Zo kies je voor duurzamere badkleding
09 juni 2023 
6 min. leestijd

Zo kies je voor duurzamere badkleding

Wil je deze zomer tof voor de dag komen in bikini of badpak? Ook dat kan duurzamer. Badkleding is gemaakt van synthetische vezels, plastic dus. Wil je voor duurzame badkleding gaan, dan kun je letten op materiaalgebruik, productieproces, waterverbruik, verpakking en levensduur. In dit artikel lees je hoe je een duurzamere keuze kunt maken wat je zwemkleding betreft, of je nu een bikini, badpak, zwemshort of snelle “Speedo” kiest. Voor jezelf, je partner of je kinderen. En ik vertel je voor welke duurzame badpakken ik kies.

Als zwemmer en waterpoloër heb ik al menig badpak versleten. Ik zwem al sportief sinds ik m’n diploma op zak heb. En ik zal je eerlijk vertellen dat badpakken wel een guilty pleasure van mij zijn. Omdat ik er vaak in zwem, vind ik het sowieso belangrijk dat ze goed zitten, maar daarnaast heb je zoveel leuke prints dat ik het soms echt niet kan laten om er weer 1 (tweedehands overigens) te kopen. Leuk voor de afwisseling. En ik heb een vreselijke hekel heb aan het opnieuw aantrekken van nog natte badkleding. Brrr, ieder z’n manco’s toch? Toch probeer ik me in te houden sinds ik duurzaam doe.

Hoe (on) duurzaam is het dragen van badkleding eigenlijk?

Allereerst even een paar dingen duidelijk maken over de duurzaamheid van badkleding:

  1. De meeste impact van sportief of recreatief zwemmen in een zwembad nog altijd in het verwarmen van het water. Het duurzaamste zou dan nog zijn om altijd in open water te zwemmen, maar dat vind ik toch echt te koud en ik zie nooit waar ik heen zwem.
  2. Badkleding wordt nu eenmaal van plasticvezels is gemaakt en verliest dus altijd microplastics tijdens het dragen, zwemmen en wassen. Er is echter geen goed natuurlijk alternatief, behalve naaktzwemmen.
  3. Badkleding heeft net als het maken van andere kleding impact omdat er materialen worden gebruikt, het wordt vervoerd en verpakt. Daarnaast wordt het vaak gemaakt in lagelonenlanden onder slechte arbeidsomstandigheden.

Dankzij duurzamere materialen gaat badkleding langer mee

Gelukkig is er wat kwaliteit van badkleding betreft superveel verbeterd de afgelopen decennia. In mijn tienerjaren kwamen de eerste merken met een stof die chloorbestendiger was dan de standaard badstof. Voor die tijd ging een badpak bij mij maar een half jaar mee als ik er 2x per week mee trainde. Het chloor tastte de stof aan waardoor de rek er na verloop van tijd helemaal uitging en je er zo doorheen kon kijken. De chloorbestendige badpakken zijn inmiddels door vele merken omarmd.

Deze stoffen bestaan meer uit polyester (PET) en in mindere mate uit elastaan, je kunt dit checken op het label (verschilt overigens per merk). Bikini’s zijn daarentegen vaak nog gemaakt van old school badstof, dat slecht tegen chloor kan en sneller vergaat. Ook als je het niet vaak draagt. Daarom is uitspoelen met koud water superbelangrijk als je gezwommen hebt.

Zo heef het chloorbestendige materiaal bij Speedo inmiddels Endurance +, bij Arena MaxLife, bij Adidas Infinitex en Nabaiji van Decathlon noemt het Aqua Resist.

Zelf kies ik dus altijd 1 van deze merken en uitvoeringen, omdat een badpak daarmee veel langer meegaat. Afhankelijk van hoevaak je zwemt, doe ik er nu minimaal 3 jaar mee. Het voordeel is dat het veel duurzamer is, want ik hoef niet zo vaak een nieuw badpak te kopen. Dat is aan de andere kant ook wel weer saaier, want ik vind het dus echt leuk om af en toe af te wisselen. Maar sinds ik duurzaam doe houd ik me dus in 😊.

Minimaliseren van badpakken, bikini’s en zwembroeken

Toch had ik soms wel 3 of 4 verschillende badpakken en ook nog een paar bikini’s in de kast liggen. Totdat ik erachter kwam dat ook als je er niet mee zwemt, de badpakken alsnog slijten. Het elastaan dat erin zit, droogt namelijk toch een keer uit en dan is de rek niet uit de stof, maar wel uit de bandjes en is het alsnog einde verhaal. Toen ik dat ontdekte heb ik mezelf voorgenomen altijd max 2 badpakken te hebben en 1 waterpolobadpak en 2 bikini’s. Ook nog een luxeprobleem als je dit zo leest, maar dit is nu een maal mijn sport. Een ander heeft misschien 2 of meer setjes hardloopkleding.

Tweedehands badkleding als duurzame keuze

Maar terug naar de badkleding. Wil je dus voor duurzame badkleding gaan dan zou ik als eerste gaan voor tweedehands. En dat is omdat 2ehands badpakken al gemaakt zijn. Wil jij een tweedehands badpak, zwembroek of bikini, dan hoeft daar dus geen heel nieuw zwemitem voor gemaakt te worden. Scheelt nieuwe grondstoffen, energie en transport.

Nu weet ik dat niet iedereen tweedehands prettig vindt, maar zelf heb ik er geen probleem mee. Ik koop dan inmiddels ook al mijn zwemkleding tweedehands, ook voor de kids is dat handig omdat ze nog in de groei zijn. Op Vinted, Marktplaats of bij de kringloop wordt genoeg badkleding aangeboden, ook nog eens voor een fractie van de nieuwprijs.

Tweedehands badkleding in de wasmachine, is dat verstandig?

Wat ik doe als ik 2ehands zwemkleding koop, gooi ik het wel altijd even in de wasmachine. Nu zou je dat misschien niet moeten doen vanwege de tere stof, maar bij de chloorbestendige versies kun je dat prima doen op 30 graden met een mild wasmiddel.

Bovendien geef je een 2ehands bikini, badpak of zwembroek sowieso een tweede leven wat dit anders niet gehad zou hebben, dus ook de niet chloorresistente badkleding zou je even in de wasmachine kunnen gooien als je dat prettig vindt. Ze gaan daardoor misschien iets minder lang mee door het rondje in de wasmachine, maar dat is nog altijd beter dan dat ze gelijk werden afgedankt omdat mensen het onhygiënisch vinden.

Voor de kinderen koop ik dus ook graag tweedehands chloorbestendige kleding. Die heeft ook minder last van veelvuldig glijbaangebruik 😊.

Welke duurzame keuzes kun je maken bij het kopen van nieuwe badkleding?

Wil je liever niet voor tweedehands gaan, kies dan het liefste voor zwemkleding gemaakt van materialen die lang meegaan, dus de chloorbestendige materialen. Let op de samenstelling van het materiaal op het label of op de merknamen die ik hierboven noemde.

Kies voor een badpak, bikini of zwembroek van gerecyclede materialen

Naast chloorbestendige materialen, maken bepaalde merken ook gebruik van gerecyclede materialen. Zo heeft Adidas het merk Parlay, waarbij de stof voor een deel gemaakt is van gerecycled plastic. Er staat eigenlijk op dat het van gerecycled oceaanplastic is gemaakt, maar dat bleek flinke greenwashing volgens de Keuringsdienst van Waarde. Dat het niet uit de oceaan komt, is misschien misleidend en niet netjes. Toch is het wel goed dat ze gerecycled plastic inzetten. Mijn laatste badpak wat ik nieuw kocht was van Adidas Parlay (4 jaar terug en inmiddels versleten) en de kwaliteit is gewoon net zo goed als van een badpak gemaakt van nieuwe materialen. Inmiddels zijn er dus steeds meer andere merken die hun zwemkleding van gerecyclede materialen maken. Hier kun je op letten bij de aanschaf van je nieuwe badkleding.

Zelf ben ik erg fan van de Aqua Resist badkleding van Decathlon (#nospon). Die is er in alle soorten en maten, chloorbestendig en goed betaalbaar. Ook voor kinderen hebben ze veel keuze. Ook op Marktplaats, Vinted en rommelmarkt 😊.

Ga na onder welke omstandigheden jouw badkleding wordt gemaakt

Een ander belangrijk ding om op te letten is het productieproces. Kleding en dus ook badkleding wordt vaak gemaakt in lagelonenlanden en er komen chemicaliën en veel water bij aan te pas.

Ga na hoe en waar jouw badkleding gemaakt wordt en of hier geen moderne slavernij of schending van de mensenrechten bij aan te pas komt.

Voor mij is dit een reden om vooral 2e hands te kopen. Er is al zoveel gemaakt.

Pas op met zonnebrand

Pas ook op met het gebruik van zonnebrand, daar krijg je mogelijk vlekken van. Zelf kies ik niet vaak voor een lichtgekleurde bikini omdat mijn ervaring is dat als je zwemt in natuurwater dat wit nooit wit blijft. Evenals de zonnebrandvlekken. Maar misschien ben jij daar beter in 😉.

Ga voor de perfect fit

En misschien nog wel de beste tip van allemaal: kies zwemkleding die je goed past en die je goed staat. Wees kritisch bij de aankoop zodat je het item ook echt met plezier gaat dragen, dan doe je er ook lang mee. Dat laatste is namelijk het duurzaamste: zo lang mogelijk met je items doen.

Je kunt er maar 1 tegelijk dragen

Zoals ik al zei, badpakken zijn mijn guilty pleasure. Ik wissel nog steeds regelmatig, maar koop al lang niet zoveel meer als voorheen. De regel is dat als ik een nieuwe tweedehands wil kopen, dat een ander weg moet. Die verkoop ik dan weer via Marktplaats. Dat doe ik ook als ik wel eens een miskoop heb en een badpak toch niet zo goed past of lekker zwemt als ik het 2ehands heb gekocht. Zo wordt deze toch weer door de nieuwe eigenaar gebruikt.

Wat bikini’s betreft heb ik er ook maar 2. 1 heb ik al jaren en 1 vond ik bij de kringloop.

Versiersels die loslaten

Oh ja, nog iets wat ik bijzonder vind aan zwemkleding. En dat zie ik voornamelijk bij de sportievere zwemkleding. Veel merknaampjes, maar ook accenten worden erop gedrukt in een soort plastic laagje. Helaas weekt dit laagje er binnen een paar maanden af. Mijn dochter heeft een badpak waar strepen op zaten en die zijn er inmiddels allemaal af. Ik vraag me wel eens af of de fabrikanten serieus verwachten dat dit er jaren op blijft zitten. En waar blijft dat spul? Hopelijk in de filters van het zwembad, maar het zijn allemaal weer onnodige microplastics in het water. Ik heb ze hierop aangesproken en wacht nog op een reactie.

Ik hoop dat ik je met dit blog inzicht heb gegeven in het maken van duurzame keuzes wat je badkleding betreft.

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!