Zelf vegan linzenburger maken

Op onze weg naar een vegan eetpatroon kwamen wij de linzenburger tegen en dit is een blijvertje. Onze kinderen lusten deze namelijk ook en dat is nogal belangrijk om onze Groene Heldenmissie een beetje gezellig te houden aan tafel. Daarnaast kun je linzenburgers zelf met ingrediënten die je veelal zonder verpakking kunt kopen. Lekker zero waste dus. Linzen bevatten veel eiwitten, afhankelijk van de soort zo'n 20 gram per 100 gram gedroogde linzen (bereid is dit zo'n 10 gram eiwit per 100 gram). Daarnaast bevatten linzen ook veel vezels. Je kunt ze goed verwerken in curry's of salades, maar je kunt er dus ook burgers van maken. Ik deel dan ook graag dit vegan zero waste recept voor linzenburgers met je! 

Welke linzen kies je voor een linzenburger?

Welke linzen je gebruikt voor een linzenburger maakt eigenlijk niet zoveel uit. Je kunt alle soorten linzen hiervoor gebruiken. De smaak en de bereidingstijd verschilt wel. Zo hoef je gele of rode linzen niet voor te weken en hebben deze een kortere kooktijd van zo'n 10 minuten. Blonde, bruine of groene linzen laat ik eerst 45 minuten weken en daarna hebben ze een kooktijd van zo'n 45 minuten. In dit recept ga ik even uit van rode linzen die je niet vooraf hoeft te weken.

Recept voor 4 vegan linzenburgers

Ingrediënten:

 • 1 mok rode linzen
 • 2 mokken water (bij linzen die eerst moeten weken, heb je meer water nodig).
 • Ui
 • Teentje knoflook
 • 40 gram havermout
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 el gebroken lijnzaad
 • 1 el ketjap
 • Zout en peper
 • Evt. paprika of courgette in kleine stukjes

Zo ga je te werk:

 1. Breng de linzen met het water aan de kook en laat ze zo'n 10 minuten koken.
 2. Meng het gebroken lijnzaad in een kopje of glas met 1 el water en laat dit even staan.
 3. Snijd ondertussen de ui en de knoflook en fruit ze in de koekenpan. Als je het lekker vindt, kun je hier ook wat fijngesneden paprika of courgette aan toevoegen.
 4. Als de linzen gaar zijn, giet dan eventueel overtollig vocht af anders worden je linzenburgers te nat.
 5. Doe de gefruite uit, knoflook en evt. paprika bij de linzen en voeg de havermout, paprikapoeder, ketjap en het gebroken lijnzaadmengsel toe. Meng alles goed door elkaar.
 6. Voeg zout en peper toe naar smaak.
 7. Maak de koekenpan schoon indien nodig en zet deze op het vuur met wat plantaardige olie erin.
 8. Maak van het mengsel 4 ballen, leg ze 1 voor 1 in de pan en druk ze plat. Bak de burger 5 minuten en draai 'm dan om. Bak ook deze kant 5 minuten en je burger is klaar.

Trouble shooting:

 • Je mengsel kan iets te nat zijn. Dit kan komen door teveel kookvocht van de linzen of te weinig havermout. Voeg wat extra havermout toe aan het mengsel, wacht even en probeer opnieuw ballen te maken.
 • Als het mengsel te nat blijft, maken wij ook wel eens 1 grote linzenpannenkoek waar we dan punten vanaf snijden. Het omdraaien is dan iets lastiger. Gebruik een pannendeksel om de linzenpannenkoek om te keren.

Meer smaak

Je kunt natuurlijk zelf variëren met kruiden en extra toevoegingen aan je linzenburger. Zo kun je variëren met noten en pitten, champignons of rijst of quinoa toevoegen voor extra structuur. Probeer gewoon uit totdat jij jouw ideale linzenburgerrecept hebt.

Waar koop je linzen zonder verpakking?

Dit recept is natuurlijk vooral zero waste als je ook de linzen zonder verpakking kunt halen. Meestal lukt dit wel in een bulkwinkel of bij een groenteboer. Zelf koop ik ze soms bij de groenteboer of ik bestel ze biologische linzen in een zak van 5 kilo via biologischetoko.nl of biovoordeel.nl.

Maar zelfs al zou je een kilo linzen in plastic kopen en daarmee zelf je linzenburgers maken, dan zou je alsnog besparen op tal van vegaburgerverpakkingen in de supermarkt, dus ook dan ben je goed bezig.

Geniet lekker van jouw zelfgemaakte vegan linzenburgers!

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste