Duurzamere ideeën en alternatieven voor snoep tijdens Sint Maarten op 11 november
26 oktober 2022 
6 min. leestijd

Duurzamere ideeën en alternatieven voor snoep tijdens Sint Maarten op 11 november

Op 11 november vieren we hier Sint Maarten. Een gezellige traditie waarbij kids met een mooie zelfgemaakte lampion langs de deuren gaan om veelal grappige Sint Maarten liedjes te zingen in ruil voor snoep. Hoewel het een gezellig feest is waar menig kind naar uitkijkt, heeft het ook zo’n nadelen om zowel gezondheidsredenen als wat duurzaamheid betreft. Ten eerste is bijna al het snoep verpakt, daarnaast heb je ook nog gradaties in de duurzaamheid van het snoep zelf. En last but not least: snoep is an sich niet goed voor tanden en gezondheid. Zeker niet in de hoeveelheden waarmee het binnenkomt.

Toch kun je Sint Maarten wel duurzamer en gezonder aanpakken als je op 11 november bij de deur staat en/of als jouw kids met een zak vol snoep thuiskomen. In dit blog vertel ik je hoe ik hiermee omga en wat mijn duurzame(re) tips en ideeën zijn, want dat dit een duurzaam dilemma is hier dat is zeker.

Wat is er niet duurzaam aan Sint Maarten snoep?

Ik noem een paar dingen:

  1. Bijna iedereen deelt verpakt snoep uit: zakjes Haribo, mini chocoladereepjes, spekken, lollies, chips, kauwsnoepjes, noem maar op. Uit hygiënisch oogpunt is dat een pre en het is ook wel lekker makkelijk. Los snoep wordt snel plakkerig tussen al het andere snoep en door een hand losse pepernoten, zit snel de hele tasinhoud onder het pepernotengruis. Onhandig. Maar het zorgt wel weer voor een enorme hoeveelheid aan plasticjes. Die, omdat ze zo klein zijn, snel kunnen wegwaaien en in de natuur belanden. Bovendien is nog maar de vraag of deze kleine plasticjes uiteindelijk gerecycled worden. Omdat ze zo klein zijn, is de kans groot dat ze er tussendoor glippen.

  2. Veel snoep bevat gelatine en de meeste gelatine voor voeding is gemaakt van huiden van varkens (bron: Wikipedia.org). Niet geschikt voor als je veganistisch wilt eten. Soms bevat snoep ook melk of melkpoeder.

  3. Wat de mini chocoladereepjes en Smarties betreft: Mars en Nestle staan nou niet bekend om hun duurzame en verantwoorde inkoop van chocolade. Chocolade is een product waarbij morderne (kind)slavernij nog steeds aan de orde is. Bovendien wordt er bij de productie van chocolade heel veel water verbruikt. Wel 850 liter water per 50 gram (bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn). Daarbij bevatten veel van deze producten melkchocolade (en dus melk). Niet vegan/plantaardig dus. Ook melk heeft een flinke impact op het milieu. "Gewoon" snoep bestaat voor het grootste gedeelte uit suiker, wat niet zo gezond is, maar qua productie een veel lagere impact heeft dan cacao.

  4. Koekjes en pepernoten bevatten soms roomboter en melk (niet vegan), maar vaak palmolie. Voor de teelt van palmolie worden regenwouden gekapt en monocultuur toegepast.

  5. Ga je voor fruit, ook dan is het opletten. Waar komen de mandarijnen of appels vandaan (impact van transport) en worden die duurzaam geteeld?

  6. En misschien niet direct niet duurzaam: maar voor de tanden van je kids en voor hun gezondheid is veel snoep/suiker niet goed.

Experimenteren met duurzame of duurzamere ideeën voor 11 november

Ook bij ons is Sint Maarten een duurzaam dilemma. Ik wil en ga mijn kids niet verbieden om langs de deuren te gaan. Dit is bij ons een gevalletje “pick your battles”. Toch probeer ik het voor het milieu zo duurzaam mogelijk aan te pakken en ook wat het snoepen betreft hebben we zo onze afspraken. De afgelopen jaren heb ik geëxperimenteerd met duurzamere keuzes wat betreft uitdelen. Ik kijk ook naar budgetproof opties, want wij kunnen op een goede 11 november zo’n 180 kinderen aan de deur krijgen. Kijk vooral welke duurzame keuzes je wel kunt maken binnen jouw budget. Krijg je jaarlijks maar 10 kids aan de deur, dan kun je per snoepje wellicht wat meer uitgeven dan als je er net als ons 180 langskrijgt.

Een paar duurzame tips, ideeën en alternatieven voor Sint Maarten snoep:

  1. Ga voor een duurzaam geteeld appeltje uit Nederland. Je kunt kleine appeltjes mooi uitdelen tijdens Sint Maarten. Je zult je verbazen hoeveel (jonge) kinderen voor vers fruit kiezen. Nadeel: appels zijn zwaar, maar ouders kunnen deze ook tillen.

  2. Kies voor liefst (biologisch) vegan snoep zonder gelatine, bijvoorbeeld van Katja.

  3. Kies liever niet voor iets met chocolade. Smarties zijn tegenwoordig wel in een papieren zak met papieren doosjes verkrijgbaar, toch is de impact van de chocolade (en melk) die erin zit groter dan die van de verpakking. Wil je toch chocolade geven? Ga dan liefst voor biologische en fairtrade chocolade. Bijvoorbeeld van Tony’s Chocolonely (niet bio).

  4.  Wat koekjes betreft: kies liever voor vegan. En als er dan palmolie in zit, check dan in elk geval of het duurzaam geteelde palmolie is, dat staat er bij. In elk geval is dat iets duurzamer. 

  5. Verpakt of onverpakt? Het grote dilemma. Wat ik mijn kids meegeef is dat ze als iemand onverpakt snoep aanbiedt, het direct mogen opeten. Het gaat dan dus niet in de tas. Maar ik weet ook dat er ouders zijn die liever helemaal niet willen dat kids onverpakt snoep aannemen. Ik hoor ook wel eens dat onverpakt snoep dat in de tas is gegaan na afloop wordt weggegooid. Ook zonde van het snoep (wel beter voor de tanden, haha). Je kunt ook kiezen voor snoep dat niet in plastic is verpakt, maar in papier. Qua productie niet per se duurzamer, maar dit kan in elk geval minder kwaad als het in de natuur belandt.

  6. Koop (verpakt) snoep of koek dat bijna over datum is met een kortingssticker in jouw supermarkt. Of koop het bij Foodello. Dit is een online webshop waar je meer producten kunt bestellen waarvan de THT-datum bijna is verstreken, maar die nog goed eetbaar zijn. Of het zijn producten die vanwege een wijziging op de verpakking niet meer in de winkel belanden, maar nog prima zijn. Zo “red” je als het ware dit snoep. Het aanbod is steeds anders, dus geen garantie dat er iets geschikts voor je tussen zit. Maar even kijken kan altijd.

  7. Zelf spaar ik gedurende het jaar allerlei kleine speelgoedjes op in een mandje. Dit zijn bijvoorbeeld stuiterballen, kleine autootjes, kettinkjes, armbandjes, sleutelhangers, gummetjes, kleurpotloden, kwartetspellen, etc. die mijn kinderen verzamelen op feestjes, via traktaties, bij de tandarts, in een restaurant, etc. Items die je normaal in de grabbelton zou stoppen. Deze deel ik weer uit op 11 november. Het zijn misschien speelgoedjes waar ook door de andere kinderen niet lang mee gespeeld worden maar een ander kind is er weer even blij mee. Bovendien is het geen snoep en koop je niets nieuws. Ik heb ook al kinderen aan de deur gehad die superblij waren met een armbandje omdat ze vanwege allergie geen snoep mochten. Ik heb ook een keer potloden aangeboden, waar ik nog een hele doos van had liggen.

  8. Gezondere keuze: doosjes rozijntjes, vooral bij de allerkleinsten favoriet!

  9. Snoep over? Eet het lekker zelf op of geef het weg aan vrienden of familie als je niet van plan bent het zelf op te eten. Weggooien is zonde!

Wat zijn minder duurzame keuzes voor 11 november?

  1. Zoals gezegd: liever geen chocolade

  2. Wil je liever geen snoep geven, koop dan geen kleine speelgoedjes bij de Action ofzo. Dit verdwijnt uiteindelijk vaak snel in de prullenbak. Verzamel liever tweedehands speelgoedjes en geef die weer door.

  3. Zelf zakjes snoep, pepernoten, taaitaai of popcorn maken. Het snoep zit dan alsnog in een plastic zakje verpakt. Daarbij zijn er ouders die zelfgemaakte popcorn of snoepzakjes vies vinden of niet vertrouwen en dan wordt het alsnog weggegooid (smetvrees is sinds corona flink gegroeid). Zonde. Bovendien krijgen kids echt genoeg snoep, dus een heel zakje snoep is echt niet nodig.

  4. Losse pepernoten of taaitaai in een tas gooien. Op 11 november regent het nogal eens en dan wordt het echt een vieze bende. Ook als het niet regent zit alles onder het pepernotengruis.

  5. Grote zakjes snoep of chips uitdelen: de meeste kids halen echt een flinke tas vol. Ze krijgen eerder teveel dan te weinig.

Zo pakken wij Sint Maarten duurzamer en gezonder aan

Hoewel gezonder te betwijfelen valt…

  • Aan de deur bieden we de keuze uit:
    • tweedehands speelgoedjes die ik gedurende het hele jaar verzamel
    • kleine appeltjes
    • doosjes rozijntjes
    • verpakt en onverpakt “gered” snoep van bijvoorbeeld Foodello.
  • Onze kinderen mogen onverpakt snoep of bijv. zelfgemaakte cakejes direct opeten (meestal is dit niet zoveel).
  • Ze mogen gewoon verpakt snoep ophalen hoor, helaas niet zero waste maar dit is een uitzondering.
  • Zodra de buit binnen is, gaan we eens kijken wat er allemaal tussen zit. De meest chemische, vaak blauwe snoepjes halen we er tussenuit. Afhankelijk van hoeveel ze onderweg al op hebben, mogen ze nog wat snoepjes opeten en de rest gaat ieder in hun eigen bak. Van dit snoep mogen ze er elke dag 1 kiezen. Dit vervangt het dagelijkse snoepje dat ze sowieso mogen, dus het is niets extra. We hebben wel eens gehad dat het laatste snoepje pas in februari op ging…
  • We trekken een dikke trui aan bij de deur en houden de tussenduren dicht, zodat ons huis niet teveel warmte verliest omdat de voordeur bijna continu open staat. Of we zetten die avond de verwarming even helemaal uit.

Ik hoop dat ik je met deze ideeën geïnspireerd hebt en dat het je lukt om – als er in jouw omgeving 11 november wordt gevierd – het duurzamer aan te pakken of er in elk geval eens over na te denken. 

En tot slot: vind je het allemaal maar niks, dan kun je natuurlijk ook niet meedoen. Hang dan even een briefje op de deur, dat is wel zo makkelijk en scheelt voor jou veel belletjes en voor de kids veel teleurstelling.

Ik wens je een heel gezellig Sint Maartenfeest toe!


Goed om te weten: dit blog bevat affiliate links van Foodello.  Per bestelling die jij doet via mijn link ontvang ik een kleine commissie.

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!