Tips voor een vegan kerstdiner
Een kerstdiner dat niet alleen leuk is voor mensen, maar ook voor dieren en onze planeet bevat idealiter geen vlees en vis. Het beste voor de wereld is nog wel voor een plantaardig kerstdiner te kiezen. Zo'n vegan kerstdiner hoeft echt geen straf te zijn. Er zijn inmiddels zoveel smakelijke vegan recepten te vinden, ook voor je kerstdiner dat je ook hier al keuzestress krijgt. Naast dat een plantaardig kerstdiner minder impact heeft, zet je ook weer eens iets anders op tafel en verras je jouw gasten hiermee. Je hoeft niet direct all the way te gaan, maar gebruik deze Kerst eens om te gaan experimenteren met meer plantaardige gerechten. En dat is ook nog eens gezonder!
Waarom een vegan kerstdiner?
Vegan of plantaardig betekent niet aardig voor planten (dat zou trouwens ook wel moeten vind ik), maar zonder dierlijke ingrediënten. Wist je dat voor 120 gram rundvlees 1800 gram water benodigd is (voor varkensvlees is dat 630 gram en kip 480 gram)? Rundvlees heeft veruit de meeste impact omdat een koe nu eenmaal veel eet en drinkt voordat wij ‘m opeten.
Laatst sprak ik iemand die wel meer vega(n) wilde eten, maar terughoudend was met soja omdat daar regenwoud voor wordt gekapt. Maar 90% van de sojateelt wordt ingezet als veevoer. Dus dat beetje soja dat je als vegetariër of veganist eet heeft veel minder impact.
Voor het land dat benodigd is om 1 kilo rundvlees te produceren, kun je ook voor 150 tot 750 mensen aardappels verbouwen. Zo kun je met de oppervlakte aan landbouwgrond voor één vleeseter 3 tot 7 vegetariërs voeden of wel 12 tot 20 veganisten (De Verborgen Impact, Babette Porcelijn 2020).
Als je deze cijfers kent, snap je wel waar 1 van de grootste oplossingen van ons klimaatprobleem ligt: aanzienlijk minder vlees eten en het liefst ook minderen met zuivel. Voor vis gelden weer andere problemen zoals overbevissing.
Tips voor een veganistisch kerstdiner
- Er zijn genoeg smakelijke vleesvervangers in de supermarkten te vinden. Met je een klein gezelschap kun je prima experimenteren met vleesloze recepten en vleesvervangers. Er zijn ook al gourmetpakketten met kleine vleesvervangertjes.
- Wil je een vleesvervanger zelf maken? Check dan eens mijn recepten voor bonenburger of linzenburger. Op de website van ProVeg vind je talloze smakelijke plantaardige recepten. Ook collega blogster Mascha van Duurzame Keuzes, heeft veel smakelijke vega en plantaardige recepten op haar blog.
- Kook je liever niet zelf? Ga dan uit eten bij een vegetarisch of veganistisch restaurant. Of kies bij je favo restaurant eens het vegetarische of veganistische menu. Afhalen of bestellen kan natuurlijk ook.
- Ga je trouwens naar een restaurant en is er eten over? Vraag dan om een doggy bag! Dat wordt echt steeds normaler. Zonde om dat lekkere eten te laten liggen!
- Kun/wil je nog geen afstand doen van vlees of vis? Verklein dan in elk geval de porties. Serveer ook een paar gangen zonder vlees of vis. Kies liever voor kip of varken dan rundvlees. Braziliaans rundvlees is de slechtste optie, Nederlands rundvlees iets beter (de herkomst moet je op de verpakking kunnen lezen).
Als laatste heb ik nog een kijktip voor je: de docu The Game Changers. Je kunt deze kijken op Netflix. Hierin wordt duidelijk gemaakt dat een plantaardig dieet gezonder is. Echt een eye opener! Ook Arnold Schwarzenegger en Jackie Chan komen in de docu voor en vertellen waarom zij voor vegan kiezen.