Uitstapjes maken met het openbaar vervoer tijdens vakantie

Uitstapjes vanaf je vakantiebestemming met het openbaar vervoer

Als je met het openbaar vervoer op vakantie gaat en je bent op je bestemming, dan wil je ook wel wat doen (ik tenminste). Op je bestemming zijn er meer vervoersmogelijkheiden zonder je eigen auto dan je denkt. Ik som ze hier voor je op:

1. Wandelen

Met de benenwagen ben je soms sneller dan je denkt. Daarnaast ben je lekker in beweging en zie je ook nog eens wat. Natuurlijk zit er een max aan wat je met kinderen kunt lopen, toch hebben wij bijvoorbeeld wel eens de bus heen genomen en lopend terug of andersom. 

2. De bus 

Het meeste regionale vervoer als je in een landelijke omgeving bent gaat met de bus. Het slimste is om de app van de lokale vervoerder te downloaden, zeg maar de 9292 of Gimble van NL en je ziet in 1 oogopslag welke verbinding je moet hebben. 

 3. De tram

In een stedelijke omgeving zijn er ook trams, werkt hetzelfde als de bus. 

 4. De trein

Ga je naar een andere stad of dorp, dan kun je ook de trein pakken. Dat gaat vaak sneller dan een bus die overal stopt en reist fijner. Je stopt ook vaak in het centrum van een stad. 

 5. De fiets

Je kunt zelf fietsen meenemen of bijvoorbeeld een vouwfietsje. Maar je kunt ook ter plekke fietsen huren. Nu zijn niet alle plekken heel geschikt om te fietsen met kinderen. Steile heuvels, maar ook gebrek aan veilige fietspaden zorgen ervoor dat fietsen niet zo gemakkelijk gaat als in Nederland. Ook daarom hebben wij op onze vakantie naar België, Luxemburg en Duitsland onze fietsen niet meegenomen, en daarbij wisten we dat het druk zou worden in de treinen en hadden we geen zin in gedoe met fietsen. Fietsen huren ter plekke kan natuurlijk ook. Ik heb in Luxemburg een fiets gehuurd op de camping, maar daar hadden ze weer geen kinderfietsen. Toch is het een tof vervoermiddel om de omgeving te verkennen. Ik denk zelf dat 1 vouwfietsje meenemen voor het hele gezin een flinke meerwaarde kan hebben. Dan kan 1 iemand boodschappen doen op het fietsje en ben je niet afhankelijk van bustijden. 

 Als je fietsen wilt huren dan zijn daar inmiddels ook in het buitenland steeds betere mogelijkheden voor. In Nederland heb je naast fietsen die je bij verschillende fietsenwinkels kunt huren ook OV-fiets en daarnaast het nieuwe Deelfietsennl. 

In Luxemburg kun je in de stad op veel plekken een elektrische fiets huren middels een automaat. Luxemburg is niet heel groot en goed te doen met de fiets, dus een leuke manier om de stad te verkennen. 

In Saarbrücken kon je ook elektrische fietsen huren op het station vanaf 10 euro per dag, maar dat hebben wij niet gedaan. 

5. De elektrische step

In Saarbrücken kon je op elke hoek van de straat wel een elektrische step huren van Tier. Een systeem dat werkt met een app waarmee je een step kunt unlocken en er daarna mee wegrijdt (na het maken van een account en het invoeren van een betaalmethode). Dit concept is inmiddels in verschillende steden wereldwijd geïmplementeerd en is een mooie aanvulling op het bestaande openbaar vervoer. Erg handig voor als je net de bus hebt gemist, een onhandige aansluiting hebt of als je ergens moet zijn waar de bus niet komt. Zo hebben wij deze step genomen toen we van de jumphal naar het zwembad gingen om ons aan te sluiten bij de andere helft van het gezin. Zo konden we snel 2 km overbruggen zonder op de bus te wachten of moe te worden. 

6. Deelscooter of e-bike

Zie ook de deelstep, in verschillende steden in Nederland, België, Italië en Turkije kun je nu deelscooters huren van Go Sharing. Maar er zijn meer van deze innovaties in opkomst.  

7. Een Uber

Zelf hebben we hier nog geen ervaring mee, maar Uber is ook een fijne aanvulling op het ov. Vooral als je op een onhandig tijdstip ergens aankomt en nog naar je vakantiebestemming door moet en de bus rijdt niet meer. Dan is het fijn als je met een Uber toch bij je bestemming kunt komen met al je bagage. 

8. Een taxi

Natuurlijk kun je ook een taxi nemen, wij doen dat eigenlijk niet omdat het zo kostbaar is, maar in geval van nood is dat zeker een optie. 

9. Een auto huren

Dit kan via de reguliere verhuurders, maar je kunt ook in het buitenland gebruikmaken van een deelautosysteem. 

Weet jij nog meer slimme manieren om je op je vakantiebestemming te verplaatsen? Laat het me weten in een reactie op dit artikel!

Lees ook:

Op vakantie zonder auto? Reis met het openbaar vervoer!

Met het openbaar vervoer op zomervakantie 2022

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste