Dagje uit zonder afval

Het is zomervakantie en de ultieme tijd voor dagjes uit in eigen land, helemaal nu het gros van de Hollanders al dan niet gedwongen in Nederland blijft. Bij zo’n dagje uit hoort ook lekker eten en drinken. Hoe zorg je ervoor dat jouw leuke dagje uit geen drama wordt voor onze planeet? In deze post vertel ik je hoe jij als zero waster goed voorbereid op pad kunt gaan en je van jouw dagje uit kunt genieten zonder afval te veroorzaken.

Goede voorbereiding

Voor een dagje uit zonder afval ga je goed voorbereid op pad. En waar je naartoe gaat en of je van plan bent om uit te eten of je eigen versnaperingen mee te nemen bepaalt hoe je je gaat voorbereiden.

Zelf je eten meenemen

Wil je op safe spelen? Neem dan je eigen versnaperingen mee. Dit heeft onze voorkeur als we met de kids naar een attractiepark, speeltuin of museum gaan. Kinderen kunnen nogal eens kieskeurig zijn met eten en als je dan afhankelijk bent van wat ze ter plekke verkopen, kan dat nogal eens gezeur en een slechte sfeer opleveren (“ik lust dat niet”, “ik wil poffertjes”, “we zouden toch patat eten?”) Ook hebben die van mij altijd honger op momenten dat er net geen etenskraampje is of als net iedereen trek heeft en er dikke rijen staan. Daarnaast is zelf meenemen ook nog eens voordeliger.

Makkelijk verpakt, maar een berg afval

Met een dagje uit zie je vaak gezinnen die voor het gemak allemaal extra verpakte dingen mee hebben. Denk aan kleine pakjes drinken, plastic flesjes water of frisdrank, knijpfruit en verpakte koekjes. Ook wij hebben ons daar vroeger wel schuldig aan gemaakt.
Nu we zonder afval leven, pakken we het anders aan. Uiteraard wil je wel lekkere dingen meenemen, zodat zo’n dagje uit toch een traktatie is. Maar het hoeft niet te gek. Het uitje an sich is al een traktatie. Meestal nemen wij eten mee zoals we normaal ook zouden eten plus wat extraatjes. En we kiezen dan wel voor een lekker ijsje ter plekke.

Wat pakken wij in als we zelf ons eten meenemen?

  • Waterflessen voor ons en voor de kids
  • Thermoskan heet water en/of theebeker
  • Papieren zakje met losse thee
  • Limonadesiroop of diksap in een potje, om de flessen van de kids bij te kunnen vullen.
  • Boterhammen van thuis
  • Iets lekkers van de bakker als een donut, kaastengel in onze eigen verpakking
  • Vers fruit. Gesneden of heel: een appel hap je gemakkelijk af.
  • Snoepjes in een apart snoeptrommeltje
  • Gezonde snacks als komkommer en paprika in een broodtrommel.

Ok, het kost je wel wat voorbereiding en gesjouw, maar op de dag zelf heb je er geen omkijken meer naar. En eerlijkgezegd word ik soms gelukkiger van een picknick in het gras dan lang te moeten wachten op een overvol terras (hé, dat rijmt ?).

Light optie

Vind je dit toch te ver gaan, dan is de light optie om echt die pakjes drinken in de supermarkt te laten staan, evenals de wegwerpplastic flesjes. Neem dus je eigen drinkflessen en eventueel limonadesiroop mee. In de drinkpakjes zit eigenlijk ook gewoon limonade en de rietjes en de plasticjes waar het rietje in zit worden vaak zwerfafval. Water uit een plastic flesje is echt niet nodig met ons kwalitatief goede kraanwater in Nederland. Zorg ook dat je altijd je afval netjes opruimt en in de afvalbakken gooit. Is er geen afvalbak of is ie vol? Neem je afval dan even mee totdat je het wel goed (gescheiden) kunt weggooien.

Eten ter plekke kopen

Wil je minder sjouwen? Of wil je juist genieten van het culinaire aanbod ter plekke? Ook dan kun je zonder afval van jouw dagje uit genieten. Bereid je dan evengoed voor. Bekijk vooraf waar je heengaat en welke eetgelegenheden er ter plekke zijn. Kun je terecht in een restaurant waar ze gewoon servies en bestek hebben? Of ga je naar een festival waar je je eten in wegwerpverpakkingen krijgt en je dus beter een bordje, beker en/of bakje mee kunt nemen om het eten in te laten doen? Als je weet waar je heen gaat, weet je ook wat je zelf mee moet nemen.
Ga je overigens naar een restaurant met echt servies, let dan toch goed op: weiger een rietje of roerstaafje. Zelf vind ik het ook jammer als ze de ketchup, mayonaise en mosterd in van die plastic sachets hebben. Helaas kun je niet alles voorzien. Zelf weiger ik dan nog wel eens, maar mijn dochter kan helaas niet zonder ketchup.

Weet wat je eet

Natuurlijk is afval niet het enige waar je op kunt letten als je uit eten gaat. Kies bij voorkeur voor vegetarische of vegan opties. En als het eten erg goedkoop is dan gaat dat vaak ten koste van de kwaliteit, diervriendelijkheid en een eerlijke prijs voor de leveranciers.

Voorbeeld: eigen bakjes mee naar all-in attractiepark

Zelf waren wij in de vakantie heel goed voorbereid naar attractiepark Drouwenerzand. Hier hebben ze een all-in concept met snacks, patat, ijs, koffie, thee en limonade bij de prijs ingegrepen. O ja, en ook fruit. Het gevolg is heel veel bekers en kartonnen bakjes voor de patat en snacks. Een enorme berg afval en niet nodig als iedereen zelf z’n bekers en bakjes mee zou nemen net als wij. En het zou zelfs al schelen als iedereen de bekers de hele dag gebruikt en niet telkens een nieuwe pakt. Maar dat is waarschijnlijk allemaal teveel moeite, want er staan ook heel veel afvalbakken, dus dan is het daarin gooien veel makkelijker.

Patat en snacks in je eigen bakjes
Patat en snacks kun je prima in je eigen bakje halen

Wat neem je mee als je zero waste “uit eten” gaat?

  • Je eigen beker voor koffie of thee, liefst afsluitbaar.
  • Je eigen rietje van bamboe of staal voor de kids (als ze dat echt graag willen)
  • Een bakje, bordje of trommeltje om je eten in te laten doen. Een broodtrommel werkt eigenlijk prima. Er kan een goed portie in en als je de deksel erop doet, hoef je ‘m thuis pas af te wassen.
  • Een spork (lepel, mes en vork ineen) of je eigen bestek
  • Voor een ijsje: een bekertje en een lepeltje (mocht je geen hoorntje willen).

Deze dingen zijn allemaal niet zo zwaar dus hiermee til je je echt geen breuk en het scheelt echt een hoop afval.

Schepijs in je eigen bekertje
Wist je dat je ijs ook gewoon in je eigen bekertje kunt laten doen?

Back to normal

Ok, het bovenstaande klinkt allemaal heel erg nerdy en ANWB, maar ik hoop echt dat dit allemaal (weer) normaal wordt. Wist je dat meeneemkoffie iets is van de laatste jaren en dat vroeger iedereen lekker z’n eigen koffie meenam (nergens is de koffie zo lekker als thuis)? En dat koffie drinken uit een wegwerpbeker afbreuk doet aan de smaak en de koffie ervaring? Ik ben geen koffiedrinker, maar voor thee geldt voor mij wel hetzelfde. Het liefste drink ik thee uit een glas. Ik neem dan in plaats van een plastic theebeker ook wel eens een afsluitbaar jampotje mee, ook wel een mason jar genoemd.

Ga het gewoon doen!

Maar ondanks dat het nerdy is: je red er wel onze planeet mee. Ga het gewoon doen! Het lijkt meer werk, maar als je eenmaal je routine hebt gevonden, is deze manier van dagjes uit vieren leuker geworden. Want je houdt er in elk geval een schoon geweten aan over (en geld voor een 2e dagje uit).

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!