Recept voor romige vegan pastinaakpuree

Pastinaak is bij uitstek een wintergroente. Maar eerlijkgezegd eet ik pastinaken niet zo vaak, behalve in de erwtensoep. Totdat ik terugdacht dat ik een keer - jaren geleden - bij een familiediner als vegetarisch voorgerecht een pastinaakpuree voorgeschoteld kreeg. Zo lekker! Deze pastinaakpuree was gemaakt met mascarpone (daarmee maak je trouwens alles lekker) en dus vegetarisch. Maar aangezien ik nu streef naar veganistisch eten, heb ik het recept voor de pastinaakpuree geveganized. Zo kun je toch romige pastinaakpuree eten zonder melk of mascarpone. Dit recept is supersimpel, zodat je deze romige vegan pastinaakpuree snel en gemakkelijk op tafel zet.

Pastinaak als vergeten groente

Hoewel pastinaak gewoon in veel supermarkten te koop is, was dit toch een beetje een vergeten groente. En dat is zonde. Pastinaak bevat foliumzuur, kalium en is rijk aan vezels. Daarnaast heeft het een zoetige smaak, fijn voor als je van zoet houdt (ik!!). Als je pastinaak bereidt, heeft het wel een bijzonder sterke geur die ik minder vindt. Maar gelukkig proef je dat weer niet in dit heerlijke recept.

Pastinaakpuree als voorgerecht of bijgerecht

Deze vegan pastinaakpuree kun je eten als groente, maar ook in plaats van aardappels of als een voorgerechtje op een mooi opgemaakt bord met wat garnering. Wij aten het deze keer als extra groente om het weer eens te proberen. Onze kids waren tegen mijn verwachting in wat minder enthousiast. Jammer!. De ideale periode om pastinaak te eten is trouwens van oktober tot en met maart.

Ingrediënten recept pastinaakpuree voor 2 personen

  • 3 kleine pastinaken of 2 grotere
  • 1 à 2 eetlepels bakje vegan crème fraiche (of kies voor plantaardige kookroom)
  • zout naar smaak

Recept romige vegan pastinaakpuree

Het recept voor deze romige vegan pastinaakpuree is heel simpel:

1. Was de pastinaken en snijd ze in blokjes of plakjes. Kook de pastinaken gaar in zo'n 15-20 minuten - je prikt er dan gemakkelijk met een vork in.
2. Voeg 1 à 2 eetlepels vegan crème fraiche toe of een scheut plantaardige kookroom
3. Stamp of mix dit door elkaar
4. Voeg zout naar smaak toe

Klaar!
Je kunt natuurlijk zelf een beetje spelen met de hoeveelheid room of crème fraiche die je erin doet. Mijn ervaring is dat je niet veel nodig hebt om snel een romige puree te krijgen.

Eet smakelijk!


Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste