Jouw stem voor het klimaat is belangrijker dan ooit
09 maart 2021 
3 min. leestijd

Jouw stem voor het klimaat is belangrijker dan ooit

Op 17 maart zijn de Tweede Kamer verkiezingen. Ik denk dat dit wel de belangrijkste verkiezingen worden uit mijn leven. Het is namelijk 5 voor 12. Erop of eronder om ervoor te zorgen dat onze planeet leefbaar blijft. Voor jezelf en voor je (klein)kinderen. Daarom is het des te belangrijker dat je ditmaal kiest voor een partij met de juiste klimaataanpak. In dit blog wil ik je op weg helpen met je keuze in jouw stem voor het klimaat.

Doemscenario bij meer dan 1,5 graad opwarming

Mocht je het gemist hebben; als we de opwarming van de aarde niet snel beperken – dat wil zeggen tot maximaal 1,5 graad Celsius ten opzichte van het industriële tijdperk – dan liggen er een hoop nare dingen op ons te wachten. Wetenschappers kunnen namelijk nog enigszins berekenen wat de gevolgen zijn van 1,5 graad opwarming. Wordt het meer, dan treedt er een soort domino effect in werking met dramatische gevolgen; hittegolven, bosbranden, extreem weer en zelfs voedseltekorten. Maar ook zeespiegelstijging. Niet handig voor ons laaggelegen land. Die 1,5 graad leek eerst nog een ver van ons bed show, maar vorige week meldde het KNMI dat de 1,5 graad mogelijk al in 2030 wordt bereikt. Geen goed nieuws dus en tijd voor actie.

Stem als een Groene Held

Naast zelf je levensstijl verduurzamen, kun je ook op andere manieren bijdragen als Groene Held. Je hoeft niet gelijk de barricades op. Ga bijvoorbeeld voor een baan waarin je bijdraagt aan verduurzaming of beleg je geld duurzaam. En op 17 maart is het groenste wat je kunt doen naar de stembus gaan en stemmen op een partij die flink aan de slag wil om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Hebben we een keus?

Wat mij betreft niet: maar bij de pakken neerzitten en roepen dat het toch al te laat is (en dan doorgaan alsof er niets aan de hand is), is niet mijn ding. Dat had je vast al door. We worden bedreigd in ons bestaan. En wij als mensen niet alleen: door ons is de 6e massa extinctie aan de gang. Misschien is het nog wel erger dat wij als mensheid op ons geweten hebben dat zoveel mooie dieren uitsterven.

En ondanks dat ik echt wakker kan liggen door zorgen om onze planeet blijf ik optimistisch: we kunnen het tij nog keren. We kunnen ons gedrag en onze keuzes aanpassen om onze planeet te redden. En ik weet zeker dat als we dat doen dat er meer dingen ten goede veranderen. We moeten niet alleen het klimaat, maar het hele systeem aanpakken. Niet meer gaan voor lineaire economische groei. Maar voor circulariteit en het welzijn van mens, dier en natuur voorop stellen. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld.

Verduurzaming is de goedkoopste manier om de wereld te redden

Wist je dat nu verduurzamen goedkoper is dan niets doen? De kosten van alle klimaatschade zijn vele malen hoger. Denk aan meer uitbraken van virussen zoals corona, mislukte oogsten en voedseltekorten die de prijzen opdrijven, materiële schade door bijvoorbeeld stormen en overstromingen, sociale onrust (bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn, 2021).

Wat doe jij?

Ga je knokken voor onze planeet, pas je je levensstijl aan en stem je voor het klimaat?
Ik hoop het wel! Ik hoop dat je jezelf, je kinderen en kleinkinderen dit gunt. En ik geloof erin dat verduurzaming van onze maatschappij ons alleen maar gelukkiger gaat maken. Ik merk tenslotte bij mezelf daar duurzaam doen mij gelukkiger maakt.

Kieshulp klimaat

Op welke partij en welke persoon je stemt is geheel aan jou. Er zijn een aantal websites die de klimaataanpak van verschillende partijen hebben samengevat, zodat je gemakkelijk een keuze kunt maken. Ook geef ik je een aantal andere tips:

Kiesklimaat.nl

Op Kiesvoorklimaat.nu vind je keuzehulpen voor zowel partijen als kandidaten. Zij linken ook weer door naar kieswijzers van Milieucentraal en het 10-Puntenplan van de Grootouders voor het klimaat. Kies voor Klimaat is een campagne van de Jonge Klimaatbeweging en Grootouders voor het Klimaat.

Plastic Soup Stemwijzer 2021

Hoewel het klimaat wel het belangrijkste is om ons momenteel zorgen over te maken, moeten we zeker het plastic probleem niet laten liggen. De Plastic Soup Foundation heeft daarom de Plastic Soup Stemwijzer 2021 gemaakt waarin je snel kunt zien wat welke partij gaat doen om het plastic probleem aan te pakken.

Duurzaam regeerakkoord

Naast stemmen voor klimaat kun je ook het volgende doen: teken het Manifest #DuurzaamRegeerakkoord

De campagne #DuurzaamRegeerakkoord is een initiatief van de stichting SDG Nederland. Zij roepen na de verkiezingen het nieuwe kabinet op om een duurzaam regeerakkoord te maken, gericht op brede welvaart en welzijn. Voor een duurzame wereld in 2030, waar economische, ecologische en sociale waarden in balans zijn. Een wereld die weerbaar is tegen schokken (zoals een pandemie) en waar niemand wordt achtergelaten. De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn hiervoor een concreet kompas.

Stem op een vrouw

Deze tip wil ik je ook niet onthouden: ben jij voor meer vrouwen in de Tweede Kamer? Op Stemopeenvrouw.com staan de vrouwelijke kandidaten beschreven en staan ook slimme tips om deze vrouwen meer kans te laten maken om in de Tweede Kamer te komen. Stem bijv. juist niet op de vrouwen bovenaan de kieslijst, maar juist lager in de lijst. Check hun site voor meer info.

Ik wens je veel Groene Helden kieswijsheid!

Duurzame groet,

Petra van Kleef

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!