Wasstrips zijn duurzaam en goedkoop

Goedkoop en duurzaam wasmiddel kopen: welke wasstrips zijn goed?

Duurzaam wasmiddel duur? Niet meer! Sinds de komst van wasstrips is duurzaam wassen zelfs net zo duur of goedkoper geworden dan regulier wasmiddel. In dit artikel schrijf ik een review over mijn ervaringen met wasmiddel strips en hoe simpel het gebruik is van wasstrips in je wasmachine voor zowel je bonte als witte was. En aan het eind heb ik nog een toffe kortingsactie voor je, je kunt Briters wasstrips via mij namelijk met 20 euro korting bestellen!

Wasmiddel strips: duurzaam, makkelijk en goedkoop!

Veel mensen willen wel hun steentje bijdragen aan een schoner milieu Maar iedereen wil ook een schone was. Helaas zit wasmiddel vaak in plastic flessen en bevatten microplastics of schadelijke stoffen.

Sinds een paar jaar zijn er mooie duurzame wasmiddelen op de markt in de vorm van wasstrips. Er zijn al verschillende merken wasstrips verkrijgbaar die volgens hetzelfde principe werken. Ze hebben de werkzame stoffen die zorgen voor een schone was samengeperst in oplosbare strips. Sommigen hebben wat parfum toegevoegd. Het gebruik is supersimpel: per was doe je een wasmiddel strip in de wasmachine en de wasmachine doet de rest. Heel eenvoudig dus.

Waarom zijn wasstrips duurzaam?

Wasstrips zijn ten eerste duurzaam omdat ze niet in plastic verpakt zijn en supergeconcentreerd en lichtgewicht. Zo scheelt het niet alleen plastic verpakking, maar ook veel water dat allemaal getransporteerd wordt (in geval van vloeibaar wasmiddel) en veel volume (als het gaat om waspoeder).

Daarnaast zijn wasstrips doorgaans vrij van microplastics en geheel biologisch afbreekbaar. Ze bevatten wel actieve zeepstoffen, maar geen schadelijke toevoegingen die niet goed zijn voor het milieu. Een kleine kanttekening: zo'n heel pak wasmiddel strips moet je natuurlijk niet zomaar in de sloot gooien. Zeepstoffen breken het wateroppervlak en dat is kortgezegd in grote hoeveelheden niet goed voor het leven in het water. Maar ons afvalwater gaat via de wasmachine naar de waterzuiveringsinstallatie waar de zeepstoffen worden afgebroken. Zonder zeepstoffen zou je was veel minder schoon worden.

Welke wasstrips zijn goed?

Tijd voor een korte review. Er zijn verschillende merken wasstrips op de markt met een vergelijkbare werking, denk aan Brauzz, Boen en Briters. Mijn ervaring is dat ze ongeveer even goed werken, ze verschillen echter nogal in prijs. De wasstrips van Briters zijn veruit het goedkoopste. Daarnaast kun je nog onderscheid maken in geur. Er zit parfum in, de strips ruiken best sterk. Maar de geur ruik je niet meer als je was klaar is. Zelf vind ik dat fijn, maar als je wel van geur houdt dan zou je zelf nog etherische olie kunnen toevoegen. Wil je wel meer geur? De wasstrips van Boen komen met verschillende geuren, zoals bijvoorbeeld de geur Rozegeur en Maneschijn.

Wassen de wasstrips net zo schoon als een A-merk wasmiddel?

De meeste wasstrips kun je gebruiken voor zowel de bonte als de witte was. Ik heb goede ervaringen met wasstrips voor de bonte was, maar de witte was wordt niet zo schoon als dat je die zou wassen met een merk dat bleekmiddel of andere chemische ingrediënten toevoegt om de was wit te krijgen. Zelf was ik als niet meer gewend dat mijn was superwit werd omdat ik al gebruik maakte van zelfgemaakt wasmiddel waar ook geen bleekmiddel inzat. Ik vind een duurzaam wasmiddel belangrijker dan een extreem witte was. Wel voeg ik voor de witte was nu natriumpercarbonaat toe als vlekverwijderaar. Dit is verkrijgbaar bij winkels als Ekoplaza.

Wasstrips goedkoper dan vloeibaar wasmiddel of poeder

Wasstrips zijn redelijk nieuw en tot voor kort nog best kostbaar. Dat vond ik ook tot ik de wasstrips van Briters tegenkwam. Deze kun je online kopen en ontvang je in verpakkingen van 100 stuks thuisgestuurd. Je wast al vanaf 15 eurocent per was als je gebruik maakt van mijn kortingscode GHA20E. Bestellen kan hier, dan is de kortingscode gelijk verwerkt.

Nog goedkoper wassen: maak je eigen wasmiddel.

Je kunt nog goedkoper wassen door zelf wasmiddel te maken van geraspte zeepblokken en heet water. Het recept vind je hier. Kies je voor makkelijk dan zijn de wasmiddel strips dus een fijne oplossing en inmiddels goedkoper dan gewone wasmiddelen. Geld is dus geen reden meer om niet duurzaam te wassen. Wil je ook Briters wasstrips proberen? Bestel ze dan hier en krijg 20 euro korting met de code GHA20E. 

En bevalt het niet, dan kun je het hele pakket terugsturen naar Briters en ontvang je je geld terug.

Mijn uitgebreide review over het gebruik van de wasstrips van Briters lees je in dit blog.

Probeer nu de Briters wasstrips met korting


Goed om te weten: dit artikel bevat affiliate links. Per bestelling die jij doet via mijn link ontvang ik een kleine commissie en dat helpt mij weer om de Groene Helden Academie draaiende te houden.   

Wieneke van Gemeren
Door

Wieneke van Gemeren

op 01 Oct 2023

Ik zie onder de ingredientenlijst op Briters' website staan: "..Zeer giftig voor in het water levende organismen. - Schadelijk voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen" Dus lijkt het toch niet zo milieu vriendelijk? Hoe zit dat precie

Petra van Kleef
Door

Petra van Kleef

op 06 Oct 2023

Hoi Wieneke, ik snap je zorg! Dit is wat Briters hier zelf over zegt: "We snappen de verwarring, wij dienen helaas bij het gebruik van bepaalde ingrediënten verplichte waarschuwingen op de verpakking te plaatsen. Dit zijn algemene waarschuwingsteksten die wij ook niet aan kunnen passen. Het gaat hierbij enkel bij gebruik van grote hoeveelheden. Als u op een normale manier de was doet en hier 1-2 (zelfs 20) wasmiddel strips gebruikt zal er helemaal niks aan de hand zijn en wordt alles netjes afgebroken.Gaat u echter 500 velletjes in een sloot gooien (op 1 plek) dan zal dit tijdelijk schade kunnen aanbrengen en zullen bijvoorbeeld insecten op dat stuk water niet meer kunnen lopen gezien de actieve stoffen de samenstelling van het wateroppervlak tijdelijk zullen aanpassen. Uiteindelijk zal het zich allemaal oplossen en afbreken maar zal tijdelijk zeker niet goed zijn. Deze tijdelijke aanpassing van het water is nodig om het vuil los te kunnen weken van de kleding.We gaan er dan ook vanuit dat dit niet gebeurt in de praktijk maar de waarschuwingen dienen we desondanks toch te plaatsen. We zijn hier nog mee bezig in hoeverre we dit aan kunnen passen, uit kunnen leggen, dit schept alleen maar verwarring. Hopelijk hebben we het zo enigszins goed uit kunnen leggen :)"

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste