Duurzame zorgverzekering 2022
28 december 2021 
3 min. leestijd

Duurzame zorgverzekering 2022

Nog maar een paar dagen en dan is het 2022. Ben jij dit jaar net als ik wat aan de late kant met het nalopen van je zorgverzekering? Lees dit dan nog even. Want ook wat je zorgverzekeraar betreft kun je voor duurzaam kiezen. Vergelijk niet alleen de prijs van je zorgverzekering, maar ook de duurzaamheidsscore. In dit blog lees je wat de top 3 is van duurzame zorgverzekeraars in 2022 en welke duurzame zorgverzekering ik heb gekozen.

Duurzame zorgverzekeraars 2022

Je denkt er misschien niet direct aan, maar ook door het kiezen van een duurzame zorgverzekeraar draag je bij aan een betere wereld. Zo’n verzekeraar krijgt een hoop geld binnen via alle premies. Hun financiële buffers beleggen zij om rendement uit te halen. Maar als ze dat veel doen in fossiele industrie of andere praktijken die niet bijdragen aan een betere wereld, dan doen zij met jouw geld weinig goeds. Dat kan beter. Je kunt dus ook voor een duurzame zorgverzekeraar kiezen die de reserves investeert in duurzame of verantwoorde beleggingen.

Gemakkelijk overstappen naar een duurzame zorgverzekering

Elk jaar loop ik even m’n zorgverzekering na en bedenk ik of ik een extra aanvullende verzekering nodig heb. Want je betaalt al snel veel geld voor een aanvullend pakket en als je gezond bent, heb je dat waarschijnlijk niet nodig. Maar dat moet jij natuurlijk helemaal voor jouw situatie bepalen. Ieders situatie is anders. Vorig jaar wilde ik ook voor een duurzame zorgverzekering gaan en heb ik uitgezocht welke toen de duurzaamste was. Ik ben toen van Zilveren Kruis overgestapt naar Ditzo (a.s.r). Hoewel Zilveren Kruis (Achmea) op nummer 2 stond en ik via mijn werkgever extra aanvullingen kon krijgen, vond ik het belangrijker om voor de meest duurzame zorgverzekering te kiezen.

De duurzame zorgverzekering top 3

Deze top 3 is tot stand gekomen dankzij de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Deze organisatie deed een toetsing van het beleggingsbeleid en de implementatie ervan (over 2020).

Ik noem hier een top 3, maar eigenlijk vind ik het een top 2 omdat tussen de nr. 2 en 3 al zo’n gat zit, de nummer 3 scoort al geen voldoende. Als je dan toch voor duurzaam kiest, ga dan voor 1 of 2. Onder de verzekeraars vallen overigens weer meerdere zorgverzekeringen, dus je hebt meer keuze.

  1. A.s.r. -> hier valt de Ditzo zorgverzekering onder. Zij hadden een score van 3.9 uit 5
  2. Achmea -> hier vallen Zilveren Kruis, Interpolis, De Friesland en FBTO onder. Zij hadden een score van 3.5 uit 5
  3. CZ Groep -> hier valt OHRA onder. Zij hadden een score van 2.6 uit 5

Helaas is het overigens niet zo dat deze top 3 dus helemaal niet meer in fossiele brandstoffen e.d. beleggen (anders hadden ze wel 5 uit 5 gehaald), maar deze doen het in elk geval beter dan de rest.

Je kunt het hele rapport van de VBDO overigens zelf ook inzien.  

Kies voor duurzaam met je portemonnee

Uit het onderzoek van VBDO bleek dat 2 op de 5 verzekeraars nog geen concreet beleggingsbeleid voert op klimaatgebied. Hoewel er sinds vorig jaar wel stappen zijn gezet, is het dus niet automatisch zo dat jouw zorgverzekeraar zich naast goede medische zorg ook om onze planeet bekommert. Reden genoeg dus om deze laatste dagen van het jaar een duurzame keuze te maken en over te stappen naar een duurzame zorgverzekeraar. Voor het geld hoef je het niet te laten, want de zorgverzekeringen die verbonden zijn aan deze verzekeraars zijn zeker niet of niet veel duurder dan de andere verzekeringen. Door voor een duurzame zorgverzekering te kiezen, beloon je hun beleid met meer klanten, waardoor zij weer merken dat meer klanten voor hen kiezen vanwege hun duurzame beleid en dan gaan ze daar weer een stapje verder mee. En zo krijg je een positief sneeuwbal effect.

Korting op de jaarpremie van je duurzame zorgverzekering

Zelf ben ik de afgelopen jaren vaak overgestapt en sinds vorig jaar naar Ditzo gegaan. En daar blijf ik ook in 2022, omdat zij het meest duurzame beleid hebben en ook dit jaar op nr 1. staan. Ondanks dat ik misschien wat voordeliger uit ben bij Zilveren Kruis en wat meer aanvullende zaken krijg via mijn werkgever, vind ik de duurzaamste keuze belangrijker. Ditzo bevalt mij prima en omdat ik per jaar betaal, krijg ik 1% korting op de jaarpremie. Scheelt toch weer. 

Gemakkelijk overstappen naar een duurzame zorgverzekering

Denk jij dat overstappen gedoe is? Dat valt echt reuze mee! Het is een kwestie van aanmelden bij je nieuwe zorgverzekeraar en die zegt jouw oude verzekering op. Het overstappen is echt in een paar minuten geregeld. Wel adviseer ik je om even goed te kijken naar het juiste pakket dat past bij jouw zorgbehoefte. Maar ook dat staat allemaal helder uitgelegd. Op een vergelijkingssite als Independer.nl kun je gemakkelijk vergelijken. Je vinkt de bovengenoemde zorgverzekeringen aan, vergelijkt de pakketten en premies en sluit direct degene die bij je past.

Hoewel het je misschien wat uitzoekwerk kost om de verzekering te vinden die bij jou past, heb je toch weer een Groene Heldendaad gedaan. Zet ‘m op!

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!