CO2-compensatie update 2022
25 januari 2022 
3 min. leestijd

CO2-compensatie update 2022

Voor 2021 had ik als goed voornemen om de CO2-uitstoot van al onze vliegreizen in ons hele leven plus al onze autokilometers te gaan compenseren. En daarnaast jaarlijks CO2 te compenseren voor onze levensstijl. Ik zocht uit hoe ik mijn CO2-uitstoot kon berekenen, welke mogelijkheden er zijn om CO2-te compenseren en uiteindelijk maakte ik mijn eigen CO2-compensatieplan voor 5 jaar. En voerde dat uit natuurlijk. In mjin blog van 2021 kun je alles lezen over hoe ik mijn CO2-compensatie aanpakte.

Inmiddels zijn we een jaar verder en heb ik mijn CO2-compensatieplan er weer eens even bijgepakt en afgestoft. Om te checken of het nog klopt en of er nog actie vereist was. In dit blog geef ik je een update met wat nieuwe inzichten. 

Verhoging CO2-compensatietarieven

Omdat ik vorig jaar helemaal in de materie ben gedoken maakte ik 2 handige artikelen, die ik weer even een update heb gegeven: 

1. Hoe werkt CO2-compenseren en waar kun je het regelen?

2. Uitgebreid overzicht van CO2-compensatie partijen

Wat ik wel zag toen ik deze artikelen naliep was dat een aantal initiatieven hun prijzen hadden verhoogd. Trees for all ging van 12,5 euro naar 16 euro per ton CO2 en Fair Climate Fund van 18,15 euro naar 21,18 euro per ton CO2. De bomen van Trees for all werden daarentegen goedkoper. Dit was 4 bomen voor 25 euro en is nu 4 bomen voor 20 euro. Ik heb de tarieven geactualiseerd in het artikel met het overzicht van groene initiatieven. Ben benieuwd of dit volgend jaar nog duurder wordt. Kan ik me goed voorstellen, want in CO2-certificaten wordt natuurlijk ook gehandeld. Er zijn immers veel bedrijven die hun onvermijdelijke uitstoot willen compenseren, maar toch willen kunnen roepen dat ze een CO2-neutrale bedrijfsvoering hebben.

Geswitcht naar 2 andere CO2-compensatiepartijen

Daarnaast was ik vorig jaar voornemens om 150 euro per jaar te doneren aan Stukje Natuur. Maar ik kwam erachter dat zij de CO2 afvang berekenen over 50 jaar en dat vind ik te lang. Daarom heb ik later gekozen om de 150 euro te verdelen over MeerBomenNu en LifeTerra. Deze stichtingen meten niet direct de CO2-compensatie maar zijn wel veel bezig met het efficiënt planten en onderhouden van bomen. Minder meetbaar, maar mooie initiatieven met grote slagkracht waar veel vrijwilligers bij betrokken zijn en die ik een warm hart toedraag.

Belastingvoordeel op CO2-compensatie middels periodieke gift

Vorig jaar ben ik een aantal periodieke schenkingsovereenkomsten van 5 jaar aangegaan met ANBI-instellingen. Het mooie hiervan is dat de stichtingen verzekerd zijn van 5 jaar donaties. Ten tweede kun jij hierdoor je gift aftrekken van de belasting. En vervolgens kun je kiezen: doneer extra omdat je toch een deel terugkrijgt of je houdt het zelf want dat scheelt in je netto kosten. Wij deden het eerste (meer geven), waardoor we jaarlijks bruto zo'n 800 euro kwijt zijn en netto zo'n 550 euro. We doneren trouwens ook aan Fair Climate Fund wat geen ANBI is en de giften hieraan zijn niet aftrekbaar.

Het is overigens wel even een ouderwets geregel, zo'n periodieke schenkingsovereenkomst. Maar dan ben je er ook wel 5 jaar lang vanaf.

Jaarlijks even het CO2-compensatieplan bijwerken

Het enige wat ik nu nog elk jaar doe is even een check of alle automatische afschrijvingen zijn gedaan. Daarnaast de donaties die ik zelf moet overmaken even regelen. En natuurlijk zorgen dat we onder de 1 aarde blijven wat onze impact betreft. Na 5 jaar hebben wij onze oude "vlieg- en autoschuld" afgelost en houden we het bij het compenseren van onze jaarlijkse uitstoot. Hoewel, misschien willen we dan ook wel meer blijven doen, maar dat zien we dan wel weer.

Meer dan CO2-compensatie

Naast deze bewuste CO2-compensatie doneer ik overigens ook aan andere goede doelen, doneerde ik mijn kerstgeschenk aan de Plastic Soup Foundation en geef ik soms een bosje bomen van het WNF cadeau. Alles voor een betere wereld.

Aan de slag met het compenseren van je CO2

Wil je weten hoe ik het vorig jaar heb aangepakt en wat mijn overwegingen waren, uit welke partijen je kunt kiezen en wat zij aanbieden? Start dan met het lezen van mijn blog van vorig jaar: CO2 compenseren: hoe pak je dat aan? Vanuit daar link ik je wel door naar mijn andere handige artikelen en dan kom je er gemakkelijk zelf uit.

Veel succes en als je ook gaat compenseren, vind ik je echt een Groene Held!

En heb jij nog tips voor mij, dan hoor ik ze graag!

Duurzame groet,

Petra van Kleef

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!