Tips om spullen te kopen en verkopen op Koningsdag
23 april 2023 
5 min. leestijd

Tips om spullen te kopen en verkopen op Koningsdag

Koningsdag komt er weer aan! Ik kijk altijd erg uit naar deze Nederlandse traditie en vooral naar de vrijmarkt. De vrijmarkt is namelijk een superleuke, makkelijke en gezellige manier om spullen die je niet meer nodig hebt te verkopen én om spullen die je nodig hebt aan te schaffen. Op de rommelmarkt tweedehands spullen en kleding kopen is niet alleen goedkoop, maar ook nog eens heel duurzaam. In dit blog lees je tips om zo goed mogelijk je spullen te verkopen én tips om goedkoop aan de mooiste spullen te komen. Sla dus zeker je slag!

Tips voor verkopers: zoveel mogelijk spullen goed verkopen op de vrijmarkt op Koningsdag (of een andere rommelmarkt)

 1.  Wees voorbereid
  Zorg ervoor dat je ruim van tevoren begint met het verzamelen van de spullen die je wilt verkopen. Sorteer ze en prijs ze duidelijk en zorg ervoor dat je alle benodigde verkoopbenodigdheden bij je hebt, zoals contant geld, een (tafel)kleed, stoel, regenzeil, tasjes, karton en stiften om extra bordjes te maken.

 2. Zorg voor aantrekkelijke presentatie
  Zorg voor een aantrekkelijke en nette presentatie van je spullen. Leg ze uitgestald op een tafel of kleed en gebruik eventueel een achtergronddecoratie. Zorg ervoor dat je spullen goed zichtbaar zijn en dat de prijzen duidelijk leesbaar zijn.

 3. Laat mensen stoppen bij jouw kraam
  Misschien willen je kids wel cupcakes bakken of limonade schenken. Of heb je iets anders wat de aandacht trekt, zodat mensen bij jouw kraam stoppen en blijven kijken. Mensen trekken altijd mensen aan, dus voor je het weet is het gezellig druk en verkoop je meer.

 4. Wees vriendelijk
  Wees vriendelijk en beleefd tegen potentiële kopers. Maak een praatje met ze en help ze bij het zoeken naar wat ze zoeken. Dit kan een positieve invloed hebben op hun beslissing om bij jou te kopen.

 5. Vraag kleine prijsjes en bied bundelkorting
  Op de rommelmarkt willen mensen graag koopjes scoren. Wil jij meer vangen voor je mooie spullen, dan is mijn ervaring dat je ze beter op Marktplaats of op Vinted kunt zetten. Ik ben ook wel eens ' te duur' geweest, met als gevolg dat ik aan het einde nog met de spullen bleef zitten en ze alsnog weggaf. Bied korting aan op bundels of op de totale prijs als iemand meerdere spullen bij jou koopt.

 6. Wees flexibel met prijzen
  Wees bereid om te onderhandelen over de prijs als iemand geïnteresseerd is in een item. Het kan helpen om een beetje te zakken met de prijs als het betekent dat je uiteindelijk toch het item verkoopt.

 7. Maak reclame
  Maak gebruik van sociale media en andere kanalen om reclame te maken voor de spullen die je verkoopt en waar je precies staat op de Koningsdag vrijmarkt. Dit kan helpen om meer mensen naar jouw kraam te trekken.
 8. Wees geduldig
  Verwacht niet dat je in de eerste paar minuten van de vrijmarkt alle spullen verkoopt. Wees geduldig en blijf vriendelijk en beleefd tegen potentiële kopers. Uiteindelijk zul je waarschijnlijk alle spullen verkopen.

 9. Kleed je naar het weer
  Je wilt niet halverwege de markt moeten afhaken omdat je het koud hebt (je kunt altijd even een jas kopen), dus zorg dat je je goed aankleed als het koud wordt, of de zonnebrand meeneemt voor als het zonnetje lekker schijnt. Als er regen voorspeld is, neem dan een zeil mee om tijdelijk je waar mee af te dekken.

 10. Zorg voor eten en drinken
  Als je alleen je stand bemant wil je die zo weinig mogelijk verlaten. Bereid je voor door lekkere versnaperingen, een fijne lunch en een thermoskan met koffie of thee mee te nemen. Zo houd je je energie op peil!

Tips voor kopers: mooie en goedkope tweedehands spullen kopen op de vrijmarkt op Koningsdag (of een andere rommelmarkt)

Op de vrijmarkt op Koningsdag kun je echt goedkoop je slag slaan en mooie spullen kopen die anderen verkopen. Je kunt hiermee veel geld besparen. Ik koop zelf altijd veel kleding voor de kinderen op de vrijmarkt, maar ook speelgoed en huisraad zoals lampen. Of denk eens aan boeken of campingspullen. Ook babyspullen zijn ideaal om te kopen op de rommelmarkt: je gebruikt ze maar een korte periode. Zelf koop ik vaak flink vooruit. Ik denk al aan verjaardagen, maar ook al aan cadeaus voor Sinterklaas of Kerst.

Hier zijn enkele tips om goedkoop mooie spullen te kopen op de Koningsdag vrijmarkt:

 1. Ga vroeg
   Als je op zoek bent naar de beste koopjes, is het een goed idee om vroeg op de dag naar de vrijmarkt te gaan. Op die manier heb je de eerste keuze en kun je de beste deals krijgen voordat anderen de kans krijgen om ze te zien.

 2. Onderhandel, maar wees niet te zuinig
  Het is gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs op de vrijmarkt. Als je iets ziet dat je graag wilt hebben, maar de prijs is hoger dan je wilt betalen, probeer dan te onderhandelen. Vraag bijvoorbeeld of de verkoper bereid is om een beetje van de prijs af te doen als je meerdere items koopt. Maar wees ook niet te zuinig. Bedenk ook dat iets in de winkel waarschijnlijk stukken duurder is en dat je er nu geen moeite voor hoeft te doen om het te kopen. Als je via Marktplaats koopt, zit je toch weer met opsturen of langsgaan en dat kost ook tijd. De rommelmarkt is wat dat betreft echt efficiënt inkopen doen.
 3. Neem contant geld mee
  Verkopers op de vrijmarkt accepteren meestal alleen contant geld, dus zorg ervoor dat je genoeg contant geld bij je hebt om de spullen te kopen die je wilt hebben.

 4. Neem eigen tassen mee
  Dan kun je nieuwe aankopen gemakkelijk meedragen.
 5. Koop alleen wat je nodig hebt
  Voor je het weet, ben je zelf ook een marktkoopman of vrouw en zit je met overtollige spullen die je maar lastig kwijtraakt.
 6. Maak een lijstje
  Maak voorafgaand aan de markt een lijstje met waar je naar zoekt: maten van schoenen, kinderkleding, een bureaulamp. Ik heb soms een complete black-out als ik op een rommelmarkt of in een kringloop ben "Waarvoor kwam ik ook al weer hier??". Je lijstje helpt je om je hieraan te herinneren. Dat kan heel eenvoudig in de notities in je smartphone.

 7. Onderzoek van tevoren
  Als je op zoek bent naar specifieke items, doe dan van tevoren onderzoek naar wat ze waard zijn, zodat je een idee hebt van wat een eerlijke prijs is. Dit kan je helpen om te voorkomen dat je te veel betaalt.

 8. Let op kwaliteit
  Let goed op de kwaliteit van de spullen die je koopt. Controleer of ze nog in goede staat zijn en of ze goed werken (in het geval van elektronische apparatuur of gadgets). Zo voorkom je dat je een kat in de zak koopt.

 9. Wees beleefd
  Wees altijd beleefd en respectvol tegenover de verkopers, zelfs als je niet geïnteresseerd bent in hun spullen. Onthoud dat ze hun spullen met zorg hebben uitgekozen en geprijsd en dat ze ook op zoek zijn naar een goede deal.

Red de Rommel: gooi geen spullen weg op Koningsdag!

Nog even een aandachtspuntje als het om de vrijmarkt gaat: vorig jaar heb ik de campagne Red de Rommel gevoerd. Want na elke vrijmarkt blijft er een hoop rommel achter. Spullen die mensen niet hebben verkocht. Vaak belanden deze in de vuilniswagen, waar ze ongescheiden worden weggevoerd. Zonde van al die mooie spullen die voor een ander misschien nog prima bruikbaar waren, maar voor de verkoper niet op tijd een nieuw baasje konden vinden. Ook jij kunt hier wat tegen doen. Lees dus ook even mijn tips op mijn actiepagina Red de Rommel, om te zorgen dat er niet onnodig spullen in de vuilniswagen verdwijnen.

Ik wens je heel veel plezier op Koningsdag. Heb jij nog een tip? Ik hoor ‘m graag!

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Anna
Door

Anna

op 23 Apr 2023

Leuke blog. Koningsdag is mijn favo rommelmarkt van het jaar. Dit jaar voor het eerst verkopen met de kinderen. Er staan al 4 verhuisdozen klaar. Goede tip van de thermoskan en het eten, zou ik zo vergeten! En Campingstoel mee om lekker te zitten!

Petra van Kleef
Door

Petra van Kleef

op 23 Apr 2023

Dank! Tof dat jullie ook gaan verkopen, wat verzamel je snel veel spullen he? Heel veel plezier, de campingstoel zet ik erbij!

Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!