Thermostaat een graadje lager
25 februari 2020 
5 min. leestijd

Thermostaat een graadje lager

Je leest deze tip vast wel vaker: zet de thermostaat een graadje lager om te besparen op gas/energiekosten. En daarmee op CO2 uitstoot en uitstoot van andere broeikasgassen. Wist je dat wonen op nr. 3 staat in de Impact top 10 (De verborgen impact, Babette Porcelijn, 2017)? Een groot deel van onze woonimpact wordt veroorzaakt tijdens het gebruik en met name door de verwarming en/of koeling van onze woningen. Een flinke kans dus om hierop te verduurzamen. En zo kwam het dat ook ik, koukleumpje, ermee instemde om toch dit najaar de thermostaat een graad lager te zetten. Van 20 naar 19 graden Celsius wel te verstaan. Hoe is me dat vergaan?

Warme trui en dikke sloffen

Het was wel erg wennen in het begin. Helemaal omdat ik in het najaar sowieso altijd moet wennen aan de kou. 19 graden is gewoon echt wel kouder dan 20 qua gevoel (of misschien dacht ik dat alleen maar, brrrr). Maar ondanks de neiging om ‘m toch even hoger te zetten voor meer comfort hebben we dat maar een enkele keer gedaan (toen ik me echt niet lekker voelde en het niet meer warm kreeg). Wel heb ik de hele winter een extra warm vest aangetrokken als ik thuis was en heb ik zelf foute wollen enkelsokken gemaakt. En nu, aan het einde van de winter, voelt het al niet meer anders dan eerst. Best te doen dus. Maar wat heeft het nu opgeleverd aan besparing? Genoeg om volgend jaar weer te doen en/of ‘m nog een graadje lager te zetten?

Eerdere maatregelen

Daarvoor neem ik je eerst mee in de achtergrond van ons huis, want we zijn al langer bezig om gas- (en energie) te besparen. Door bijvoorbeeld alleen nog maar de radiatoren in de woonkamer open te zetten en niet boven of in de gang en door korter en minder vaak te douchen. Voor het warme water in de keuken hebben we een elektrische boiler. De thermostaat een graad lager zetten is onze meest recente poging daarin.

Energieneutrale wijk

Ons huis is ongeveer 15 jaar oud en dus nog redelijk nieuw. We wonen in de Stad van de Zon in Heerhugowaard. 1 van de eerste duurzaam opgezette wijken in Nederland en in 2003 gerealiseerd. De wijk is emissieneutraal opgezet: de meeste huizen zitten nog wel op gas (toen was gas blijkbaar nog niet zo’n issue), maar ze zijn allemaal supergoed geïsoleerd en hebben allemaal zonnepanelen, ook de appartementencomplexen. Het mooie is dat het netwerk in de wijk toegerust is om de grote hoeveelheid zonnestroom terug te leveren. Voor ons dus geen problemen met overbelasting van het net. Op de foto van het bordje in onze wijk zie je dat ontwikkeling van de wijk al in 1992 is gestart. Soms verbaas ik me erover hoe het toch kan dat er sinds de bouw van onze wijk niet alle andere nieuwe wijken in Nederland (en de wereld) ook volgens dit concept zijn opgezet. Het is toch copy-paste zou je zeggen. Eeuwig zonde dat duurzame nieuwbouw niet veel eerder verplicht is gemaakt.

Infobord Stad van de Zon Heerhugowaard

Fotogenieke wijk

Maar ondanks dat ik ervan kan balen dat het concept niet overal is toegepast, is onze wijk wel een voorbeeld en inspiratiebron voor vele andere steden over de hele wereld. Er kwamen hier regelmatig Chinezen en Japanners op bezoek om een rondleiding te krijgen om te kijken of ze thuis een hele stad volgens dit concept konden bouwen. Ik ben ook best wel trots op onze wijk moet ik zeggen, dus ik ben hier helemaal op m’n plek. Foto’s van onze wijk worden ook heel vaak gebruikt bij artikelen over duurzaamheid, zoals onlangs ook weer in Eigen Huis Magazine. Altijd leuk om je eigen huis op de foto te zien. Wil je de wijk trouwens ook eens zien? Check dan dit filmpje.

Specificaties van ons huis

We hebben dus een tussenwoning (vroeger heette dat een rijtjeshuis). Supergoed geïsoleerd. Maar we zitten dus wel nog “op het gas” met een eigen CV-ketel en gewone radiatoren aan de muren. Ook hebben we een warmeteterugwinsysteem (een WTW voor intimi). En 40 zonnepanelen op het dak die zo’n 3300 kWh per jaar leveren en het ook al 15 jaar zonder problemen doen (afklop, afklop). Lekker duurzaam dus wel. Normaal zitten we met onze tussenwoning op hetzelfde energieverbruik als een 1-persoonshuishouden (met z’n vieren) en qua gasverbruik op 1/5e van een gemiddelde tussenwoning. Door de goede isolatie en onze tuin op het zuiden, hoeft onze ketel vaak alleen aan tussen november en april, omdat het zonnetje maar even hoeft te schijnen en onze kamer al lekker opwarmt.

Nieuwe ketel

In 2018 ging onze CV-ketel stuk en toen hebben we er toch voor gekozen om deze te vervangen. We hadden toen even wat anders aan ons hoofd en uit een snel onderzoek bleek dat alternatieven nog teveel gedoe waren voor ons. Dus toch nog maar op het gas gebleven. Wel gekozen voor een HR-ketel met minimale
capaciteit, want meer hebben we niet nodig. Ook hebben we de CV-watertemperatuur verlaagd.

Met de oude ketel verbruikten we gemiddeld zo’n 550 m3 per jaar. Met de nieuwe ketel daalde dat het volgende jaar al naar 400 m3 en naar 340 m3 in 2019. Uiteraard is het verbruik per winter afhankelijk van hoe koud het is, dat zie je ook bij ons. Maar het verschil in ketel is dus zeker duidelijk. Een paar weken geleden kregen we de eindafrekening binnen en wat blijkt? We zitten nu op een jaarverbruik van 265 m3. Nu was het dit jaar niet z’n strenge winter, maar dat graadje lager heeft dus toch z’n impact gehad.

Je kunt altijd wat doen!

Met m’n bovenstaande verhaal wil ik laten zien dat je altijd stappen kunt nemen om verder te verduurzamen, zelfs al is je huis al best duurzaam. En ook al is je
huis helemaal niet duurzaam. In 3 jaar tijd hebben we ons gasverbruik kunnen halveren! En dat met minimale investering: de ketel verdien je op deze manier heel snel terug. Ook isoleren verdien je snel terug. Helemaal als je nu al veel meer verbruikt dan wij doen en gebruik maakt van de verschillende subsidiemogelijkheden. En alle andere maatregelen, zoals het verlagen van de CV-watertemperatuur, hebben helemaal niets gekost! Vaak worden de hoge kosten aangedragen als excuus om niets aan verduurzaming te doen, maar ik hoop dat iedereen gaat zien dat het uiteindelijk wel oplevert. En dat het ook gewoon nodig is als we überhaupt een leefbare planeet aan onze kinderen willen doorgeven.

Helemaal van het gas af

Ook wij denken wel eens over: hoe kunnen we van het gas af? We kunnen bijvoorbeeld over op elektrische radiatoren, een zonneboiler (ons dak ligt helaas al vol), elektrische vloerverwarming, airconditioning om te verwarmen. Er zijn best veel opties, maar die zijn nog best ingrijpend. Omdat we ons verbruik nu al zo verminderd hebben, blijven we voorlopig nog op gas, maar we houden alle ontwikkelingen goed in te gaten.
Ook koken we nog op gas. Uiteraard kunnen we ook over op inductie. Maar ik vind het dan weer niet zo zero waste om een prima gasfornuis in mijn keuken van nog maar 8 jaar oud weg te doen. Ook dat is weer zonde van de energie die erin gestoken is om dat ding te maken. Met dat soort keuzes weet ik het ook gewoon niet: wat is groen en wat is groener?

What’s next?

Wat doe jij aan het verminderen van je gasverbruik? En wat zou voor ons een volgende challenge kunnen zijn om ons gasverbruik nog verder te verlagen?

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Theo van Kleef
Door

Theo van Kleef

op 28 Feb 2020

Hoi Petra,Prima artikel Petra! goed toegelicht en je vertelkunst is boeiend, liefs pappa

Petra
Door

Petra

op 29 Feb 2020

Dank pap! Leuk om te horen? En gaat bij jou de thermostaat ook omlaag? Liefs!

Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!