7 duurzame opstekers
15 oktober 2019 
3 min. leestijd

7 duurzame opstekers

Valt het jou ook op dat het bewustzijn van je omgeving en eigenlijk de hele wereld op het gebied van duurzaamheid echt aan het groeien is? Waar ik meestal kritisch ben, wil ik deze keer toch een vrolijke noot inbrengen. Want hoewel ons klimaat en milieu me ernstig zorgen blijven baren, lijken er dus steeds meer mensen en bedrijven te zijn die echt in actie komen.

Niet meer schreeuwende in de (plastic)woestijn

Ik merk het bewustzijn ook groeien in mijn omgeving. Zo ben ik lang niet meer de enige die brood haalt in stoffen zakken bij de bakker, maar verkopen de meeste bakkers de stoffen zakken nu zelf ook! Ook zijn er steeds meer supermarkten die herbruikbare zakjes aanbieden voor groenten of brood (helaas ook van
plastic). En zeggen ze na te denken over minder verpakkingsmateriaal, hoewel dit mij nog te langzaam gaat. Ik ken ook steeds meer mensen die zweren bij de shampoo bars. Dus stukken zeep om je haren mee te wassen. Zelf ook helemaal blij mee.

Duurzame omgeving

Ten opzichte van 1,5 jaar geleden is dat echt een verschil. Nu werk ik toevallig (of eigenlijk niet toevallig…:)) bij een bedrijf dat duurzaamheid nastreeft en de leiding neemt in de energietransitie. Dus misschien ben ik ook relatief vaker omgeven door mensen die ook bezig zijn om de wereld een beetje beter te maken. Ik had bijvoorbeeld ook het blog Waarom wij plastic afval vermijden” op het intranet van mijn werk gepost en ik kreeg alleen maar positieve reacties. En hoorde ook weer dat er meer collega’s hiermee bezig zijn! Hoe leuk is dat?

7 duurzame opstekers

Dus deze keer een paar fonkelende
lichtpuntjes, die mij de laatste tijd ter ore kwamen:

  1. De Ocean Cleanup is sinds 2 oktober ook echt plastic aan het vangen! De nieuwste plasticvanger werkt na wat aanpassingen en vangt zelfs microplastic deeltjes van 1 mm. Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar dit geeft een mens hoop, toch?
  2. Het verbod op wegwerpplastic komt dichterbij, in 2021 is het al zover. Dit is natuurlijk al langer bekend, maar blijft een geweldige stap voorwaarts.
  3. Ikea en Lidl stoppen al in 2020 met het verkopen van wegwerpplastic zoals bordjes en bestek. En ook Starbucks doet vanaf 2020 de plastic rietjes in de ban. Mooi van Ikea: begin dit jaar zag ik dat ze cadeaukaarten van hout hadden. Ik weet niet of ze ze nu nog hebben, want ben er al even niet geweest. Maar waarom zou je ze van niet te recyclen PVC maken terwijl hout of bamboe ook een optie is?
  4. Unilever wil binnen 5 jaar het plastic verpakkingsmateriaal van hun producten met 50% hebben verminderd. (Dat vind ik dan nog weinig en lang duren, maar goed, het begin is er).
  5. Er zijn zoveel kleine initiatieven die zo goed bezig zijn om onze wereld te redden. Als je the Happy Activist volgt, zie je elke dag het bewijs van de duurzaamheidsbeweging. Denk aan Drones die duizenden boomzaadjes tegelijk kunnen planten in onherbergzame gebieden of plasticstofzuigers voor planten. Maar ook buurkastjes en lokale strandopruimacties. Like ze op LinkedIn of Facebook of word lid van hun nieuwsbrief en je krijgt een dagelijkse dosis blijheid.
  6. Een mooi lokaal initiatief wat echt een onverwachte opsteker is: de Hoornse Vaart, ons zwembad in Alkmaar, kondigde in de infomail van zwemles aan te gaan stoppen met de blauwe plastic overschoentjes. De ouders moeten voortaan maar op blote voeten of slippers het zwembad in. En terecht. (Ik geef toe ik gebruikte ze vroeger ook wel eens, maar gebruikte wel zo lang mogelijk hetzelfde paar). Daarnaast willen ze ook overig wegwerpplastic, zoals bekertjes gaan elimineren. Dit lijkt misschien een klein gebaar, maar dit soort dingen zijn echt baanbrekend. Een jaar geleden had ik me dit nog niet voor kunnen stellen met al die zeurende ouders, maar het bewustzijn is zo gegroeid dat de tijd nu rijp is voor dit soort acties. Bovendien: gedrag is zo makkelijk aan te passen. Gewoon niet meer aanbieden en mensen gaan ze echt niet van thuis meenemen. Dus goed bezig! Want volgens mij gingen er flinke pakken blauwe schoentjes doorheen met al die honderden kinderen op zwemles.
  7. En last but not least: Reisorganisatie Tui stopt met vliegreizen naar Parijs vanaf het najaar van 2020. Want met de trein ben je er net zo snel als je alle tijd meerekent die je op Schiphol nodig hebt. Daarnaast bieden ze treinreizen naar steden binnen de 700 kilometer aan. Ook dit vind ik echt mooi en onderscheidend!

Elke dag duurzaam

Afgelopen donderdag was het 10 oktober. Voorheen Dag van de Duurzaamheid, een initiatief van Urgenda. Zij hebben echter nu elke dag uitgeroepen tot Dag van de Duurzaamheid. En zo is het ook. De belangrijkste en misschien wel enige missie van de generatie die nu leeft is het garantstellen van het voortbestaan van onze aarde en dus bewust in actie te komen. Dus oogkleppen af, duurzaamheid is niet meer stoffig en suf, maar superstoer. Go for it!

Wat merk jij?

Merk jij ook dat je omgeving steeds bewuster wordt? Heb je ook voorbeelden van mensen of bedrijven die hartstikke goed bezig zijn, al is het maar klein? Post dan even een reactie onder dit blog!

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Andrea
Door

Andrea

op 18 Oct 2019

Wat een fijne blog. Lekker om deze positieve punten te lezen. Daar wordt ik blij van!!!! Ik werd gisteren tijdens een wandeling in mijn woonomgeving ook blij verrast! Liep over het platteland. Normaal loopt daar niemand. Maar in de verte zag ik een stel lopen met een tas. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat haar man een grijparmpje bij zich had en zo af en toe iets daarmee opraapte. Dat iets was dus plastic! Ik kwam dichterbij en riep meteen dat ik dit nou een HEEL goed initiatief vond. Raakte met ze aan de praat... en deden ons beklag over de hoeveelheid wat er lag. Ik heb ze dubbel en dwars gecomplimenteerd!!! Wat een toppers!!! En ik zal volgende keer ook een tas meenemen om plastic van de straat en uit de berm te halen!

Petra
Door

Petra

op 22 Oct 2019

Hee Andrea, leuk om van je te horen en inderdaad er zijn zoveel onzichtbare helden. Gelukkig reageren steeds meer mensen zoals jij en gaan ook zelf aan de slag. Wij hebben laatst tijdens een wandeling ook een zak vol afval uit het bos gevist. De zak hadden we ook gevonden en konden we mooi vullen.

Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!