Uitpuilende kledingkast

Het gevolg van al het shoppen is, dat je kledingkast overvol raakt. Vaak met aankopen die je ook hebt hebt gekocht om het kopen. Het was meer het bijverschijnsel van een middagje shoppen. Maar je had sommige kleding waarschijnlijk niet eens nodig en eenmaal thuis staat het toch niet zo leuk. Of het winkelpersoneel had aangedrongen om het te kopen omdat het zo goed stond, maar ja, als jij je er niet goed in voelt, zul je het niet zo snel aan trekken. Dus loopt je kast vol met kleding die niet wordt gedragen, is ie overvol en heb jij elke ochtend keuzestress over wat je wilt aantrekken.
Ook ik had last van dit probleem, en ik schaam me echt wel voor de tassen vol kleding die ik soms bijna niet gedragen wegdeed.


Zorg dat je niet in de verleiding komt

Allereerst ga ik al niet meer shoppen in winkelstraten of online. Ik winkel alleen nog maar tweedehands voor kleding (check ook m’n blogpost: Pleidooi voor tweedehands kleding). Ook krijg ik door m'n Nee-Nee sticker geen folders in de bus waardoor ik in de verleiding kom om nieuwe kleding te kopen.
Juist omdat ik nu tevreden ben met mijn kleding, heb ik niet zo snel de neiging om iets nieuws te willen. En ik probeer de drang om te shoppen als ontspanning om te zetten in iets anders: met een vriendin een wandeling maken of een terrasje pakken is vaak net zo gezellig en heeft veel minder impact op het milieu.

Koop niet wat je al hebt

Koop geen soortgelijke versie van een kledingstuk wat je al hebt: Heb je dus al een fijne zwarte broek die je af en toe draagt, koop er dan niet nog 1 die net anders is. Je hebt namelijk altijd je favoriete kledingstukken, dus die 2e zwarte broek zul je bijna nooit aantrekken en je hebt 'm dus niet nodig. Deze tip heb ik uit het boek Het Happiness Project van Gretchen Rubin. Sowieso een toffe om te lezen, ik ben door adviezen uit haar boek toe te passen ook veel tevredener en gelukkiger gaan leven.
Overigens gaat dit niet voor alles op: ik heb nu meerdere spijkerbroeken van hetzelfde merk en model die ik perfect vind zitten en eigenlijk draag ik in m’n vrije tijd alleen maar die. Deze tip is meer voor kleding die je niet vaak draagt (zoals dat ik bijvoorbeeld maar af en toe een zwarte broek draag en er dus geen 2 nodig heb).

Ga voor slow fashion

Koop sowieso geen fast fashion. Dit is vaak kleding van slechte kwaliteit bedoeld om maar een paar keer te dragen. Je moet eigenlijk pas een kledingstuk kopen als je van plan bent om het 30x te dragen. Sta je dus in de winkel te twijfelen over dat leuke zomerjurkje? Ga je dit vaak aantrekken of is het leuk voor 1 keer? En kun je misschien zo'n jurkje een keer van iemand lenen?

Koop alleen kleding waarin jij je goed voelt

Ook een tip van Gretchen: je weet zelf wel wat je het liefste draagt. Natuurlijk is het prima om af en toe te experimenteren, maar als je je niet jezelf voelt in bepaalde kleding, dan zul je het ook niet dragen. Je kunt wel met alle modetrends mee willen waaien, maar ik moet zeggen dat ik daar nooit zo'n last van gehad hebt. Ik heb mijn eigen stijl waarin ik me prettig voel en met de mode meegaan is voor mij ook minder belangrijk geworden sinds de kids er zijn en sinds ik simpeler wil leven. Zo zul je mij het meeste zien rondlopen met een jeans (dat model waar ik er meer van heb dus 😊) en een shirt of trui erop.

Minder kleding = minder keuzestress

Ken je het concept van de capsule wardrobe? Daarmee heb je gedurende 3 maanden maar 37 kledingstukken in je kast. Dit concept werkt omdat alle items goed met elkaar combineren. Zo kun je bijv. foto’s op je kast plakken met toffe combi’s.  Dat scheelt een hoop keuzestress omdat je simpelweg uit minder hoeft te kiezen. En de ruimte in je kast maakt het nog overzichtelijker. Ook jij kunt dit natuurlijk doen.

Koop alleen kleding en kleuren die bij je passen

Ik heb heel veel gehad aan een workshop waarbij je kleurtype wordt bepaald. Zo kun je een herfsttype, zomertype, lente- of wintertype zijn. Of een combi van 2 types. Bij elk type horen bepaalde kleuren, maar ook een bepaalde stijl (bijv. veel of weinig sieraden, stoer of vrouwelijk, wel of geen patronen). Je kleurtype bepaal je op basis van je huidskleur, kleur ogen en je haarkleur. Als je daarbij zo'n waaiertje koopt en dat meeneemt als je gaat shoppen, doe je bijna geen miskoop meer. Voor mij een echte eye-opener en dus een hele belangrijke aanrader dit!

Je kast opruimen

Als je bovenstaande toepast, doe je in elk geval geen aankopen meer die niet nodig zijn of die niet bij je passen. Maar belangrijk is ook om items weg te doen die je niet meer draagt. De stelregel is: een jaar niet gedragen? Doe het dan weg. Voor sommige items maak ik een uitzondering, maar ik ben steeds strenger geworden voor mezelf en jaarlijks wordt mijn kledingkast nog steeds overzichtelijker.
Het voordeel is vooral dat er minder bij komt en er meer afgaat.
 

Zorg dat je kleding een nieuw leven geeft

Als je kleding wegdoet, gooi het dan niet bij het afval, maar geef het weg, ruil het, breng het naar de kringloop of verkoop het op Marktplaats, Vinted of rommelmarkt. Je kunt het ook in van die kledingbakken doen. Zorg er in elk geval voor dat je kleding wordt hergebruikt. Niet alle kringloopwinkels en kledingbakken doen dat ook daadwerkelijk (dan wordt het vermalen en tot bijvoorbeeld boxballen gemaakt), dus het loont om even te checken voor je het inlevert.

Tevreden met je kledingkast

Door op deze manier je kledingkast clean te houden, ben je veel tevredener met de kleding die je hebt. Je draagt de items wellicht vaker, maar dat is dus ook een stuk duurzamer: je doet niet mee met fast fashion! Vind jij het gek als je vrienden vaak in dezelfde kleding ziet? Ik vind dat juist prettig omdat het ze herkenbaar maakt, en dat is vaak zo bij mensen die hun eigen stijl aanhouden. En ik ben mijn favoriete items nog meer gaan waarderen. Ik ben nu blij met alles wat in mijn kast hangt en doe minder kleding weg dan ooit.

Last but not least: je bespaart tijd en geld

En niet onbelangrijk: het bespaart me enorm veel geld en tijd. Een hele middag shoppen, kost je vaak flink wat geld en ook een heleboel tijd. Of dat nu surfen op het internet is of fysiek de stad in gaan. Kun je het shoppen toch niet laten (en geloof me, ik kan dat ook nog steeds niet), ga dan alleen of met een vriendin lekker shoppen in de kringloop. Neem gelijk je opgeruimde kleding mee en maak er een gezellige middag van. Of organiseer een ruilbeurs.

Heb jij wat aan deze tips gehad? Of heb je zelf nog een toffe tip om nog tevredener te worden met je kledingkast? Zet ze in de reacties of mail me op info@groeneheldenacademie.nl

Duurzame groet,

Petra van Kleef
Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste