Inspiratie en ideeën voor duurzame Sinterklaas cadeautjes 2023
18 november 2023 
2 min. leestijd

Inspiratie en ideeën voor duurzame Sinterklaas cadeautjes 2023

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent cadeautjes, cadeautjes! Hoe goed zou het zijn als Sinterklaas en zijn Hulpsinterklazen en Pieten dit jaar voor duurzame Sinterklaascadeaus gaan? Ik zeg het zo vaak, maar bij deze nog een keer: spullen hebben een enorme impact op onze aarde. Zoveel dat ze op nummer 1 staan in de Impact Top 10 uit het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Maar je bent dus ook gelijk supergoed bezig als je voor duurzame cadeaus gaat. Dat betekent niet dat je geen speelgoed of spullen kunt geven, denk bijvoorbeeld ook aan tweedehands cadeaus.

Duurzaam Sinterklaas vieren: net zo gezellig maar dan met duurzame cadeaus

Duurzaam Sinterklaas vieren hoeft zeker niet saai te zijn. Bij het kiezen van duurzame sinterklaascadeaus komt veel meer creativiteit kijken en ga je vaak zorgvuldiger te werk. Je kijkt veel meer naar welke cadeaus er echt toe doen, of de ontvanger ze echt nodig heeft. Denkt wat meer buiten de gebaande paden. Kies vaker voor een belevenis: quality time met of voor de ontvanger. En je komt door eens rond te struinen op plekken als Marktplaats, Vinted of de kringloop dingen tegen die je niet zou vinden in de catalogi van de grote speelgoedwinkels.

Waarom zou je voor duurzame Sinterklaascadeaus gaan?

Zoals ik al schreef, hebben spullen een enorme (verborgen) impact. Dat komt doordat er voor spullen grondstoffen verbouwd of gedolven moeten worden. Die worden vervolgens in fabrieken tot deelproducten gemaakt, want tegenwoordig worden nog maar weinig producten helemaal in 1 fabriek gemaakt. Er komt dus veel transport bij kijken wat ook weer belastend is. Digitale spullen en speelgoed, zoals computers, laptops, tablets en smartphones hebben de meeste impact vanwege de schaarse mineralen die ervoor gedolven moeten worden en de complexiteit van de producten. Daarbij worden dikwijls ook mensenrechten geschonden. Dat zijn dus de minst duurzame cadeaus. Elektrische apparaten komen daarna en boeken hebben van nieuwe spullen de minste impact. Dat komt omdat het meeste werk voor een boek vaak denkwerk is.

Maar het mooie is: wil je gaan voor een duurzaam Sinterklaasfeest, dan kun je dat al snel doen door te letten op wat je koopt. Zo min mogelijk nieuw, wel wat tweedehands spullen. Maar spullen en speelgoed zijn niet de enige opties. We hebben er allemaal al zoveel van. Denk ook eens aan een belevenis, een zelfgemaakt cadeau, iets wat op kan zoals iets lekkers of een plasticvrij verzorgingsproduct of een donatie aan een goed doel.

Duurzame cadeau inspiratie voor kinderen en volwassenen

De afgelopen jaren schreef ik al verschillende artikelen over duurzame cadeaus. Ik zet ze hier nogmaals op een rijtje, zodat je vanuit hier bij al m'n tips kunt komen. Of je nu duurzame Sinterklaas cadeaus zoekt voor een kind of voor een volwassene, geloof me: er is altijd wel een tof duurzaam cadeautje te vinden.

Check deze artikelen eens:

Maak ook gebruik van de duurzame decembercadeaus toolkit van We Dunia.

Duurzame Sinterklaas cadeaus duurzaam inpakken

Tja, en dan heb je een duurzaam Sinterklaascadeau gekocht. Daar hoort ook duurzaam cadeaupapier bij, toch? Ook dat is er! Maar soms is geen of alternatief cadeaupapier nog duurzamer.

Hopelijk heb je genoeg inspiratie aan deze artikelen om dit jaar Sinterklaas duurzaam te vieren. Mis je nog een tip of heb je zelf een goed idee voor een duurzaam cadeau? Dan hoor ik dat graag via een reactie of een berichtje naar info@groeneheldenacademi.nl.


Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!