- Ondankbare taak
- Een bon, een fysiek pakket, een beleving? Wat is nu een duurzaam kerstpakket?
- Ook hier weer een paar tips om duurzaam te genieten van jouw kerstpakket:
- Krijg je een pakket met lekkers erin?
- Krijg je een pakket met een product (en evt. wat lekkers) erin?
- Krijg je net als ik een keuzecadeau?
- Krijg je een bon voor een uitje of een restaurantbon?
- Krijg je een bon om te besteden bij een lokale ondernemer?
- Kijk het gegeven paard wel in de bek!
- Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!
Duurzaam genieten van je kerstpakket: zo doe je dat!
Een kerstgeschenk krijgen van je (vrijwilligers)werk, dat is een mooi gebaar! Vroegah kreeg men vaak een kerstpakket met allerlei lekkers erin wat men normaal niet kocht en dat maakte dat je tijdens de feestdagen lekker kon smullen. Maar inmiddels is er een hoop gebeurd in kerstpakkettenland en worden er ook vaak producten geschonken in een kerstpakket. Dat is vaak niet zo duurzaam. Maar ja, je hebt het nu eenmaal gekregen en een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, toch? Ik vind dat dat wel mag en dat je best met je werkgever in gesprek mag gaan over een duurzaam kerstpakket.
Ondankbare taak
Zelf ben ik in mijn werk ook regelmatig betrokken (geweest) bij de keuze voor het kerstgeschenk en helemaal voor grote organisaties is dat een enorm ondankbare taak, want je doet het nooit voor iedereen goed. Maar je wilt toch een mooi gebaar geven.
Een bon, een fysiek pakket, een beleving? Wat is nu een duurzaam kerstpakket?
Daarover wil ik wel wat kwijt. Mijn idee is namelijk dat het duurzaam is zolang het kerstpakket wordt opgegeten, gedronken of ook echt gebruikt wordt. Als een kerstpakket spullen bevat die je niet nodig hebt (en helemaal als niemand het nodig heeft), dan is dat niet zo duurzaam. Ook de verzending van al die pakketten in grote dozen met vulmiddel komt weer met een hoop milieubelasting.
Gelukkig kreeg ik dit jaar van mijn werk een keuzecadeau waarbij ik zelf kan kiezen wat ik wil (Ik heb daar ook mede op aangestuurd). Het zat ook minimaal verpakt in een kartonnen kaart zonder zo'n plastic cadeaukaart erin. Er zitten genoeg items tussen die een zero waste levensstijl ondersteunen. Maar ik kan er ook voor kiezen om al mijn punten aan een goed doel te doneren.
Het mooie van dit concept vind ik dat iedereen zelf kan kiezen wat hij echt gaat gebruiken of wellicht weg kan geven en je niet onnodige spullen blijft zitten.
Maar ik weet natuurlijk niet wat jij hebt gehad.
Ook hier weer een paar tips om duurzaam te genieten van jouw kerstpakket:
Krijg je een pakket met lekkers erin?
- Eet het dan allemaal (samen) op of geef weg wat je niet lekker vindt of mag eten. Dat kan aan familie, vrienden, maar ook aan de Voedselbank.
- Zit er veel vlees en kaas in of is alles driedubbel verpakt? Dan kun je jouw werkgever hier ook eens op aanspreken. Geef aan dat je blij bent met het gebaar, maar dat je graag ziet dat het kerstpakket duurzamer wordt aangepakt.
Krijg je een pakket met een product (en evt. wat lekkers) erin?
Zelf zit ik hier niet op te wachten en ik vind het ook niet meer van deze tijd om mensen nog meer decoratie en prullaria te geven. Vaak niet eens duurzaam geproduceerd. Spullen staan op nummer 1 in de Verborgen Impact Top 10 (Babette Porcelijn). Onder het mom van “mensen willen iets tastbaars” maar iets uit China importeren waarvan je weet dat een groot deel er niets mee gaat doen -> dat kan echt niet meer. Want het is de zoveelste fondueset of het zoveelste nog schattigere setje kaarsjeshouders of borrelbakjes (sorry hoor, ik ben hier even kritisch!). Er zijn een paar dingen die je wat mij betreft kunt doen:
- Als jij het cadeau niet wilt, geef het dan weg aan iemand die er blij mee is, breng het naar de kringloop of zet het desnoods op Marktplaats. Dan wordt het in elk geval nog gebruikt.
- Geef ook hier bij je werkgever aan dat je een duurzamer kerstpakket erg op prijs stelt.
Krijg je net als ik een keuzecadeau?
- Kies alleen een fysiek product als je dit ook echt gaat gebruiken of als je weet dat iemand anders hier heel blij van wordt.
- Vaak kun je zo’n keuzecadeau langere tijd inwisselen, dus je kunt ook nog even afwachten of jij of vrienden of kennissen binnenkort iets nodig hebben.
- Of doneer je tegoed, punten of het restant ervan aan een goed doel, dat kan vaak.
Krijg je een bon voor een uitje of een restaurantbon?
- Ook heel leuk! Kies voor zover dat kan een uitje waar je gemakkelijk met ov of met de fiets heen kunt. Zo maak je ook zo weinig mogelijk impact op weg er naartoe.
- Kies eens voor een vegan restaurant. Daar maak je heerlijk kennis met plantaardig eten en je eet gegarandeerd weer eens wat anders dan de gangbare gerechten.
Krijg je een bon om te besteden bij een lokale ondernemer?
Kijk, now we’re talking! Als het een duurzame ondernemer is, helemaal leuk. Het is namelijk tof als niet de grote kerstpakketten spelers, maar ook de kleine ondernemers een graantje kunnen meepikken van de kerstgedachte. Tja, ik weet natuurlijk niet wat voor ondernemer, voor jou kan alles van het bovenstaande van toepassing zijn. Ik wens je veel plezier ermee!
Kijk het gegeven paard wel in de bek!
Wat ik vooral belangrijk vind is dat je even nadenkt over de impact van je kerstpakket en vooral ook dat je werkgever dat doet. Ga er dus over in gesprek als jij vindt dat jouw kerstpakket niet duurzaam genoeg is! Het gaat tenslotte om het redden van de wereld!
Ik hoop trouwens wel dat je nog kunt genieten van je kerstpakket 😉 na al mijn kritiek hahaha!