Duurzame kerstverlichting

Veel mensen lichten hun huis en tuin extra uit en soms al maanden voor Kerst en erna (zeg maar: de hele winter). Naast dat al deze kerstverlichting natuurlijk onnodig veel stroom kost, geeft het ook een hoop lichtvervuiling, helemaal als je het de hele nacht aan laat staan. En dat is weer niet goed voor het dag- en nachtritme van dieren. Bovendien ligt brandgevaar op de loer. Genoeg redenen dus om te minderen met kerstverlichting en/of duurzame kerstverlichting op te hangen. 

Mijn advies: bedenk eerst of je niet zonder kunt (de R van Refuse!). Probeer eens een jaartje zonder en kijk hoe dat bevalt. Het niet ophangen (en het niet weer hoeven afhalen) van al die lichtjes scheelt je een hoop tijd en bespaar je opbergruimte omdat je het allemaal niet in je schuur of garage hoeft op te bergen als je ervoor kiest om geen buitenverlichting op te hangen of flink te minderen.

Tips voor een verlichte Kerst met duurzame kerstverlichting

  • Houd het bij een paar items en maak er geen kermis van.
  • Kies voor ledverlichting, dat is zuiniger in gebruik. 
  • Zet je kerstverlichting op een timer zodat het niet de hele nacht brandt. Dat scheelt een hoop stroom, maar is ook beter voor de brandveiligheid van jouw eigen stekkie. 
  • Kijk ook eens voor tweedehands verlichting op Marktplaats of in de kringloop, dan hoef je niet nieuw te kopen. 
  • Kaarsen zijn vaak gemaakt van paraffine en dat is op aardoliebasis. Kaarsen branden is dus niet zo duurzaam, maar ook niet gezond, want je bent in huis olie aan het verbranden. Vind je kaarsen toch sfeervol, kies dan voor de led versies. Helaas zitten daar weer duurzame batterijen in. Je kunt ook kiezen voor kaarsen van bijenwas, maar ook daar zijn weer bezwaren tegen: bijen zijn ook dieren en de bijenhouderij voor was en honing is niet altijd even diervriendelijk. Daarom kiezen veganisten vaak juist niet voor kaarsen van bijenwas. Geen kaarsen is altijd nog de beste optie (en de meest brandveilige).
  • Een slinger met ledlampjes op batterijen: je ziet ze overal nu. En ze zijn ook gemakkelijk: geen gedoe met het zoeken van een stopcontact en je kunt ook je kerststukje opleuken met een paar lichtjes. Maar er gaan al gauw pakken batterijen doorheen in december. Tip: gebruik oplaadbare batterijen. Zelf gebruik ik voor deze lampjes de oplaadbare batterijen die we toch al in huis hebben: die uit de afstandbestuurbare auto's, camera etc. Zo voorkom ik dat ik de oplaadbare batterijen maar 1x per jaar gebruik. Oplaadbare batterijen zijn naast een duurzame keuze ook goed voor je portemonnee. 
Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste