- 1. Het openen van een bankrekening bij een duurzame bank
- 2. Overstapservice aanvragen
- 3. Je nieuwe rekeningnummer doorgeven
- 4. Zelf automatische overboekingen opnieuw instellen
- 5. Je oude rekening opzeggen
- 6. Je af- en bijschrijvingen van je nieuwe rekening in de gaten houden
- 7. Je oude bankpas doorknippen
- 8. En last but not least: vertel iedereen hoe makkelijk het ging!
- Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!
Het stappenplan voor overstappen naar een duurzame bank
Bij een duurzame leefstijl hoort ook een duurzame bank. Ja, ook een zitbank, een mooie tweedehandse bijvoorbeeld. Maar ik bedoel natuurlijk een bank waar je bankiert. Waar je je betaalrekening hebt en waar je je spaargeld hebt staan. In mijn blog geef ik redenen waarom je over zou willen stappen naar een duurzame bank. En in dit artikel beschrijf ik de stappen die je moet doorlopen om over te stappen van je oude bankrekening naar je nieuwe. Hiermee hoop ik het voor jou duidelijk en makkelijk te maken om over te stappen naar een duurzame bank.
Dit zijn de stappen voor het overstappen naar een duurzame bank.
1. Het openen van een bankrekening bij een duurzame bank
Begin met het openen van een rekening bij de duurzame bank van jouw keuze, bijvoorbeeld ASN Bank. In mijn blog lees je meer over welke banken duurzaam zijn, maar je kunt ook de Bankwijzer van Eerlijke Geldwijzer checken. Dit openen van een nieuwe rekening kost je maar 5 minuutjes. Voordat je kunt betalen, heb je natuurlijk ook een pinpas (en pincode) nodig en mobiel bankieren. Deze info krijg je per mail en per post toegestuurd. Er gaan een aantal dagen overheen omdat je pas en pincode apart van elkaar verzonden worden. Je pinpas moet je activeren middels mobiel bankieren. Niet blij met je nieuwe pincode? Kun je bij een automaat van Geldmaat zelf aanpassen.
Ik heb direct geld op de rekening gezet, zodat we al boekingen via deze rekening konden gaan doen, zie ook stap 3.
2. Overstapservice aanvragen
Als je de Overstapservice aanzet worden de inkomende boekingen en incasso’s gedurende 13 maanden automatisch overgezet naar je nieuwe rekening. Zelf heb ik de Overstapservice aangevraagd toen ik mijn bankrekening up-en-running had, dat wil zeggen mobiel bankieren geïnstalleerd en m’n betaalpas werkend. Je vraagt de Overstapservice eenvoudig aan via je nieuwe bank. Je krijgt een bevestiging per mail van de overstapservice wanneer deze ingaat. Kost je zo’n 5 minuten.
3. Je nieuwe rekeningnummer doorgeven
Geef vrienden, familie, je werk, maar ook instanties je nieuwe rekeningnummer door.
4. Zelf automatische overboekingen opnieuw instellen
De Overstapservice regelt niet alles. Automatische overboekingen van jouw oude rekening naar andere rekeningen moet je zelf opnieuw instellen bij je nieuwe rekening. In het account van je oude rekening kun je gemakkelijk zien welke dat zijn. Even een klusje, maar dit had ik ook binnen een kwartier voor elkaar.
5. Je oude rekening opzeggen
Dit doe je bij je oude bank zelf en kan gemakkelijk online. Zowel ING als Rabobank hadden een handige checklist die mij eraan herinnerde wat ik nog moest doen voordat de rekening definitief kon worden opgezegd. Zo is het belangrijk dat je rekeningafschriften downloadt, want zodra je hebt opgezegd, kun je hier niet meer bij. Ook je resterende saldo moet je natuurlijk overboeken naar je nieuwe rekening.
6. Je af- en bijschrijvingen van je nieuwe rekening in de gaten houden
Ik dacht echt dat we de meeste instanties wel op de hoogte hadden gesteld en incasso’s hadden aangepast, maar na 2 maanden komen er nog af en toe boekingen oppoppen waar ik niet aan had gedacht. Het handige is dat bij die boekingen staat dat ze via de Overstapservice zijn gegaan. De Overstapservice zorgt ervoor dat overboekingen naar je nieuwe rekening worden doorgezet (of worden geïncasseerd), maar na 13 maanden houdt dit op. Slim dus om elke maand je af- en bijschrijvingen even te checken en aanpassingen te verwerken.
7. Je oude bankpas doorknippen
Is alles geregeld en is je betaalrekening bij je oude bank opgezegd? Dan hoef je alleen nog maar je oude bankpas door te knippen. Wow, dat voelt goed!
8. En last but not least: vertel iedereen hoe makkelijk het ging!
Spread the word! Maak dit ook bespreekbaar bij vrienden en familie. Deel dat je bent overgestapt en hoe makkelijk dat eigenlijk was. Wapper met je nieuwe bankpas, show ‘m met trots bij de kassa! Je kunt ook de content delen van de campagne Stop met Bankhangen.