6 redenen om over te stappen naar een duurzame bank
31 januari 2023 
4 min. leestijd

6 redenen om over te stappen naar een duurzame bank

Als je bij wilt dragen aan een betere wereld en je levensstijl verduurzaamt, dan kan een duurzame bankrekening niet ontbreken. Jij kunt nog zo goed bezig zijn met meer plantaardig eten, vaker de fiets pakken en tweedehands kopen – als jouw bank jouw (spaar)geld investeert in fossiele economie, wapens of bioindustrie dan is dat niet wat je wilt. En des te meer geld je hebt, des te meer impact maak je door over te stappen. Maar ook als je niet zo’n hoog banksaldo hebt, heeft overstappen zin. Je geeft namelijk het signaal af dat onduurzaam bankieren niet oké is. En als we dat allemaal doen, dan maken we veel impact.

In dit blog lees je welke keuze je hebt wat duurzame banken in Nederland betreft, waarom je duurzaam zou willen bankieren en hoe je kunt overstappen. Ik deel ook mijn eigen ervaring met het overstappen. Veel leesplezier!

Wat is de meest duurzame bank van Nederland?

In Nederland heb je verschillende keuzes uit duurzame banken. Bij Eerlijke Geldwijzer hebben ze Nederlandse banken en ook verzekeraars vergeleken. Volgend de Bankwijzer van Eerlijke Geldwijzer zijn de Volksbank -  met de bankmerken ASN Bank, SNS, RegioBank - en Triodos bank de duurzaamste banken in Nederland. Bunq staat op de derde plaats. De top 3 scoort zowel qua beleid als in de praktijk het beste.

Wat de Volksbank betreft hebben de verschillende bankmerken elk een andere focus: ASN Bank financiert duurzame projecten, SNS heeft aandacht voor de mens en RegioBank stimuleert lokaal ondernemerschap in de buurt.

Hoe duurzaam is jouw huidige bank?

Bij de Eerlijke Bankwijzer kun je zien hoe jouw huidige bank scoort op duurzaamheid (en andere maatschappelijk verantwoorde maatstaven). Wat ranking betreft kun je zowel de beleidsscores bekijken als de praktijkscores. De banken waar ik bij zat voor onze gezamenlijke en de privérekening die ik nog had van Rabobank en ING scoren ver onder de maat.

Ben je net zoals ik niet blij met de scores van jouw bank? Dan kun je verschillende dingen doen.

  1. Je kunt ze aanspreken op hun beleid en praktijk, dit kun je ook gemakkelijk doen via de Eerlijke Bankwijzer. Zij hebben namelijk handige voorgekauwde brieven die je met een paar klikken kunt versturen.
  2. Je kunt overstappen naar een duurzame bank.

Gezien de traagheid in het verandering van beleid van de verschillende banken, ben ik voor het laatste gaan. Je kunt natuurlijk ook allebei doen: eerst aanspreken en vervolgens overstappen.

Zit je wel al bij een duurzame bank, dan kun je via Eerlijke Bankwijzer ook een compliment geven!

Waarom is duurzaam bankieren en beleggen belangrijk? 6 redenen

  1. Jouw geld wordt bij een duurzame bank geïnvesteerd in duurzame bedrijven en projecten.
  2. Duurzame banken zijn niet alleen goed bezig met duurzaamheid, maar ook met andere belangrijke topics uit de Sustainable Development Goals, zoals gendergelijkheid, dierenwelzijn, mensenrechten. Ook investeren ze niet in wapens.
  3. Met jouw (spaar)geld kun je positieve impact maken zonder dat het je extra tijd of geld kost. Je hoeft alleen maar over te stappen. De bank en je geld doen de rest.
  4. Als je nu bij een onduurzame bank zit en overstapt naar de nr 1 of 2 in duurzaamheid maak je dubbele impact, je gaat namelijk van negatieve naar positieve impact!
  5. Je geeft een signaal af naar de bankwereld dat het niet ok is om geld te investeren in zaken die onze wereld geen goed doen. En tegelijk steun je de duurzame banken en geef je het signaal dat zij goed bezig zijn.
  6. Goed voorbeeld doet volgen. Als jij overstapt en hierover deelt in je familie en vriendenkring of op socials, zullen meer mensen volgen!

Deze en meer redenen om over te stappen hebben ook de Issue Killers gedeeld met hun campagne Stop met Bankhangen! en de #stopmetbankhangen. Op hun site vind je ongemakkelijke weetjes over verschillende banken onderaan de lijst en veelgestelde vragen over het overstappen naar een duurzame bank. Maar ik zal je hieronder ook vast uitleggen hoe dat werkt. Lees dus nog even verder :).

Zit je niet duurzaam? Stop dan met bankhangen en stap over! (Hoewel, je kunt overstappen van bank terwijl je op je bank zit. Want zo simpel is het dus. Snap je het nog?)

Hoe stap je over naar een duurzame bank?

Zelf bankierde ik al jaren met mijn spaargeld en een paar kleine beleggingen via groene banken, en ook voor de Groene Helden Academie heb ik een rekening bij ASN Bank. Maar onze betaalrekeningen waren nog bij ING en Rabobank. Eerlijkgezegd zag ik een beetje op tegen het gedoe van het overstappen. Het stond wel op mijn lijstje, maar ik stelde het steeds uit. Uiteindelijk viel het overstappen me alles mee. En dat komt door de Overstapservice, een initiatief van – jawel – een aantal Nederlandse banken.

Als je de Overstapservice aanzet worden de inkomende boekingen en incasso’s gedurende 13 maanden automatisch overgezet naar je nieuwe rekening. Superhandig en gratis. En niet verplicht, je kunt het ook allemaal zelf regelen.

Toch was het overstappen naar – in mijn geval – ASN Bank ook niet in 5 minuten geregeld zoals ik wel eens bij positievelingen op social media voorbij zie komen. Mij heeft het bij elkaar zo’n 1,5 uur gekost verspreid over meerdere momenten van telkens een paar minuten tot een kwartier. En dan ben je er wel. Valt ook wel mee toch? De ASN Bank was heel duidelijk in de stappen die ik moest nemen en ook Rabobank en ING waren duidelijk en netjes in de afhandeling van de opzegging.

De banken nemen je aan de hand in het hele proces, maar als je alvast wilt weten wat je te wachten staat, heb ik in dit artikel de stappen beschreven die ik heb doorlopen tijdens het overstappen van ING/Rabobank naar ASN Bank.

Zijn er kosten verbonden aan het overstappen?

Nee! Bij de ASN Bank bankier je de eerste 3 maanden zelfs gratis. Daarmee compenseer je ruim de kosten die je hebt omdat je tijdelijk 2 bankrekeningen hebt. In mijn geval was dat echter maar een maand. In feite bespaar je dus op kosten van je betaalpakket. De Overstapservice is gratis.

Stop met bankhangen en inspireer anderen om dat ook te doen!

Ik hoop dat ik je hebt geïnspireerd om ook de stap naar een duurzame bank te zetten. Het is even een paar momenten hiervoor vrijmaken, maar op deze manier duurzaam doen geeft een enorm goed gevoel. En je kunt het gemakkelijk doen vanaf je luie bank 😉.

Zie je toch op tegen het overstappen? Je kunt ook net als ik beginnen met het overzetten van je spaargeld naar een duurzame bank. Dan kun je vervolgens de stap zetten om alle lopende transacties ook naar een duurzame betaalrekening over te zetten.

Spread the word! Maak overstappen bespreekbaar bij vrienden en familie. Deel dat je bent overgestapt en hoe makkelijk dat eigenlijk was. En hoe fijn je bankiert bij je duurzame bank. Wapper met je nieuwe bankpas, show ‘m met trots bij de kassa!

Ben jij al over of ga je overstappen na het lezen van dit blog?

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!