Waarom ik weer een bezem gebruik in plaats van een stofzuiger
27 oktober 2020 
3 min. leestijd

Waarom ik weer een bezem gebruik in plaats van een stofzuiger

Sinds mijn verjaardag heb ik weer een old school bezem om de vloer mee aan te vegen. Een duurzaam cadeau dat ik van m’n moeder kreeg. Van hout met natuurlijke haren, er komt geen plastic aan te pas. Maar waarom ga ik de kruimels te lijf met een bezem, juist terwijl er handige stofzuigers zijn uitgevonden? Dat zal ik je vertellen.

3 keer per dag stofzuigen

Als je kinderen hebt, dan herken je dit vast. Voor kids was 1 à 2 keer per week de woonkamer stofzuigen wel afdoende als je niet al te veel gekke dingen deed. Met kids ging dit omhoog naar 1x per dag + om de tafel stofzuigen na elke maaltijd. Eigenlijk 3x per dag dus. Nu heb ik zelf een hekel aan stofzuigers omdat ze zoveel herrie maken, maar ik stoor me er erger aan als iemand anders stofzuigt dan als ik het zelf doe. Dat is echter niet de reden voor de bezem.

Schokkende feiten over stofzuigen

In het boek “Hoe je thuis de wereld kunt redden” van Tara Shine (2020) las ik een paar schokkende feitjes over stofzuigers.

 1. Stofzuigers zijn energieslurpers. Het vermogen van stofzuigers is in de loop der decennia steeds meer gestegen tot zo’n 2500 W (op die van mij pronkt een mooie 2200 W). Wij als consument (en ik ook) denken blijkbaar: des te meer vermogen, des te sneller is die vloer schoon. Maar meer vermogen betekent dus niet meer zuigkracht. De EU heeft gelukkig een Ecodesign-richtlijn in het leven geroepen voor veel elektronische producten, waaronder ook de stofzuigers. Vanaf 2017 mogen nieuwe stofzuigers nog maar een vermogen van maximaal 900 W hebben (dit geldt overigens niet voor snoerloze modellen). Daarmee verminderen de milieugevolgen met 20-57 % in 2020 ten opzichte van 2013, tenminste dat is de voorspelling.
 2. Ze zorgen voor afval. Ze komen vaak in een grote doos vol met piepschuim. Ze zijn slecht te recyclen. Ze zijn van veel verschillende grondstoffen gemaakt. Stofzuigers met zak zorgen ook weer voor meer afval. Ook krijg je er allerlei attributen bij, die je als je ze nodig hebt, niet kunt vinden en die altijd overblijven als de stofzuiger ter ziele gaat. En ze zijn met als veel andere elektronische apparaten, lastig te repareren (hoewel het Niels is gelukt om er een nieuwe stekker aan te zetten en de gebroken slang af te knippen en er opnieuw aan te lijmen).
 3. Stofzuigen kan slecht zijn voor je gezondheid. Van dit feitje schrok ik best wel. Het verschilt welk merk en type je hebt, maar een studie uit 2012 wees uit dat stofzuigeruitstoot een oorzaak kan zijn van blootstelling aan deeltjes en bacteriën in de lucht. Wij hebben een zakloze stofzuiger met zo’n HePa 13 Ultra clean air filter (als ik mijn stofzuiger mag geloven) dat je om de zoveel tijd moet vervangen. Maarre, ik vrees dat wij dat al sinds we ‘m hebben niet gedaan hebben. Zijn er mensen die dat wel doen?

Wattage op stofzuiger

De bezem pakken

Ok en nu ik dit allemaal weet, ga ik de stofzuiger dan afzweren? Zeker niet. Maar ik ben me wel bewuster van het gebruik ervan. Zo heb ik dus nu de bezem en een stoffer en blik (had ik al) om na het eten even rond de tafel en in de keuken te vegen en gebruiken we de stofzuiger alleen voor het grovere werk, 1 à 2x in de week. Dat scheelt én energie én minder fijnstof in de woonkamer. Daarbij zorg ik dat ik ook even de ramen tegen elkaar open zet als ik wel grondig ga stofzuigen. Tot slot heb ik me voorgenomen om het filter schoon te maken en misschien wel te vervangen. Ik hoop dat ik dat ook ga doen 😊.
Disclaimer: voor onze slaapkamers gebruiken we trouwens een robotstofzuiger, die flink minder vermogen heeft.

Petra met bezem

Met een bezem kun je ook heel goed “I want to break free” zingen 😉 – beetje donkere foto….

Verantwoord stofzuigergebruik

Ik kan me zeker voorstellen dat je nog steeds wilt blijven stofzuigen (of dit wilt blijven uitbesteden). Hoe kun je toch verantwoord stofzuigen?

 • Stofzuig zo kort mogelijk en zet ‘m uit als je even wat anders gaat doen
 • Ventileer de ruimte waar je stofzuigt
 • Als je een nieuwe koopt, koop dan bij voorkeur een zakloos exemplaar
 • Koop er 1 die voldoet aan de nieuwe EU Ecodesign regelgeving
 • Repareer je stofzuiger of vervang onderdelen: bij de kringloop liggen altijd wel wat slangen en buizen. Ook al heeft je stofzuiger net als de mijne een onnodig hoog vermogen, de impact van het kopen van een nieuwe is nog altijd groter dan de impact van het verstandige gebruik van je oude (hoewel dit afhangt van hoe vaak je ‘m gebruikt, maar ik hoop dat je ‘m niet de hele dag aan hebt staan). Helemaal als je zelf je energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen.
 • Maak het filter regelmatig schoon en vervang het zonodig (zie de handleiding of zoek het op)
 • Het stof of de stofzuigerzak moet in de grijze bak (je weet nooit wat voor microplastics je allemaal hebt opgezogen).
 • Is je stofzuiger echt overleden? Bied ‘m dan bij de gemeente aan ter recycling.
 • Gebruik net als ik een houten bezem en/of stoffer & blik voor het kleinere werk.

Ik wens jou of jouw schoonmaker veel stofzuigerwijsheid en schoonmaakgeluk toe 😊

Duurzame groet,

Petra van Kleef

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!