Vegan monchoutaart in glazen potjes

Recept voor vegan monchoutaart in glazen potjes

Dit recept voor vegan monchoutaart is een meer dan waardige vervanger van de traditionele no bake monchoutaart. Het recept is makkelijk, de taart hoeft niet in de oven en deze plantaardige monchoutaart is minstens zo lekker als het origineel. Presenteer de monchoutaart net als ik in een glazen potje: ziet er tof uit en bespaart je gedoe met opdienen.

Zelfgebakken taart als familietraditie

Volgens traditie maak ik op onze verjaardagen altijd wel twee van de heilige drie taarten die bij ons familietraditie zijn: appeltaart, kwarktaart en monchoutaart. Monchou is mijn favoriet vanwege de geweldige smaaksensatie in je mond door de combi van fruit, monchou en de koekbodem, maar ook omdat je ‘m lekker makkelijk maakt zonder oven.

Nu we zoveel mogelijk vegan eten, wilde ik ook een waardige vervanger vinden voor de o zo gewilde monchou taart. Onmogelijk dacht ik eerst, totdat ik op het recept stuitte van Veggiereporter die het weer had van @veganmetjuud. Ik probeerde het en het resultaat was heerlijk!

Variëren met de topping en koekbodem van je monchoutaart

In deze monchoutaart gebruik je uiteraard niet het originele monchou kaasje en geen slagroom. Deze vervang je door geweekte cashewnoten en kokosolie. De bodem is van Speculoos van Lotus, maar ook daarmee kun je variëren, ik geef je een paar suggesties. Ook heb ik het originele recept hier en daar wat aangepast.

Speculoos voor je vegan monchoutaart

Afvalvrij taart bakken

Normaal probeer ik overigens mijn taarten zoveel mogelijk (plastic)afvalvrij te maken. In dit geval lukte dat deels en heb ik toch om te proberen de Speculoos koekjes gekocht voor de bodem. De negatieve impact van dierlijke producten is groter dan die van de verpakking, daarom kies ik in sommige gevallen toch voor een plastic verpakking. De cashewnoten kun je verpakkingsvrij kopen via Pieter Pot. De jam maakte ik zelf met fruit uit eigen tuin en alleen voor de koekbodem, kokosolie en boter kocht ik een verpakking.

Presenteer je monchoutaart in een glazen potje

Na de vorige monchoutaart stoorde ik me weer aan de presentatie van de monchou. Het was altijd lastig om de koekbodem netjes uit de vorm te krijgen en op een schoteltje. Totdat ik ergens taart of een toetje in een potje gepresenteerd zag. Monchoutaart leent zich daar erg goed voor. En het is ook nog eens supermakkelijk opdienen. Bovendien liet ik de visite kiezen welke vruchtentopping zij erop wilden: zelfgemaakte vijgenjam of zelfgemaakte bessenjam, want je hoeft niet per se vlaaifruit te gebruiken.

Vegan monchoutaart in glazen potjes

De monchoutaart werd goedgekeurd, maar wel een tip: gebruik kleinere potjes dan ik of maak de porties kleiner. Met de onderstaande hoeveelheid haalde ik normaal 10 stukken uit een taartvorm, nu maakte ik 8 potjes. Dat was teveel, ook met de jam of topping mocht ik minder scheutig zijn, maar smaken verschillen natuurlijk!

Recept vegan monchoutaart

Tip: maak de koekbodem en monchoulaag 1 dag of avond van tevoren, dan heeft je taart genoeg tijd om op te stijven en voeg je op je feestje alleen nog de bovenste laag toe.

O en dit recept kan natuurlijk ook prima als toetje gegeten worden!

Benodigdheden voor 10 porties vegan monchoutaart

  • Voor dit recept heb je wel een keukenmachine nodig, een blender of staafmixer volstaat ook.
  • Daarnaast 10 glazen potjes of glaasjes (maar je kunt natuurlijk ook voor een taartvorm kiezen. Ik kies altijd voor een glazen vorm).
  • Een pannetje om de boter in te smelten

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 1 pak (250 gram) Speculooskoekjes van Lotus (deze zijn vegan)
  • 115 gram plantaardige boter

of

  • haverkoekjes van G'woon (ook deze zijn vegan)
  • 115 gram plantaardige boter

of de iets minder vette variant (moet wel in de oven)

  • 250 gram havermout
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 150 gram plantaardige boter
  • 100 gram siroop of suiker
  • -> volg het recept, maar voeg ook de suiker/stroop en koekkruiden bij de gesmolten boter toe en bak deze bodem in een glazen taartvorm 15 min op 160 graden.

Voor de monchoulaag:

  • 250 gram cashewnoten, 8 uur in water geweekt
  • 240 ml plantaardige melk, ik gebruikte sojamelk
  • 200 ml kokosolie, gesmolten (ik koos voor de raw variant, die dus nog lekker naar kokos ruikt, maar je kunt ook voor de ontgeurde versie gaan)
  • 100 ml stroop of 100 gram suiker. Ik had speltstroop in huis, maar agavesiroop of suiker is ook prima
  • 1 eetlepel vanillesuiker (ook verkrijgbaar bij Pieter Pot)
  • sap van een halve citroen

Voor de topping:

  • Vlaaifruit uit blik van Hak of bij Lidl hebben ze dit in een glazen pot
    of:
  • Een lekker zelfgemaakte jam, ik liet mijn visite kiezen tussen vijgen of zwarte bessenjam

Zo ga je te werk:

  • Begin met de bodem: maal de koekjes fijn in de keukenmachine of plet ze in een zak met de deegroller (ik kies liever de afvalvrije variant). Smelt ondertussen de boter in een pannetje. Als de boter gesmolten is, gooi je de koekkruim erbij en meng dit vervolgens goed door elkaar.
  • Verdeel de koekkruim over de potjes en stamp het een beetje aan met een lepel of iets dat in je potje past. Zet de potjes daarna in de koelkast zodat de bodem stevig wordt.
  • Doe de de ingrediënten voor de monchoulaag in de keukenmachine of blender en laat dit zo'n 4 minuten mixen tot een gladde massa. Verdeel vervolgens ook dit over je potjes en zet het weer in de koelkast.
  • De topping kun je toevoegen als de monchoulaag opgestijfd is, maar je kunt de topping ook pas toevoegen op het moment dat je de taart uitdeelt. Je kunt eventueel meerdere toppings aanbieden zoals ik deed. Varieer ook eens om de ultieme combi voor jou te vinden.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste