In deze rare tijd van corona probeer ik het positieve eruit te halen. Naast dat het een onzekere en heftige tijd is, merk ik dat het me ook ruimte geeft voor (nog meer) bewustwording. Gelukkig zijn er juist door deze crisis de bewijzen van ons gedrag op het klimaat: de luchtkwaliteit is immens verbeterd sinds we niet meer vliegen en minder autorijden. En het betekent dus ook dat er hoop is om de klimaatproblemen het hoofd te bieden. Mits we bereid zijn om nu ons gedrag te veranderen. En daarvoor hoef je echt niet zoveel in te leveren. Je krijgt er juist een zinvoller en eenvoudiger leven voor terug.
Een goed begin is het halve werk
Juist nu is het dus een goede tijd om ook jouw gewoonten onder de loep te nemen en nieuwe duurzame gewoonten te starten. Misschien heb je nu wel wat tijd over of heb je nu juist meer rust om dit blog te lezen en echt te gaan starten. Dat gewoon gaan starten is belangrijk. Want het begin is het halve werk, en eenmaal in beweging is de kans groter dat je doorpakt.
Plastic kuchschermen
Helaas rukt het plastic enorm op in coronatijd. In winkels zie je plastic spatschermen bij de kassa’s en toonbanken. Plastic is in dat opzicht een makkelijk materiaal. Nu heel nuttig, maar is er in de snelheid nagedacht over het maken van die schermen van gerecycled plastic? Of gaan we die schermen straks allemaal bewaren voor de volgende pandemie? En corona overleeft langer op plastic dan op karton, dus alles in plastic verpakken is slechts een schijnveiligheid. Geen reden dus om je boodschappen nu extra verpakt te kopen.
De 10 tips
In een eerder blog gaf ik al 8 tips om snel je afval te verminderen. Die zijn nog steeds van toepassing maar ik heb er 10 op een rijtje gezet waar je de wereld juist nu mee kunt helpen (en de hoeveelheid aan kuchplastic mee kunt compenseren).
Dit zijn 10 dingen die je wel kunt doen om je afval te verminderen of op andere manieren je milieu impact te verminderen:
1. Koop zoveel mogelijk groente en fruit zonder plastic
Bij de supermarkten lukt dat maar beperkt, dus ga eens naar een groenteboer en steun lokale ondernemers juist in deze tijd. Ga naar de markt als die er nog is. Of koop bijvoorbeeld bij stalletjes langs de weg. Neem je eigen tasjes of zakjes mee.
2. Koop in grootverpakking of bij een verpakkingsvrije winkel/bezorgservice
Wij zijn als gezin grootverbruikers en kopen dus de “droge” voedingsmiddelen zoals havermout, pasta, rozijnen en linzen groot in via biologischetoko.nl of biovoordeel.nl. Maar er zijn in sommige steden ook verpakkingsvrije winkels, waar je deze dingen in je eigen bakken en zakken kunt meenemen. Ook is er de bezorgservice van Pieter Pot, die werkt aan landelijke bezorging. Je kunt je op hun wachtlijst laten zetten.
3. Probeer eens een shampoo bar
Ook in de badkamer kun je flink plastic verminderen. Check mijn eerdere blog hierover voor een uitgebreid verhaal. Maar helemaal hip en happening zijn de shampoo bars. Shampoo in blokvorm. Inmiddels in heel veel soorten en maten verkrijgbaar. Zelfs bij de Kruidvat kun je ze vinden. Met zo’n shampoo bar, doe je lekker lang en het scheelt weer zo’n harde plastic fles. Let er wel op dat je er 1 koopt zonder palmolie.
4. Maak je eigen handzeep en wasmiddel
Van blokzeep kun je gemakkelijk vloeibare handzeep of wasmiddel maken. In de post Zelf vloeibare handzeep maken leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet. Het kost weinig tijd en waarschijnlijk heb je nog wel ergens zeep liggen. Leuk om eens te proberen!
5. Brood in je eigen zak
Haal brood of broodjes in je eigen (stoffen) zak. Onze bakker wil het vanwege corona niet in onze stoffen zak doen, maar bij de supermarkt (en vast genoeg andere bakkers) kun je gewoon brood en broodjes in je eigen zak meenemen. Vooral omdat die zakjes voor croissantjes e.d. vaak echt superkort gebruikt worden, bespaar je snel veel plastic. Overigens nemen wij ons brood nu ongesneden mee en het nostalgische effect van zelf je brood snijden en dikke grove plakken geeft een extra ambachtelijk en vertragend effect.
6. Ruim afval in je wijk op
Ga je een frisse neus halen? Neem dan eens een afvalgrijper en afvalzak mee. Spullen hiervoor kun je gratis krijgen/lenen bij de gemeente. Wij hebben zelf een afvalgrijper bij de kringloop gehaald. Vooral m’n dochter vind het leuk om te doen en soms sta je als ouder maar een beetje te staan als de kids in de speeltuin zijn. Nu kun je tegelijk wat doen aan een schone wijk. Helaas ligt er ondanks corona nog voldoende zooi buiten…
7. Kies voor papier en karton of glas
Sommige producten kun je zowel in plastic als karton kopen. Denk aan pasta of spaghetti. De AH heeft ze in karton en ook bij Deen heb ik ze gezien. Of kies voor glas. De glazen potjes kun je gemakkelijk weer hergebruiken voor van alles en nog wat en doe je dat niet, dan is het goed te recyclen.
8. Koop minder spullen
Afval vermijden begint met refuse. Weigeren dus van afval. In je dagelijkse boodschappen al een uitdaging, maar denk ook eens aan andere spullen. Heb je iets echt nodig? Of zou je wel zonder kunnen? Misschien kun je het lenen of tweedehands kopen. Toch nieuw kopen? Kies dan een duurzame variant. Check ook m’n blog Tevreden zijn met wat je hebt.
9. Nee – Nee op je brievenbus
De Nee – Nee sticker is echt een hele grote winstpakker. Zowel op gebied van plastic als papier. Waarom zou je jezelf laten verleiden om meer spullen te kopen, die je toch niet nodig hebt? Doe jezelf daarom een plezier en bespaar tegelijk veel tijd, geld en afval. Makkelijk verkrijgbaar bij het gemeentehuis of online te bestellen. Gewoon even doen dus.
10. Maak het zelf
Heb je nu wat meer tijd? Kijk eens wat je zelf kunt maken! Zo ben ik (als ik er zin in heb), boodschappentasjes aan het naaien van oude (vreselijk foute) lapjes. Of voor het grotere goed: maak je eigen tuinbank of (kinder)buitenkeuken van afvalhout.
Hopelijk heb ik je geïnspireerd met deze simpele tips om weer wat mooie stappen te zetten naar een duurzamere lifestyle. Welke ga jij toepassen?
Nieuwsbrief
[mc4wp_form id=”1114″]
Berdien
op 16 May 2020Petra
op 16 May 2020Theo van Kleef
op 17 May 2020Petra
op 17 May 2020