Groene voornemens voor 2023
28 december 2022 
7 min. leestijd

Groene voornemens voor 2023

Wat is gelukt en wat niet? Aan het einde van elk jaar kijk ik terug op de groene voornemens die ik het vorige jaar maakte en of het gelukt is om die te volbrengen. En ik kijk ook weer vooruit naar mijn groene duurzame voornemens voor het nieuwe jaar. Het hoeven trouwens niet allemaal groene voornemens te zijn, goede voornemens zijn ook gewoon goed   . In de Instagram Live met Mascha van Duurzame Keuzes hebben we het al gehad over mijn groene voornemens, leuk om terug te luisteren. In dit blog lees je welke van mijn groene voornemens gelukt zijn en wat ik volgend jaar van plan ben.

Wat is er terechtgekomen van mijn groene voornemens van 2022?

 • Meer inzetten op het inspireren van mensen om ook te verduurzamen. Ik wilde 10.000 mensen bereiken en 500 mensen helpen middels 1 van mijn cursussen.  

Aan mijn websitestatistieken te zien is deze dit jaar 30.000 keer bekeken. Inmiddels heb ik ruim 500 volgers op Instagram en 1200 op LinkedIn. In 2022 hebben meer dan 300 mensen mijn gratis e-book 10 eerste stappen naar Zero waste gedownload en 23 mensen volgden de Zero Waste Kickstart. Dat laatste zijn er helaas geen 500 geworden omdat ik zelf nog niet heel actief aan promo heb gedaan.

 • We wilden in 2022 nog minder autorijden, maar toch ook wel eens buiten Nederland op vakantie. En we zijn dus op 1 weekendje na alleen maar met de trein op vakantie geweest! Niet alleen weekendjes weg, ook in de zomervakantie. Het was een heel uitzoekwerk, maar het is gelukt en het was geslaagd. 1 fail wel: we gingen in februari op fiets/treinvakantie, maar door storm Corrie heeft oma ons uiteindelijk op moeten halen met de auto…

 •  Ik wilde plantaardig lekker en gebalanceerd leren koken zodat ook m’n kids gezond en blij veganistisch eten. Dit gaat echt met hele kleine stapjes… Soms 1 vooruit en dan soms weer 2 terug. Ben wel blij dat onze zelfgemaakt bonenburger en linzenburger er met ketchup goed ingaan zonder al te veel gezeur. Ik heb nu ook de belugalinzen ontdekt voor in de pasta.

 • Zelf moestuinieren. Dit is echt een haat liefde ding waarvan ik twijfel of ik hier niet mee moet stoppen. Ik wil natuurlijk dat alles gelijk lukt en dat is helaas niet zo. Ik ben heel blij dat dit jaar de worteltjes, sperziebonen, een paar bietjes en een heleboel courgettes wel zijn gelukt. Maar dat onkruid wieden en er telkens heen moeten….

 •  Op alle vlakken van duurzaam doen wil ik vooral vol blijven houden. Dat is gelukt! Wel zijn we iets makkelijker geworden wat afval en plastic betreft omdat we nu soms eten redden via Too Good to Go of Foodello. Ik koop in principe niets nieuws, maar dit jaar kwamen er toch nieuwe bh’s, nieuwe oplaadbare batterijen en wat verfspullen nieuw binnen hier. Oh ja en een waterfilter voor ons noodpakket.

 •  Meer balans vinden met de Groene Helden Academie. En meer samenwerken!
  Dat is mede gelukt doordat ik het afgelopen half jaar een sabbatical had, maar dat blijft volgend jaar ook weer een uitdaging. Wat samenwerken betreft is het ook gelukt: met Iris van Studio Duurzaam Wonen ben ik klimaatburgemeester voor Dijk & Waard, met Dapnhe Drupsteen van Firma Opgeruimd en met Nanda van den Ham van El Kombi SUP organiseerde ik in Alkmaar Zero Waste Tours. Overigens werden die door het hele land georaniseerd naar initiatief van Elisah Pals van Zero Waste Nederland. En met Mascha van Duurzame Keuzes organiseerde ik een webinar over Duurzame Cadeaus en de eerdergenoemde terugblik op het jaar 2022. Ook mijn (betaalde) samenwerkingen met de wasstrips van Briters (20 euro korting voor jou!) en Greenwheels (zie blog volgende week!!) ben ik blij mee: zo kan ik producten onder de aandacht brengen die bijdragen aan een duurzame leefstijl.

Nog meer groens in 2022!

Maar er bleek nog veel meer groens uit 2022 te zijn gekomen!

 • Als Klimaatburgemeester heb ik in de Bibliotheek van Heerhugowaard een duurzame inspiratiemiddag georganiseerd en met collega Klimaatburgemeester Iris van Asselt eerste gesprekken gevoerd met 2 burgemeesters, een wethouder en de duurzaamheidsafdeling.
 • We plaatsten 3 tweedehands zonnepanelen op onze schuur met een vermogen van 750 Wattpiek. Nu is al ons beschikbare dak op het Zuiden en Westen bezet met zonnepanelen.
 • We plaatsten een grote tank van 1000 liter in onze achtertuin als regenwateropslag voor de tuin
 • Met mijn privérekening en met onze huishoudrekening stapten we over naar de duurzame ASN bank.
 • Ik blijf lekker zitten bij de duurzaamste zorgverzekering: Ditzo
 • Onze verwarming ging dit jaar pas aan op 1 december. Meestal staat ie op 18 en voor Niels op 19
 • Ik ben spreker voor Verborgen Impact geworden, zodat ik het gedachtengoed van de Verborgen Impact in een lezing of workshop over kan brengen.

Natuurlijk waren er ook fails. Want ook wij duurzame doeners zijn net echte mensen :) 

 • We gingen dus op fiets/treinvakantie naar 40 km verderop. Storm Corrie kwam voorbij en toen heeft oma ons toch met de auto opgehaald. 
 • We gingen dan wel met de trein op zomervakantie, maar dat kostte veel zoekwerk via zoekmachines Ecosia en Google Maps, ik denk dat dit ook een flinke impact had.
 • Ik heb nog steeds een zwak voor oude kaas, blauwe kaas en eet toch nog af en toe een ei of iets met ei
 • Moestuin: de opbrengst was zeg maar…..minder dan het zweet wat erin zit…
 • Een aantal nieuwe dingen gekocht: BH’s, oplaadbare batterijen, verfspullen, kids kopen of krijgen nieuw speelgoed (met name van anderen)

Stabiel op het "verbruik" van 0,7 aarde 

Op www.mijnverborgenimpact.nl kun je berekenen wat jouw impact is op onze aarde. Er komt een getal uit is en dat is het aantal aardes dat we zouden moeten hebben als iedereen zou leven zoals jij. Voor 2020 kwam ik nog op 1,3 aardes uit (het gemiddelde voor Nederlanders is 3,5). In 2021 was dat 0,7 aarde en in 2022 bleef dat gelukkig zo!

Berekening verborgen impact

Mijn groene voornemens voor 2023

In 2023 wil ik wat voetafdruk betreft binnen de draagkracht van de aarde blijven. Dat wil zeggen dat ik 1 aarde of minder “verbruik” volgens mijnverborgenimpact.nl. Ik merk dat, nu ik in 2021 en 2022 binnen de draagkracht blijf, dat ik geen heel grote stappen meer kan maken om mijn eigen voetafdruk verder te verkleinen. Het ene jaar zal ik ook een iets hogere voetafdruk hebben dan het andere jaar. Bijvoorbeeld door toch wat vaker met de auto te gaan of toch meer (tweedehands) spullen te kopen dan verwacht. Toch blijf ik het een uitdaging vinden om op onontgonnen vlakken nog te verduurzamen. 

Tegelijk wil ik vooral mijn handafdruk vergroten: oftewel mijn impact om anderen te inspireren om ook duurzaam te gaan doen. En zo maakte ik dit lijstje met voornemens: 

Voetafdruk voornemens voor 2023 (zelf verduurzamen):

 • In elk geval wil ik vol blijven houden wat we nu doen

 • In 2023 wil ik proberen om helemaal geen kleding meer voor mezelf te kopen (ook niet tweedehands) en alleen maar te ruilen middels de kettingkledingruil waar ik aan deelneem of door naar ruilbeurzen te gaan. Dat scheelt niet alleen geld, hoewel kleding tweedehands kopen eigenlijk al heel weinig kost, maar dat scheelt ook vooral veel tijd. En headspace: soms zit ik uit verveling op Marktplaats of Vinted te zoeken terwijl ik eigenlijk niet echt iets nodig heb. Die tijd wil ik gaan besteden aan andere leuke dingen of nuttige dingen. En zo ook afkicken van de koopimpuls die ik bij vlagen nog heb (en waarbij ik dan altijd voor tweedehands koos hoor).

 • Ik wil In het nieuwe jaar spullen en kleding die wij niet meer nodig hebben zoveel mogelijk gaan weggeven. Dat doen we echt al veel want Ik heb de regel dat ik iets voor minder dan € 5 niet op Marktplaats ga zetten. En alle kinderkleding gaat door naar vrienden. Ook hiermee wil ik in 2023 veel meer tijd besparen, want iets proberen te verkopen kost ook moeite en tijd. Ik heb een buurvrouw die spullen verzamelt voor minima dus ik kan ze gewoon heel makkelijk bij haar afleveren. Waardevol speelgoed van de kids blijf ik nog wel via Marktplaats verkopen, zo kunnen zij hun geld weer terugverdienen en er iets anders tweedehands verkopen.

 • Met name de kaas laten staan en op zoek gaan naar plantaardige smaakvolle alternatieven.

 • In 2023 wil ik nog meer op mijn datagebruik gaan letten, zowel op het werk als privé. Datagebruik is voor veel mensen nog een blinde vlek wat impact betreft. De gepubliceerde impactcijfers verschillen ook nog wel eens. Inmiddels ben ik me wel bewust dat de impact groot is, daarom wil ik me hierin gaan verdiepen en duurzame keuzes gaan maken.

 • We zijn al langzaam aan het oriënteren hoe we van het gas af zouden kunnen en bijvoorbeeld volledig elektrisch verwarmen en koken. Dat zoeken we verder uit in 2023.

 • Op een voor mij relaxte manier blijven moestuinieren en permacultuur toepassen. Waarbij ik niet alles meteen perfect hoef te doen van mezelf 😊. En niet alles gelijk hoeft te lukken. Plezier en spelen staan voorop.

 • Ik maak me ernstig zorgen over onze aarde en over onze toekomst. Des te meer ik besef dat het feestje hier eindigt, des te meer dankbaar probeer ik te zijn over ons leven nu en hoe goed we het hebben. Elke dag genoeg te eten, een fijn dak boven ons hoofd, goede gezondheidszorg, lieve familie en vrienden. En dan kunnen we ook nog leuke dingen doen… Daar wil ik elke dag bij stil staan en hier zoveel mogelijk van genieten, zonder dat ik me continu zorgen maak over de toekomst. 

 Handafdruk voornemens voor 2023 (anderen inspireren)

 • Als spreker van de Verborgen Impact / Think big act now mensen bij bedrijven en organisaties inspireren met een lezing of workshop. Iets voor jouw bedrijf of organisatie? Stuur me een mail via info@groeneheldenacademie.nl

 • De Zero Waste Kickstart meer onder de aandacht brengen zodat zoveel mogelijk mensen hun afval met de helft of meer kunnen verminderen.

 • In elk geval 1 nieuwe cursus ontwikkelen naast de Zero Waste Kickstart. Of die moet gaan over spullen, leven zonder auto, duurzaam vakantie vieren of kleding, dat hoor ik graag van jou!

 • Blijven bloggen en posten op social media om zoveel mogelijk mensen te inspireren ook duurzaam te gaan doen.

 • In mijn werk als communicatie adviseur wil ik meer gaan bijdragen aan duurzaamheid op m’n werk.

 • Ik hoop dat we als klimaatburgemeesters van Dijk en Waard wat toffe duurzame events kunnen organiseren in samenwerking met de gemeente.  

Zo, dat zijn mijn voornemens voor 2023. Heb jij ook groene voornemens? En zou je ze hier willen delen?


Dit blog bevat enkele affiliate links: daarmee krijg ik een kleine commissie als jij iets koopt via mijn link. Het kost jou niets extra en zo helpt het mij de Groene Helden Academie draaiende te houden. 


Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!