Aan de bak

Sinds vorige week moeten ook wij eraan geloven. We moeten “aan de bak” van onze gemeente. Leuk bedachte campagneslogan, dat wel. Maar hij valt niet zo lekker bij mij. Je raadt het vast al. Het aan de bak gaan gaat om een extra kliko voor PMD. Voor wie hier net als ik nieuw in is, PMD staat voor plastic, metaal (blik) en drankkarton. Nog zo’n enorm (plastic) gevaarte van 240 liter dat ik ergens bij m’n huis moet stallen. Grijs met oranje deksel deze keer. Een paar weken geleden werd ie al aangekondigd met een mooie folder in bakvorm waarop stond wat je er allemaal wel niet in kunt doen. Hoe handig…

Thanks but no thanks

Ik zit er dus niet op te wachten. Helemaal nu het zo goed gaat met onze “minder afval” missie en met name ons anti wegwerpplastic beleid. We hebben nog maar 1 zak plastic afval per maand en ik streef de komende tijd naar nog minder. En die ene zak die breng ik net zo lief even naar de grote oranje bak bij de supermarkt. Ok, voor iedereen die nog niet op plasticdieet is, is zo’n bak misschien wel handig. Want plastic afval en helemaal met drankkarton en blik erbij is tegenwoordig het grootste deel van je afval. En het is super dat het gescheiden wordt en dat dit zo gestimuleerd wordt door het gescheiden op te halen. Overigens deed onze gemeente dit al, maar mocht je de zakken aan lantaarnpalen hangen. Dat gaf teveel troep en daarom moeten we nu aan de bak.

Daar gaat je op 2 bakken ingerichte tuin

Maar ik heb dus nu 3 bakken bij m’n huis. En maar plek voor 2. Onze tuin is ingericht op 2 bakken. Dus die 3e bak die staat nu in de weg. Wij zijn niet de enige zijn met dit tuininrichtingsprobleem. Ik zie vaak genoeg huizen die prachtige ombouw hebben gemaakt, helemaal geïntegreerd in de tuin. En als ik nu door mijn wijk fiets dan heeft die nieuwe bak in veel gevallen nog geen mooi plekje gevonden en staat ie bij gebrek aan een goede plek maar gewoon naast de voordeur. Het is in elk geval geen gezicht. En toch is dat meteen ook mooi, want het laat wel zien dat afval een groot deel van ons leven uitmaakt. Hoe bijzonder dat we allemaal zorgen dat ons huis en tuin er strak gestyled uitzien, maar dat we het heel normaal vinden dat we 3 enorme lelijke afvalcontainers bij ons huis hebben staan.

Praktisch

En het is ook meteen zo’n grote bak. Verschillende formaten, daar doen ze niet meer aan. Dat is natuurlijk omdat de vrachtwagens op 1 formaat ingericht zijn. Dat snap ik ook wel :). Maar zo’n grote bak stimuleert onbewust om er veel in te doen. Het schijnt namelijk zo te zijn dat als je ergens veel voorraad van hebt, bijv. een grote fles shampoo, dat je dan meer gebruikt omdat je het gevoel van overvloed hebt. Met zo’n bak werkt dat vast hetzelfde. O, hij is nog niet vol, dus het valt wel mee hoeveel afval we produceren, dan kan er nog wel wat bij! Nu mag je dus van de gemeente voor hetzelfde geld 3 bakken vullen in plaats van 2.

Wennen

Uiteraard heb ik gelijk toen we die folder kregen contact opgenomen met de gemeente. Dat ik die bak niet wilde. Want we hebben toch bijna geen PMD afval meer. Dat zou voor ons dan weer mooi een bak schelen. Maar helaas. Na bijna 2 weken op antwoord te hebben gewacht kwam in een duidelijk gestandaardiseerde alinea’s het teleurstellende antwoord op mijn vraag. Iedereen krijgt in eerste instantie een bak. Dat is zodat we eraan kunnen wennen (!). Maar als we dan in februari nog geen vriendjes zijn geworden, dan kunnen we een scheiding aanvragen en dan mag de bak een ander thuis gaan zoeken. En nee, mijn bak was niet voor niets gemaakt (daar maakte ik me zorgen om), want er worden toch wel nieuwe huizen gebouwd en dan kan mijn bak daarheen. En op mijn vraag of de bak dan in elk geval van gerecycled plastic is gemaakt (want ja, ik heb er tenslotte ongewild nu een berg plastic bijgekregen), kreeg ik als antwoord: gedeeltelijk. Ook dat antwoord deed er 1,5 week over dus dit ontmoedigingsbeleid hield me tegen om nog naar het percentage te vragen. Het is wel een echte Kliko, dus we hebben hier met een kwaliteitje te maken. En Kliko beweert op hun site dat hun minicontainers 100% recyclebaar zijn dus dat moet ik dan maar aannemen.

Arsenaal aan bakken

Ben wel benieuwd wat er nu gebeurt met de gewone grijze bak. Verdwijnt die op den duur? Dat zou fijn zijn, want je zou denken dat er steeds minder echt restafval overblijft. Ik hoor ook van gemeenten die het restafval verzamelen in ondergrondse containers. Ook prima. Zolang we maar geen arsenaal aan enorme bakken hoeven te hebben.

Twijfels

Wel kwamen er met de komst van folder – en inmiddels bak – wat twijfels boven over onze missie. Want tja, die folder doet je geloven dat, als je maar alles scheidt, je dan goed bezig bent. Tuurlijk is het beter om afval opnieuw te gebruiken als grondstof, dan het op 1 hoop te gooien en te verbranden. Maar is dat afval überhaupt nodig in the first place?

Want onze missie gaat om veel meer. Het gaat om de hele cyclus die bij onze verpakkingsverslaving komt kijken. Transport. Verpakkingsfabrieken. Energie die wordt gebruikt om verpakkingen te maken. Water dat wordt verbruikt om hergebruikte verpakkingen schoon te maken en te recyclen. Ik noem maar een paar dingen. We kopen immens veel kleine verpakkingen, ook van langer houdbare producten, terwijl iedereen over een wat langere tijd toch grootverbruiker is. Dat kan anders!

Wij gaan door!

Dus de twijfel was maar van korte duur. Wij gaan door met onze missie! We zijn binnen zelfs overgestapt zijn op een 3 x 8 liter afvalbak in plaats van twee 30 liter bakken. In elk geval verliest het afval binnen ons huis terrein. Nu buiten nog.. .
Hoewel ik natuurlijk kan overwegen om m’n tuingereedschap, kussens of buitenspeelgoed erin te bewaren, gun ik die bak over een paar maanden met liefde aan een nieuwbouwhuis. En het zou natuurlijk nog mooier zijn als ook die bewoners ‘m ook niet nodig zouden hebben.

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!