Pfasvrije pannenkoekenpan rvs

Recept voor eiwitrijke vegan volkorenpannenkoeken

Bak jij ook graag pannenkoeken, maar wil je graag plantaardig eten? Ik heb hier het ideale vegan pannenkoekenrecept voor je. Door het gebruik van volkorenmeel en de toevoeging van tarwegluten en lupinemeel zijn deze pannenkoeken ook nog eens vezelrijk en eiwitrijk. Het boekweitmeel geeft ze ook nog eens een heerlijke nootachtige smaak. Onze kinderen vinden deze gezonde versie zelfs lekkerder dan de "witte pannenkoeken uit een pakje." En niet onbelangrijk: het beslag werkt fijn en zorgt voor mooie egale pannenkoeken die gemakkelijk te draaien zijn en dus gewoon echt als een pannenkoek uit de pan komen.

Dat was mijn probleem namelijk eerder; doordat er geen ei in het beslag zit (ei zorgt dat het beslag goed samenhangt), braken mijn pannenkoeken nogal eens in stukjes als ik ze wilde omdraaien. Dat probleem heb je bij dit beslag niet. Bovendien is dit beslag redelijk zero waste te maken, ik vermijd zoveel mogelijk verpakkingen en maak de havermelk zelf.

Lees dus snel verder voor het recept van deze heerlijke plantaardige pannenkoeken.

Ingrediënten vegan volkorenpannenkoeken zonder ei en melk

Voor ongeveer 12-14 pannenkoeken

  • 250 gram volkoren tarwemeel (niet volkoren mag uiteraard ook)
  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram havermout
  • 50 gram tarwegluten
  • 50 gram lupinemeel (verkrijgbaar bij EkoPlaza of de Notenshop)
  • 20 gram wijnsteen bakpoeder
  • water
  • arachideolie of boter om mee te bakken

Aan het beslag   : zo maak je smeuïg beslag voor de beste vegan pannenkoeken

  1.  Doe de havermout in een maatbeker en giet er 500 ml water bij en laat dit even staan
  2. Weeg ondertussen het volkoren tarwemeel, boekweitmeel, tarwegluten, lupinemeel af en voeg ze samen in een mengkom. Roer het even door elkaar
  3. Voeg het bakpoeder toe en roer dit ook even door en maak een kuil in het midden
  4. Mix daarna de geweekte havermout met een staafmixer ongeveer 1 minuut op de hoogste stand. Hiermee maak je eenvoudig zelf havermelk
  5. Pak de handmixer erbij en voeg steeds een beetje havermelk toe aan het mengsel, waarbij je met de mixer steeds een beetje meel van de zijkanten bij het "natte" mengsel voegt. Door op deze manier te mixen, krijg je een egaal beslag zonder klontjes.
  6. Ga zo door tot alle havermelk op is en alle ingrediënten goed gemengd zijn. Is je beslag nog te dik? Voeg dan water toe, bepaal zelf hoe dik jij jouw beslag wilt hebben.
  7. Je beslag is klaar, je kunt gaan bakken!

Vegan pannenkoeken: zo bak je ze bruin

Zelf gebruik ik een rvs pannenkoekenpan van Demeyere en een gietijzeren pan van De Buyer om de pannenkoeken in te bakken. Ik bak namelijk het liefst pfas-vrij. Wil je meer weten over alternatieven voor bakken zonder pfas (teflon anti-aanbaklaag), check dan even dit blog.

  1. Zet 1 of meerdere pannen op het vuur (ongeveer 80% vermogen) en doe wat arachideolie of plantaardige boter in de pan.
  2. Laat de pannen goed heet worden
  3. Pannen heet genoeg? Schakel je warmtebron terug naar 50% vermogen
  4. Doe het beslag in de pan en draai deze rond om het beslag mooi te verdelen
  5. Wacht tot de bovenkant van de pannenkoek droog is, dan is hij klaar om om te keren
  6. Keer de pannenkoek om en laat 'm nog even kort bruin bakken

Klaar!

Het kan zijn dat de eerste pannenkoek niet zo lekker lukt, dat het draaien bijvoorbeeld niet lukt. Dat heb ik ook vaak, maar vanaf de tweede gaat het meestal als een speer. De mislukte pannenkoek noemen wij traditiegetrouw een PV'tje, een pannenkoekje vooraf en deze mag al lekker opgesnoept worden.

Je pannenkoeken warm houden

Ik houd mijn pannenkoeken warm tussen 2 borden, totdat we ze lekker samen gaan opeten!

Ik hoop dat jouw pannenkoeken net goed lukken en net zo lekker smaken!

Laat je weten wat je van dit recept vindt?

De lekkerste vegan pannenkoeken

Goed om te weten: dit artikel bevat affiliate links. Als je via zo'n link een product aanschaft, krijg ik een kleine commissie en dit helpt mij de Groene Helden Academie draaiende houden. Jij betaalt in elk geval niets extra.


Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste