Water besparen in huis
14 juni 2020 
5 min. leestijd

Water besparen in huis

De laatste jaren hebben we in Nederland last van periodes van enorme droogte. Schoon drinkwater is voor ons een common good, maar we mogen er nog wel wat respectvoller mee omspringen. Water besparen is van alle tijden, maar juist nu met de toenemende vervuiling, klimaatverandering en, als gevolg daarvan, schaarste nog belangrijker dan ooit. Het kost namelijk ontzettend veel energie om ons rioolwater te zuiveren. En al het water dat je niet gebruikt, hoeft niet gezuiverd te worden. Net zoals veel zero waste onderwerpen kun je met water besparen zo extreem gaan als je wilt (denk aan: je nooit meer wassen…) . Het belangrijkste ook hier is om gewoon te starten met de grootste besparingen, waar je weinig moeite voor hoeft te doen. In dit blog geef ik wat tips die wij binnenshuis zonder al te veel moeite toepassen om zuiniger te zijn met kraanwater. Daarbij sla ik de basics zoals de kraan uitzetten als je aan het tandenpoetsen bent of drinken uit een glas of beker en niet uit de kraan voor het gemak over ?.

Water uit de douche opvangen

Douchewater opvangen om water te besparen
Zet een emmer neer in je douche om water op te vangen als je douchewater opwarmt

Het duurt altijd even voordat je douchewater opgewarmd is. Wij zetten nu een emmer neer die het koude water opvangt. Dit deed mijn oma vroeger ook al: opnieuw een tip dus uit grootmoeders tijd. De emmer schuif je tijdens het douchen aan de kant en daar heb je geen last van. Je kunt er daardoor zelfs nog meer douchewater mee opvangen. Met het opgevangen water trekken we de wc in de badkamer door of geven we de planten water. Dat doortrekken vergt overigens enige oefening, maar inmiddels weet zelfs m’n dochter van 7 op welke plek je het water in de pot moet gieten zonder dat het een vieze boel wordt met spetters enzo en je gelijk je hele badkamer kunt soppen. Onze cv-ketel staat op zolder en is best snel met opwarmen, dus bij ons gaat het om 1 à 2 liter per douchebeurt. Maar als je met 4 personen bent, uitgaande van 8 liter per dag: daar kun je dan weer 2 keer de wc mee doortrekken (kleine boodschap) én je planten mee water geven. Afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid planten die je hebt. Onze tomatenplanten op de vensterbank, doen het er goed op. Op jaarbasis bespaar je met 4 personen die elke dag douchen dus 365 x 8 = 2920 liter water.

Zelfgekweekte tomatenplantjes
De tomatenplantjes doen het prima op het douchewater

In het begin vind je het misschien een beetje nerdy om met zo’n emmer water te besparen (zie ook de tip Badwater laten staan), maar hee: de badkamer is niet de plek waar heel veel vreemde mensen komend dus niemand hoeft het te weten ;). En voor je het weet, vind je het hartstikke normaal om op deze manier te helpen om de wereld te redden!

Korter douchen

Door niet langer te douchen dan nodig (5 minuten of minder), bespaar je enorm veel water. Daarnaast bespaar je ook op gas, minstens zo belangrijk. Douche dus niet langer dan nodig is. Veel nieuwe cv-ketels hebben nu een app waarin je in kunt stellen dat het water na een aantal minuten even koud wordt om je te waarschuwen. Een douchezandloper kan ook uitkomst bieden.

Minder vaak douchen

Ook kun je je afvragen of elke dag douchen nodig is. We stonden tijdens coronatijd op een camping waar we nog geen gebruik mochten maken van de douches. Na 4 dagen warm weer met zonnebrand was m’n haar wel supervet, maar door elke dag even gezicht, oksels en tussen de benen te wassen met een washandje, voelde ik me net zo fris. Zo vies word je niet op een dag (tenzij je, net als mijn vriend, fysiek werk doet) en je kunt het best een dagje overslaan. Voor mij wel een uitdaging omdat douchen gelijk staat aan wakker worden. Toch is minder vaak douchen is voor mij wel de volgende stap om nog meer water te besparen.

Waterbesparende douchekop

Deze tip hoorde ik al voordat ik überhaupt een eigen douche had. Zorg dat je een waterbesparende douchekop hebt. Toch zijn er vast nog huizen waar dat nog steeds niet het geval is. Of waar net zo’n hippe regendouche is geïnstalleerd, de nieuwe trend op sanitairgebied. Wel heel comfy (ik vind het trouwens niks, want als je je haar niet wilt wassen, wordt het altijd toch nat…), maar totaal niet zuinig met water, want die regendouchekoppen gebruiken 2x zoveel water als een normale douchekop. Gelukkig zijn er voor zowel de gewone douchekop en de regendouche waterbesparende versies, dus zorg er in elk geval voor dat je er zo een kiest of jouw oude vervangt door een zuinige.

Badwater laten staan

Onze kids zijn nog klein en gaan nog zo’n 2 à 3 keer per week in bad. En aangezien we geen badschuim meer gebruiken (wel shampoobars) kunnen we het water laten staan zonder dat het bad heel vies wordt. Ook met dit water trekken we dan de wc door (die staat ernaast). Hierdoor en door het water dat we met de douche opvangen, hoeven we het toilet in de badkamer al bijna niet meer met schoon kraanwater door te trekken. En bijkomend voordeel in de winter is dat je het warme water niet meteen weggooit en de warmte van het water in je huis houdt.

Water besparen door de wc door te trekken met badwater
Water besparen door de wc door te trekken met badwater

De wc doorspoelen met regenwater

De wc doorspoelen met regenwater is onze ultieme droom. Het is eigenlijk zonde dat we ons duur gereinigde kraanwater gebruiken om de wc mee door te spoelen. We hebben al het een en ander aan constructies bedacht en voor ons (rijtjes)huis blijkt het echt wel veel aanpassingen te vergen. Nu nog een brug te ver, maar wie weet ooit in een andere woning. Daarbij let ik er ook op dat we het enige duurzame doel niet met het andere moeten wegstrepen. Ik heb er m’n bedenkingen bij om een hoop (nieuw) plastic in huis te halen om daar dan weer water mee te besparen.

Water opvangen van het wassen van groente

We gaan door naar de keuken. Als je groente wast, kun je het water hiervan in je tuin gooien en niet door de gootsteen. Leg bijvoorbeeld altijd je afwasteil in de gootsteen als je gaat koken. Het water dat je wegspoelt door het wassen van je groenten, gooi je zo in één keer je tuin in. Ik ben wel huiverig met het weggooien van afwaswater in de tuin in verband met zeepresten, dat is dan weer niet zo goed voor de planten.

Waterflessen legen in de gieter

Onze kids krijgen altijd genoeg te drinken mee naar school, maar drinken niet altijd al hun water op. Het water dat nog in hun drinkflessen zit gooi ik niet in de gootsteen, maar in de gieter die ook op het aanrecht staat. Hetzelfde doe ik als ik zelf een drinkfles mee had, maar die niet leeg heb gedronken. Het ‘oude’ water gaat in de gieter of geef ik direct aan de planten.

Meer ideeën om water te besparen?

Met deze tips en door zelf goed je waterverbruik te analyseren en aan te passen, kun je redelijk simpel water besparen. Heb jij nog meer goede ideeën om water in huis te besparen? Deel ze hieronder.

Binnenkort volgt een blog over water besparen/opvangen in de tuin!

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Marion
Door

Marion

op 17 Jun 2020

Wellicht een inkopper, maar gewoon de kraan even uitzetten als je jezelf aan t insoppen bent onder de douche - zeker in de zomer. Weet je ook meteen waar je gebleven bent, want het spoelt er niet meteen af! ;) Ik heb lang haar en gebruik 2 handdoeken. De handdoek die ik voor mn haar gebruik, gebruik ik daarna voor tandenpoets/gezichtwas- momenten en de volgende douchebeurt voor mn lijf. De kringloop der handdoeken. Scheelt een hoop was en dus water :) Als ik in de keuken wacht op warm water, hang ik mn waterkoker eronder. Zo verspil ik niet en zit er altijd voldoende theewater in. Wil je evt je water niet 2x koken, dan kan je afgekoeld gekookt water ook in je gieter doen. Schijnt beter te zijn voor je plantjes dan gewoon water. (Iets wat ik heb meegekregen, maar waarvan ik niet weet waarom..)

Petra
Door

Petra

op 18 Jun 2020

Hee Marion, wat een goede aanvullingen! Handdoeken gebruik ik inderdaad ook vaker. En minder wassen = water besparen! In de keuken hebben wij een kokendwaterkraan, dus daar hoef ik niet op heet water te wachten, maar voor veel mensen ook een hele goede tip! Tnx for sharing :).

Theo van Kleef
Door

Theo van Kleef

op 18 Jun 2020

Hoi Petra, zeker goeie voorbeelden. Als de crisis op zijn hoogtepunt is, zal het wellicht van pas komen. liefs pappa

Petra
Door

Petra

op 18 Jun 2020

Hee pap, ik probeer juist te inspireren om te voorkomen dat de crisis nog erger wordt. Wat mij betreft is ie al op z'n hoogtepunt en is verder voorkomen beter dan genezen! Nu iets doen voordat het straks echt te laat is, dus! Gelukkig ben jij niet zo'n grootverbruiker :). Liefs, Petra

Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!