Vakantie met het openbaar vervoer

Op vakantie zonder auto? Reis met het openbaar vervoer!

Op vakantie gaan met het openbaar vervoer is in opkomst. Niet alleen omdat het duurzamer is om zonder auto op vakantie te gaan, maar reizen het openbaar vervoer is ook erg ontspannen. Ik reken trouwens een vliegvakantie niet onder openbaar vervoer 😉.

Maar hoe doe je dat als je op vakantie wilt met het openbaar vervoer met je gezin met kinderen en het liefst op een camping of in een vakantiehuisje verblijft? Dat is toch wel wat anders dan een stedentrip waarbij je midden in de stad uitstapt en een hotelletje pakt. Wij gingen in 2022 als experiment met ons gezin op zomervakantie met het openbaar vervoer en lieten onze vouwwagen thuis. Het moest vooral een vakantie met “kampeergevoel” worden, lekker veel buiten en in de natuur. In dit artikel vertel ik je hoe je tot een bereikbare vakantiebestemming komt en deel ik tips over het vinden van de juiste reisinformatie, vervoermaatschappijen en het plannen en boeken van je reis.

Duurzaam reizen zonder auto doe je met het ov

Waarom we met de trein op vakantie wilden was omdat we zo duurzaam mogelijk vakantie willen vieren. Je hoeft niet per se alleen te kiezen voor een vakantie met het openbaar vervoer omdat je - zoals wij - geen auto meer hebt. Je kunt natuurlijk ook bewust zonder auto op vakantie gaan. En dan bedoel ik zoals gezegd niet op vliegvakantie, maar een vakantie met bus, trein, tram, metro en deelvervoer. Uiteraard kun je ook op wandel- of fietsvakantie, da's nog beter, maar daar gaat dit artikel niet over.

De afgelopen jaren zijn we vooral in Nederland gebleven en hebben we met onze vouwwagen gekampeerd. En hoewel in Nederland een heleboel te ontdekken valt en het met de warme temperaturen van deze zomer van 2022 ook heerlijk genieten was in eigen land, verlangde ik toch naar een ander perspectief om er echt even helemaal uit te zijn. Begin 2021 hebben we onze auto weggedaan en in 2021 hebben we een auto geleend om met onze vouwwagen op vakantie te kunnen. In 2022 wilden we als experiment gaan ervaren hoe het is om volledig met het ov op vakantie te gaan. We wilden ter plekke ook geen auto huren. Uiteindelijk gingen we met het openbaar vervoer naar België (Ardennen), Luxemburg en Duitsland (Saarbrücken). In mijn blog lees je meer over ons openbaar vervoer avontuur en geef ik vanuit onze ervaringen tips voor het voorbereiden van de reis met kinderen en ook tips voor tijdens de reis met je gezin in de trein.

Als je eens wat anders wilt dan Berlijn, Hamburg of Nederland

De grootste uitdaging van vakantie met het ov vind ik zelf vooral de bestemming en accommodatie kiezen en vinden (keuzestress!!). Allereerst is het goed om een idee te hebben welk land en welke regio of bezienswaardigheid je zou willen bezoeken.

Je hoeft bij een vakantie met het openbaar vervoer echt niet alleen te denken aan een stedentrip, maar waar je heengaat hangt wel af van hoe lang je bereid bent te reizen (en hoe vaak je wilt overstappen). Overigens zou ik over die reistijd niet zo timide zijn: van reizen met het ov krijg je gelijk een vakantiegevoel dus de reis wordt onderdeel van je vakantie (maar iedereen heeft zijn grenzen 😉).

In Europa wordt momenteel hard gewerkt om bestemmingen sneller bereikbaar te maken met de trein. Er zijn ook steeds meer nieuwe trajecten waarop je een slaaptrein kunt pakken: een geweldige beleving voor een familievakantie!

Landen en steden die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer

Dit is een niet onuitputtelijke lijst met voorbeelden van landen en steden die nu al erg goed bereikbaar zijn met de trein of bus:

  • Engeland
  • Frankrijk – Parijs – Lourdes - Nice
  • Italië – Rome – Milaan - Turijn - Bolzano - Trento - Verona
  • Nederland
  • België
  • Luxemburg
  • Noorwegen
  • Tsjechië - Praag
  • Oostenrijk - Wenen
  • Zwitserland - Basel - Zurich - Bern
  • Spanje - Barcelona
  • Duitsland  - Berlijn - Hamburg
  • Zweden
  • Slovenië

Maar er zijn er natuurlijk veel meer!

Op de website chronotrains.com kun je zien welke bestemmingen er vanaf jouw woonplaats binnen 5 uur bereikbaar zijn.

Ook kun je eens kijken naar het overzicht met treinverbindingen naar verschillende plekken in Europa. Gebruik deze bestemmingen als uitgangspunt.

Greencitytrip.nl biedt reizen aan naar verschillende Europese steden met de slaaptrein. En European Sleeper is bezig om een traject op te zetten van Brussel naar Praag, via Amsterdam, Berlijn en Dresden.

Maar denk niet alleen aan de trein: je kunt ook voor de bus kiezen als jouw bestemming onhandig met de trein bereikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan de goedkope reizen van Flixbus.

Mijn advies: het relaxte is toch wel om een verbinding te kiezen met weinig overstappen. Dan is de kans kleiner dat je door 1 vertraging je aansluiting mist en je reis vervolgens in de soep loopt (been there, done that).

Hoe vind je een hotel, camping, vakantiehuisje of vakantiepark dat bereikbaar is met het ov?

Als je bedacht hebt naar welke bestemming je werkt het zoeken naar een toffe verblijfplek werkt nog het beste met behulp van Google Maps. Zoek bijvoorbeeld op een bushalte of een dorpje met een treinstation (volg de spoorlijn op de kaart) en ga dan kijken welke campings, hotels, vakantiehuisjes of vakantieparken je in de omgeving vindt. Dit doe je door de zoekterm in te voeren en dan te kiezen voor “zoek in deze omgeving”. Vervolgens kun je ook met Google Maps een route hierheen berekenen en zo kom je erachter of het een handige verbinding is vanuit jouw woonplaats.

Tip: als je ’s avonds aan het zoeken bent, voer dan even een courante vertrektijd in anders lijkt het alsof je er heel lang over gaat doen.

Overigens kun je het ook andersom doen: als je een leuk vakantiepark of een leuke camping weet, kun je ook via Google Maps checken of deze bestemming bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Zo vind je de juiste reisinfo voor jouw vakantie met het openbaar vervoer

Zodra je de route hebt berekent geeft Google Maps ook aan van welke vervoersmaatschappijen je gebruik kunt maken en zo kun je weer op de site of in de app van de vervoerder de dienstregeling achterhalen en deze boeken.

Google is namelijk redelijk accuraat in het berekenen van de route, maar het klopt niet altijd voor 100%. Wel handig om je route ook even bij de vervoerders te checken, want in België ging de bus bij onze camping maar een keer in het uur, in de middag een paar uur helemaal niet en op zondag überhaupt maar een keer op de hele dag. In Luxemburg ging de bus van en naar onze camping ook maar 1x in het uur. Wel handig om te weten, ook als je er tijdens je verblijf op uit wilt.

Houd er rekening mee dat met name treinkaartjes pas binnen 3 tot 6 maanden voor vertrek te boeken zijn. Vaak kun je een alert instellen waarbij je een seintje krijgt als jouw traject te boeken is.

Uitstapjes vanuit je vakantiebestemming

Een belangrijke tip: kijk niet alleen naar een bereikbare verblijfplaats, maar ook naar wat er in de buurt allemaal te doen is en of dat met het ov een beetje bereikbaar is. Ook dit kun je doen via Google Maps. Wij zijn wel van het maken van uitstapjes, dus we zitten graag in een omgeving waar we kunnen wandelen of een tof museum kunnen bezoeken dat ook leuk is voor de kids. Als je liever lekker op de camping of het vakantiepark blijft, kan dat natuurlijk ook, dan hoef je alleen maar te kijken waar je boodschappen kunt doen (of elke dag in het restaurant eten).

Op je vakantiebestemming kun je je op verschillende manieren verplaatsen, check mijn artikel met verschillende vervoersmogelijkheden en wellicht zit er iets tussen waar je nog niet aan had gedacht. Dat hebben wij namelijk wel eens als we na veel moeite ergens kwamen.

Handige apps met reisadvies voor jouw vakantie met het openbaar vervoer

Binnen Nederland

NS.nl of de NS app – reisadvies voor openbaar vervoer in Nederland: vroeger gaf de NS app alleen de treinen weer, maar inmiddels ook je reis van deur tot deur.

Glimble: in deze reisapp plan en betaal je al je ov in Nederland, ook bijvoorbeeld deelvervoer als een deelscooter. Als je via Glimble boekt, heb je geen ov-chipkaart nodig.

9292.nl – ongeveer hetzelfde idee als Glimble, alleen hier kun je niet direct je reis boeken en betalen. Wel staat er veel informatie op over de verschillende tickets.

Moovit begeleid je van punt A naar B op de makkelijkste en meest efficiënte manier. Ontvang trein- en bustijden, kaarten en realtime aankomsttijden zodat je je reis met vertrouwen kunt plannen.

Binnen Europa

Nsinternational – reisinformatie voor internationale treinreizen binnen Europa: plannen én boeken.

Google Maps: via Google Maps kom je te weten via welke vervoerder je kunt reizen. En die kun je vervolgens weer opzoeken. Het handigste is om ter plekke de app van de lokale vervoerder te downloaden. Zoals in België De Lijn, in Luxemburg CFL. Vaak kun je via deze apps ook tickets aanschaffen. Via Google Maps kan je overigens niet boeken.

Locomocheap.nl – Op deze in 2022 gelanceerde site vind je de goedkoopste treintickets binnen Europa. Het concept is vergelijkbaar met zoeksites voor goedkope vliegtickets. De site is in ontwikkeling, dus er komen steeds meer functionaliteiten bij.

Wil je trouwens zelf al dit uitzoekwerk niet doen, dan kun je ook een complete treinreis  boeken via treinreiswinkel.nl.

Budgetproof reizen: waar is het openbaar vervoer gratis?

Mijn ervaring is dat de kosten van reizen met het openbaar vervoer erg afhangen van waar je heengaat en wanneer je bijvoorbeeld je treinkaartjes boekt. Naast de heen- en terugreis, maak je vaak ter plekke ook nog aardig wat kosten voor buskaartjes of deelvervoer. Wil je budgetproof reizen, dan loont het om op vakantie te gaan op plekken waar het ov gratis is. Dat is helaas nog niet op veel plekken, maar ik heb een paar tips voor je:

  1. In Luxemburg is sinds 2020 alle openbaar vervoer gratis (behalve als je 1e klas wilt reizen en bepaalde speciale trajecten)
  2. In Duitsland krijg je in verschillende regio’s een touristenkaart bij je accommodatie waarmee je gratis met het ov kunt reizen. Zo krijg je in Saarland de Saarland Card en in de Pfalz, de Pfalz-card. En in het Zwarte Woud is er de Konus Karte.

Verschillende landen zijn in navolging van het voorbeeld van Luxemburg en de proef met het 9-euro ticket in 2022 in Duitsland ook aan het experimenteren met gratis of zeer voordelig openbaar vervoer. Houd deze ontwikkelingen dan ook in de gaten als je goedkoop wilt reizen.

Onze zomervakantie met het openbaar vervoer van 2022

Als je met het openbaar vervoer op vakantie gaat, zijn er legio mogelijkheden. Misschien wel teveel 😉. Niet alleen voor een stedentrip dus, maar ook een kampeervakantie, wandelvakantie, vakantie met vriendinnen of avontuurlijke rondreis behoort tot de mogelijkheden. Wij zijn in 2022 met het openbaar vervoer op zomervakantie geweest naar België (Ardennen), Luxemburg en Duitsland (Saarbrücken). In mijn blog lees je meer over ons openbaar vervoer avontuur, onze ervaringen en geef ik een paar tips die het jou een stuk gemakkelijker maken, zowel in de voorbereiding als tijdens de reis. We reizen trouwens ook vaak naar vakantieparken met de trein. Zo scheef ik eerder een blog over ons tripje met de trein en fiets naar een vakantiepark in Julianadorp (NH).

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste