Fietsen en kinderen mee in de trein

Je fiets mee in de trein: zo pak je dat aan

Eind januari gingen wij een weekendje weg en namen onze fietsen mee in de trein. Dat deden wij omdat we geen auto meer hebben en onze vakantie duurzaam willen aanpakken. Vooraf hebben we ons goed voorbereid, want als je je fietsen wilt meenemen in de trein moet je met een aantal zaken rekening houden. In dit artikel leg ik uit hoe je jouw treinreis met je fiets kunt voorbereiden en jij soepel en gemakkelijk je fiets mee de trein in neemt.

Je treinreis met fiets goed plannen

Als je met je fiets(en) in de trein wilt, dan moet je er rekening mee houden dat je alleen met je fiets in de trein mag tussen 9 en 16.00 uur en van 18.30 uur tot 9 uur. Buiten de spits dus. Het is raadzaam om voor je heenreis (vaak doe je die ’s ochtends), maar vooral ook met je terugreis rekening te houden. Je moet om 16.00 uur met je fiets uit de trein zijn, ook als je reis eerder is begonnen.

Om je fiets mee te nemen in de trein moet je een kaartje kopen en daarnaast is het slim om je fiets aan te melden. Dat laatste is vrijwillig, maar ik vertel je verderop waarom dit handig is.

Treinkaartje kopen voor je fiets

Een dagkaart voor je fiets koop je op NS.nl en dit kost €7,50 per dag. Soms heeft de NS een kortingsactie en dan is het iets goedkoper. Je krijgt (helaas) geen korting met een kortingsabonnement. Met de dagkaart mag je de hele dag met je fiets in de trein, de kaart geldt dus niet voor 1 bepaald traject. Je kunt de dagkaart voor je fiets online kopen en in de NS-app uploaden of op je telefoon laten zien, middels de e-mail die je ontvangt. Let op: je hebt naast de dagkaart fiets altijd een eigen vervoersbewijs nodig voor jouw eigen persoontje 😉. Hiermee kom je ook door de poortjes op het station (jouw fiets en jij gaan tegelijk). De fietskaart hoef je alleen aan de conducteur te tonen als daarom gevraagd wordt.

Reserveren kan niet: je fiets aanmelden wel! Dit is slim, want:

In de NS-app of op NS.nl kun je jouw fiets aanmelden in een trein naar keuze. Let op: aanmelden geeft je geen recht op een plek. Het voordeel is wel dat jij aangeeft met deze trein te willen gaan met je fiets en anderen kunnen dan zien dat er meer mensen met dezelfde trein willen gaan met hun fiets. In de NS-app of planner zie je hoeveel fietsen er al staan aangemeld voor jouw gewenste trein. Geen plek meer? Dan kies je liever een trein eerder of later. In vakantietijd kan het druk zijn!

Wees op tijd en sta op de goede plek

Echt reserveren kan dus niet, maar als je aanmeldt, maak je goede kans op een plek. Zorg dat je op tijd naar het perron gaat. Als je vanaf een groot station vertrekt of overstapt, kost dat extra tijd omdat je met je fiets misschien wel een lift moet nemen. Reken die tijd mee in je reistijd naar het station. Sta ook op een handige plek. Bij een Intercity zitten de balkons waar 4 fietsen mogen staan achterin en voorin: dat zijn de 1 na achterste en 1 na voorste deuren. Op de deuren staat dit aangegeven met het fiets icoon. Soms is er in het midden ook nog een plek voor fietsen. Als je een beetje kunt mikken ga je daar al klaarstaan.

Je fiets in de trein krijgen

Helaas is het bij de Intercity niet zo dat je je fiets er zo in kunt rollen, je zult ‘m wel enigszins op moeten tillen. Is het te zwaar voor jou, vraag dan even iemand om hulp. Je fiets zet je tegen de ingeklapte stoeltjes aan de zijkant aan. Zet ‘m op slot en je kunt zelf plaatsnemen bij je fiets of je gaat in de coupé zitten. Het is altijd slim om ‘m vast te zetten aan een pilaar of fiets van jouw medereiziger.

Een vouwfiets mag trouwens altijd ingeklapt mee in de trein en dat kost niets. Je neemt hiermee ook geen fietsplek in.

Fietsen mee in de trein

Fietsen en kinderen mee in de trein

Toen wij onze kinderen én fietsen mee in de trein namen, kozen we ervoor om onze kids achterop te nemen en hadden we dus alleen onze eigen fietsen mee. Als je ook je kinderfietsen mee wilt nemen, houd er dan rekening mee dat, als je kids nog jong zijn, je ze moet helpen om de fiets in de trein te krijgen. Wij vonden dit nog spannend en niet nodig (ze kunnen nog achterop). Ook moet je wat meer geluk hebben met de ruimte. Maar ik moedig het zeker aan en ook ik hoop dat mijn gezin nog openstaat voor een echte fietsvakantie 😊.

Inpaktips

Als je op fietsvakantie gaat, dan kun je niet zoveel meenemen. Wij gingen gewoon met onze stadsfietsen, maar ik heb wel fietstassen en we hebben een kratje en mandje voorop. Je kunt inspiratie opdoen met onze inpaklijst voor de korte vakantie naar een Landal vakantiepark.

Alternatief: OV-fiets

Nog een slimme tip: ga je een weekendje weg, dan is het misschien zelfs slimmer om een OV-fiets te huren in plaats van je eigen fiets mee te nemen. Een OV-fiets kost 4,15 euro per 24 uur en na 72 uur is dit 5 euro extra per 24 uur (dus 9,15 euro per 24 uur). Stel, je gaat op vrijdagmiddag om 13 uur weg en op maandag om 10 uur weer terug, dan blijf je binnen die 72 uur en kost een OV-fiets huren je maar €12,45 voor het weekend, terwijl je eigen fiets meenemen je 15 euro zou kosten. Met een OV-fiets heb je niet je eigen vertrouwde fiets, maar ze zijn echt ok van kwaliteit, ik leen er af en toe 1 voor mijn werk en heb goede ervaringen. Ga je langer dan een weekend, dan is per saldo je eigen fiets meenemen voordeliger en misschien ook fijner. Wat je ook kunt doen: neem wel de kinderfietsen mee in de trein en huur voor jezelf een OV-fiets. Er zijn namelijk geen kinderfietsen van OV-fiets. En het scheelt wel gedoe in de trein: je kunt je kids dan helpen met hun fiets.

Wat een OV-fiets betreft kun je ook niet reserveren, maar in de NS-app kun je wel zien hoeveel fietsen er nog beschikbaar zijn op het station van jouw keuzen. Er zijn bijna 300 huurlocaties: op veel stations, bij bus- of metrohaltes en bij P+R terreinen. Dus de keuze is reuze.

Je fiets kan ook mee in een aantal internationale treinen

Kijk voor meer informatie hierover op de website van NS-International.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met meer duidelijkheid over met je fiets in de trein reizen. Heb jij nog een aanvullende tip of ervaring? Leuk als je die deelt in de reacties.

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste