Zelf hazelnootpasta maken
31 oktober 2020 
2 min. leestijd

Zelf hazelnootpasta maken

In de herfst kun je veel voedzame noten oogsten en als je zelf geen notenboom hebt, dan kun je ze vaak in de natuur vinden. Denk aan walnoten, (wilde) kastanjes en hazelnoten. Vorig jaar vonden wij in deze tijd veel hazelnoten in ons lokale bos, nu is het daar dus weer de ideale tijd voor. Ik droogde ze, roosterde ze en en schreef er een blog over met zoek-, droog-, kraak- en roostertips. Toen was ik nog van plan om ze lekker als snack op te eten. Maar wat bleek? Ik bleef maar hoesten en bleek allergisch! Wat een domper. Uiteindelijk heb ik maar hazelnootpasta gemaakt waar Niels dan weer heerlijk van heeft genoten. In dit blog lees je hoe jij ook zelf hazelnootpasta, ofwel Nutella kunt maken.

Ingrediënten

Zelfgemaakt klinkt vaak als heel erg lekker. En dat is vaak zo, mits je het goed doet. Gelukkig is dit recept om zelf hazelnootpasta te maken niet zo ingewikkeld en kan bijna niet misgaan. En het is heerlijk (volgens Niels).

Wat heb je nodig voor 2 potten hazelnootpasta van ongeveer 300 gram?
Met de hoeveelheid suiker, cacao kun je een beetje spelen naar smaak.

  • 450 gram hazelnoten (zonder schil) – zelf gevonden en gekraakt of zelf gekocht 🙂
  • 100 gram cacaopoeder
  • 200 gram fijne suiker of poedersuiker
  • olijfolie, hazelnootolie of andere plantaardige olie
  • snufje zout
  • 2 lege en schone jampotjes
  • Een keukenmachine of blender

Hazelnoten roosteren

Om extra smaakvolle noten te krijgen, moet je ze eerst even roosteren. Dat doe je 8 minuten op 175 graden, waarbij je ze halverwege even keert. Leg ze trouwens goed uitgespreid op een bakplaat in 1 laag, zodat ze niet op elkaar liggen. Laat ze daarna wat afkoelen. Als er nog schilletjes aan zaten, kun je die er nu gemakkelijk afhalen door de hazelnoten in een theedoek tegen elkaar aan te wrijven.

De hazelnootpasta maken

Doe alle hazelnoten in je keukenmachine en zet ‘m aan. Dit gaat even heel veel herrie maken! Na een paar minuutjes wordt het al een klonterig geheel. Je moet even volhouden en doormixen. Als het al wat gladder wordt, voeg je de suiker, cacaopoeder en een klein beetje zout toe. Dan is het even aankijken. Als je lang genoeg wacht, komt de olie uit de hazelnoten vrij en krijg je vanzelf een mooie gladde pasta. Maar het kan ook zijn dat je zelf wat olie moet toevoegen. Het lekkerste is een hazelnootolie, maar als je die niet in huis hebt, is een andere plantaardige olie, zoals olijfolie ook prima. Wees niet te scheutig, maar voeg de olie lepel voor lepel toe en wacht dan even een minuutje wat er gebeurt. Als je namelijk teveel toevoegt, dan wordt je pasta te dun. En te weinig is ook niet handig, want dan is het niet smeerbaar. Het is even een kwestie van zoeken. Bij mij duurde het mixen zo’n 5 minuten en achteraf heb ik toch een lepeltje olie teveel toegevoegd.

De hazelnootpasta in de keukenmachine

Is de pasta naar wens, dan kun je het gelijk in de jampotjes doen. Voila, je hebt zelf je eigen Nutella gemaakt! Smullen maar!

Bewaar je zelfgemaakte hazelnootpasta met het deksel erop in de koelkast dan kun je ‘m een paar weken bewaren. Maar dat haal je waarschijnlijk toch niet. Extra voordeel als je het in de koelkast bewaart: dan is het ook beter smeerbaar als je het, zoals ik, iets te dun hebt gemaakt.

Zelfgemaakte hazelnootpasta

Denk om de dieren en de planten

Nog even een laatste noot :). Als je zelf hazelnoten gaat zoeken in het bos, let er dan op dat je niet hele emmers meeneemt, maar gewoon een hoeveelheid voor eigen gebruik. Dan blijft er genoeg over voor de dieren die ervan leven (vlaamse gaaien, eekhoorns en muizen). Dat geldt ook voor andere noten. Pluk met respect voor de natuur, struin niet door de struiken en houd de bomen en planten heel (hoewel je met hazelnoten vooral van de grond moet rapen).

Eet smakelijk!

Duurzame groet,

Petra van Kleef

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!