7 zero waste uitdagingen die ik niet wil missen
10 juni 2019 
5 min. leestijd

7 zero waste uitdagingen die ik niet wil missen

In mijn blog deel
ik met je hoe tof het is om afval te verminderen en hoe leuk het is
om deze missie aan te gaan. Maar niet alles is natuurlijk rozengeur
en maneschijn. En ik wil je wel een eerlijk beeld geven. Soms zijn er
namelijk momenten dat ik ervan baal dat we zo streng voor onszelf
zijn. Helemaal geen single use plastic meer kopen blijft ons streven.
Toch zijn er een aantal items die je gewoon niet zo makkelijk zonder
plastic verpakking kunt verkrijgen. En dan kun je 2 dingen doen: òf
toch kopen òf je lievelingsitems laten staan. Het is tenslotte een
missie en daar moet je wat voor over hebben. Gelukkig hebben we voor
veel van onze guilty pleasures al mooie alternatieven gevonden.
Hierbij de 7 lastigste zero waste items en hun alternatieven…of
niet….

1. Tandpasta

De eerste zit in de categorie non food. Over tandpasta zijn de meningen verdeeld. Als je je erin verdiept, kun je ook verschillende ideeën over wel of geen fluoride lezen. Daar zit ik nog best mee. Voor N en mijzelf durf ik het best aan om zonder fluoride te poetsen. Voor de kids is het een ander verhaal. M moet komende week haar 2e gaatje laten vullen en fluoride helpt je tanden gewoon beschermen. Voor de kids hebben we dus toch nog tandpasta uit tube. N en ik hebben al meerdere dingen geprobeerd. Zelf tandpasta gemaakt van kokosolie en baksoda en etherische olie. Alleen: dat is gewoon vies. Ik houd dat een paar dagen vol en daarna grijp ik toch weer naar een alternatief. Hoewel ik doorgaans sterk ben in discipline opbrengen lukt dit me gewoon slecht. Laatst hebben we tandpoeder gekocht, dat zou een mooi alternatief zijn. Wel zonder fluoride, helaas bleek bij het openmaken het tandpoeder in een plastic potje te zitten. Fail…. Maar we blijven zoeken naar een goed en fris alternatief.

2. Zonnebrandcrème

Ook dit is zo’n lastige die nog op m’n lijstje voor verder onderzoek staat. Met onze blonde haren en lichte huid verbranden we binnen no time. Maar het zit altijd in plastic flessen en met een hete zomer gaan er liters doorheen. Daarnaast zijn de meningen over zonnebrandcrème sowieso ook verdeeld. Totdat ik weer zin en tijd heb om me hierin te verdiepen, halen we toch maar de plastic flessen.

3. (Blauwe) kaas

Als
echte kaaskoppen gaat er bij ons in de week aardig wat kaas doorheen.
Niet alleen op brood, maar ook over de pasta en in de linzenburger.
Nu kopen we bij de AH steeds een hele edammer. Die zijn onverpakt.
Alleen zit er altijd zo’n laagje om kaas heen en dat is volgens mij
ook gewoon plastic. Maar nu begrijp ik dat je bij de kaasboer wel
kaas kunt halen met was eromheen en geen plastic. Dit vraagt nog wat
onderzoek. In elk geval vermijden we met de edammer wel de dubbele
verpakking van plastic verpakking en ook nog eens kaasplastic.

Dan
een andere kaassoort: blauwe kaas ofwel schimmelkaas. Ons hele gezin
is er dol op. Met sommige verpakkingen lijk je relatief veilig. Die
bestaan dan uit een folie met een karton eromheen. Maar schijn
bedriegt; want in de folie zit ook gewoon weer plastic verwerkt. Brie
is ook zoiets. Daar zit papier omheen, dachten wij in het begin. Maar
dat heeft ook een plastic laagje en doordat het zo vet is kun je het
dus niet in de papierbak gooien en moet het bij het restafval.

We
hebben het lang volgehouden zonder blauwe kaas, maar omdat we het in
veel gerechten aten was het toch wel een grote misser. Ok, je kunt
het bij de kaasboer halen, maar dat is vaak heel duur en dat halen
moeten we dat ook weer plannen. Dus wat we nu doen is af en toe toch
blauwe kaas halen, maar dat halen we dan uit het versschap van onze
buurtsuper en alleen als het zo’n datumsticker op staat. Als we het
op deze manier ‘redden’ van voedselverspilling keuren we het goed.
Gelukkig zit er dan ook minimaal plastic omheen.

4. Chips

Nog zoiets: wij zijn ook gewoon mensen met af en toe een ultieme snackbehoefte. En vooral de kids worden erg bij van die lekkere aardappelsnacks. Maar chipszakken zijn echt slecht afval want dat bestaat dus uit een laag folie met plastic. En moet je dus bij het restafval doen. Een no go voor ons. Chips kopen we in de regel niet. Nu is het niet zo dat de kids het nooit meer eten, want ze doen op visite of tijdens uitjes heus nog wel eens wat chips op. En met de kinderverjaardagen halen we het bij pure uitzondering in huis, wel met mate. Hetzelfde geldt ook voor alle aan chips verwante knabbels, ook dat missen we. Maar is tegelijk wel weer best gezond voor ons: we kunnen dus niet snel naar zo’n zak slechte vetten grijpen. Hier hebben we nu wel een mooi alternatief voor: popcorn. Dat koop ik in 5 kg zak bij de Biologische toko. En ik weet nu inmiddels hoe je popcorn kunt maken met een laagje suiker eroverheen. Deze relatief gezonde snack valt erg in de smaak bij de kids. Het is ook zo gemaakt en je hebt het altijd in huis. Nog een voordeel: je kunt het best lang bewaren in een afgesloten bak, dus je kunt zelfs een voorraadje aanleggen.

5. IJs

IJs is ook zo’n must have waar je gewoon niet buiten kunt. Zeker niet in de zomer en zeker niet met kids. Het lukt ons gelukkig vaak om een ijssalon te vinden waar ook de kids erg blij van worden. Wij kiezen uiteraard altijd een hoorntje en geen bakje ijs. Maar op sommige plekken is er geen schepijs te krijgen en tegen de kids is het dan lastig nee zeggen tegen die smekende blikken. Dus soms gaan we toch nog overstag voor de voorverpakte raket of perenijs. Wel weer mooi: ik heb een paar weken terug een ijsmachine op de kop getikt bij de kringloopwinkel. Een paar dagen terug heb ik daarmee ons eigen verse mango perzikijs gemaakt. En dat was superlekker! Dus waar ik eerst nog vaak moeite had de verleiding te weerstaan om een bak van mijn favoriete tropical ijs te halen (niet gedaan hoor), maken we het nu gewoon zelf. En nog supervers ook!

6. Boter

Over
boter of margarine op je brood ben ik ook inmiddels het spoor
bijster. Eerst moest je altijd margarine op je brood. Toen bleek het
slecht en moest je halvarine met vitaminen. Toen bleek dat ook slecht
en moest je maar roomboter op je brood. En toen…inmiddels weet ik
het niet meer. Wel is het goed om de juiste vetten binnen te krijgen.
Onze kids vinden boter op brood maar vies. Uitdaging. Die eten dus
eigenlijk alleen boter als ze hagelslag of ander beleg eten wat moet
blijven plakken. En een broodje hagels of jam is ook gewoon echt
minder lekker zonder roomboter. En roomboter zit ook weer in van dat
papier dat je bij het restafval gooit. Toch laten we de boter ook
niet liggen en gebruiken we dit gewoon. Ook om taart of cake mee te
bakken. Iets waar we (nog) niet zonder kunnen.

7. Kauwgom

Last but not least mis ik kauwgom het meeste. Ik was een fervente kauwer, vooral ’s ochtends en na lunchtijd even een lekker fris kauwgommetje was vaste prik. In het begin heb ik nog wel eens een potje gekocht. Met het idee om die potjes te recyclen. Maar kauwgom zelf is natuurlijk ook van plastic gemaakt, dus het product zelf is gelijk ook het probleem. Er zijn wel alternatieven op basis van natuurlijke gom, maar helaas zitten die weer vaak driedubbel verpakt en zijn bovendien onwijs duur. En lang niet zo lekker. Dus helaas, kauwgom laat ik echt nog staan. Wie een goed alternatief weet mag het zeggen!

Wat zou jij niet kunnen laten staan?

Nou dat waren wel de toppers. Nu ik het opschrijf valt het nog best wel mee qua aantal (niet qua gemis…). Wil niet zeggen dat we voor sommige producten die ik hier niet genoemd heb niet best veel moeite moeten doen, maar die kunnen we in elk geval wel zonder verpakking verkrijgen.

Heb
jij ideeën voor ons voor bovenstaande producten? En wat zou jij echt
niet kunnen laten staan? Laat het weten door hieronder te reageren!

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Claudia
Door

Claudia

op 15 Jan 2020

Koffie halen bij simon levelt in je eigen verpakking. Naar de groentenboer voor onverpakte groenten en naar de bakker met je eigen broodzak ( ik heb plastic broodzakken van vroeger bewaard die ik eindeloos kan hergebruiken). Zeep en shampoo blokken van dille en kamille ( die zijn niet verpakt, dus los te koop). Dit spaart plastic flessen.

Claudia
Door

Claudia

op 15 Jan 2020

Oh ja en kruiden kopen in een kruidenwinkel. De droom van utrecht bijvoorbeeld doet de kruiden die je nodig hebt in je eigen doosjes. Alleen voor toiletpapier heb ik nog geen oplossing gevonden. Dat koop ik helaas alleen nog in plastic omverpakking.

Petra
Door

Petra

op 15 Jan 2020

Hoi Claudia,Leuk om van je te horen. Zo te lezen ben je aardig op weg, goed bezig! Kruiden haalt mijn moeder nu ook voor me op de markt. Wij hebben de laatste keer toiletpapier van 100% Eco besteld. Dat is verpakt in een kartonnen doos, zonder plastic. Om elke rol zit wel papier. Het is van gerecycled papier gemaakt. En met zo'n doos ben je voor een heel jaar gelijk klaar. Groeten, Petra

Jacqueline vd Put
Door

Jacqueline vd Put

op 20 Feb 2021

Gisteren weer eens goed gepoetst. schrok van het aantal flessen, en plastic verpakkingen. Het roer moet om. vanaf vandaag. Te beginnen met alle schoonmaakmiddelen en badkamerartikelen te vervangen. zoals bv shampo bar, uitwasbare reingingsschijfjes etc, Groente en fruitzakken mee bij het boodschappen doen.. Natuurlijk wist ik het al, maar is zo makkelijk he.... Maar vanaf nu gaan we er bewuster mee om ..

Petra-vanKleef
Door

Petra-vanKleef

op 23 Feb 2021

Hee Jacqueline, Wat goed van je! Moet je straks zien waar je over een jaar staat, als je steeds duurzame bewuste stappen blijft nemen. Dan weet je niet meer beter! Groet, Petra

Marielle Linthorst
Door

Marielle Linthorst

op 15 May 2023

Bij The Good Roll kun je kiezen voor rollen toiletpapier zonder plastic of papier er om heen. Wordt geleverd als losse rollen in een kartonnen doos.

Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!