- De geschiedenis van het havermoutkoekje
- Aangepast recept voor vegan havermoutkoekjes met kokos, pitten en rozijnen
- Ingrediënten voor 20 vegan havermoutkoekjes:
- Het recept voor vegan havermoutkoekjes met kokos:
- Knapperige, maar kruimelige havermoutkoekjes
- Problemen met rozijnen oplossen
- Variëren met het basisrecept voor vegan havermoutkoekjes
- Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!
Recept voor vegan havermoutkoekjes met kokos en pitten
Zin in een redelijk verantwoord tussendoortje? Maak dan eens deze vegan havermoutkoekjes met kokos, pitjes en rozijnen. Deze havermoutkoekjes zijn lekker crunchy en maak je met alleen maar vegan ingrediënten. De haverkoekjes zijn gemakkelijk en snel te maken en kun je in 30 minuten op tafel hebben. In dit recept vertel ik je de basis voor de vegan havermoutkoekjes met kokos en hoe je kunt afwisselen met de ingrediënten als rozijnen, zonnebloempitten, pompoenpitten of noten.
De geschiedenis van het havermoutkoekje
Aan het originele havermoutkoekje blijkt een interessante geschiedenis te zitten die ik wel even het vermelden waard vind. De basis van dit recept vond ik in een bakboek met allerlei lekkernijen. Bij het recept staat vermeld dat havermoutkoekjes voor het eerst werden gebakken tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze maakten deel uit van de voedselpakketten die naar troepen afkomstig uit Australië en Nieuw-Zeeland werden gestuurd. De basisingrediënten zijn goedkoop (nog steeds) en de crunchy koekjes kunnen lang bewaard worden.
Aangepast recept voor vegan havermoutkoekjes met kokos, pitten en rozijnen
In het originele recept zitten al geen eieren (omdat die in die tijd schaars waren) en roomboter verving ik door plantaardige boter, waardoor het een vegan recept werd. In het originele recept zit veel meer suiker en ook nog golden syrup en laten ze de pitten achterwege. Ik ben echter gaan variëren met minder suiker, pitten en rozijnen en dat zorgde voor een lekker voedzame havermoutkoek. Doordat ze zo lekker crunchy zijn, wil je er steevast meer dan een. Het geeft dus niet als je er lekker veel in 1x maakt.
Ingrediënten voor 20 vegan havermoutkoekjes:
- 125 gram tarwebloem
- 125 gram suiker (of kies een alternatief zoals agavesiroop, golden syrup of een andere zoetmaker)
- 100 gram havermout
- 100 gram geraspte kokos
- 125 gram plantaardige boter
- 10 gram (wijnsteen) bakpoeder
Optioneel voor extra vulling/voeding:
- Handje rozijnen
- Handje pitten: bijvoorbeeld pompoenpitten of zonnebloempitten
- 2 eetlepels (gebroken)lijnzaad
Het recept voor vegan havermoutkoekjes met kokos:
- Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en leg 2 bakplaten klaar. Ik bekleed deze met siliconen matten om geen bakpapier te hoeven gebruiken. (Op de foto trouwens nog de anti-aanbakplaten die ik vaak gebruikte, maar liever niet meer vanwege de schadelijke anti-aanbaklaag).
- Doe de tarwebloem, bakpoeder, havermout, kokos en eventueel de rozijnen, pitten en lijnzaad in een kom en meng door elkaar.
- Smelt ondertussen de boter in een pannetje en doe daar ook de suiker bij. Als de boter gesmolten is (suiker hoeft niet per se opgelost te zijn), gooi je de inhoud van het pannetje bij de droge ingrediënten en je roert dit goed door.
- Druk telkens een eetlepel met deeg plat in je handpalm en leg dit op de bakplaat. Je kunt ook een stuk deeg in je handpalm samenknijpen en dit op de bakplaat leggen. Het geeft niet als het deeg op de bakplaat een beetje uiteenvalt (dat komt door al die heerlijke ingrediënten). Druk het weer een beetje samen op een hoopje, in de oven komt dat wel goed.
- Bak de havermoutkoekjes in 20 minuten gaar in de oven.
- Laat de koekjes goed afkoelen. Je kunt ze daarna een week bewaren in een goed afgesloten trommel.
Knapperige, maar kruimelige havermoutkoekjes
Waarschuwing: Deze havermoutkoekjes zijn lekker crunchy en kruimelen daardoor erg tijdens het eten. Ook na het bakken kan het zijn dat er soms brokjes afvallen. Die mag je van mij als bakker gelijk opeten 😉. De kruimels die op de bakplaat blijven liggen, kun je als granola opeten, zo verspil je niks.
Problemen met rozijnen oplossen
Soms gaan de rozijntjes wat te hard en zijn de rozijntjes aan de buitenkant van het koekje wat aangebrand. Haal deze eruit of zorg ervoor dat de rozijntjes niet aan de buitenkant zitten. Als je dit vervelend vindt, kun je ze ook weglaten uit het recept.
Variëren met het basisrecept voor vegan havermoutkoekjes
Ik varieer steeds weer met het basisrecept: zo maakte ik ze eerst zonder pitjes, maar nu varieer ik met wat ik in huis heb: pompoenpitten, zonnebloempitten en laatst lijnzaad. Maar je kunt natuurlijk ook stukjes noot toevoegen. Wel zit er een grens aan de hoeveelheid extra’s: het deeg moet wel aan elkaar blijven plakken. Dit kun je natuurlijk zelf uitproberen.
Eet smakelijk!